Këshilla & Arsye

January 7, 2021 | 8:35

Çfarë duhet të bëni që të ndiheni mirë me veten tuaj

Gandhi thoshte: “Gjeni kush jeni dhe mos kini frikë të jeni”. Megjithatë, ne i jemi përshtatur ndjekjes së vazhdueshme të performancës së përsosur, në punë dhe në jetën private… Dhe ndoshta për të kënaqur pritjet e dikujt tjetër, ne kemi anuluar thelbin tonë, kemi vënë në dyshim veten dhe aftësitë tona. Pastaj vjen momenti kur e kupton se gjithçka ishte e kotë, sepse ata që i doni mund t’ju zhgënjejnë dhe pritjet tuaja nuk janë të njëjta me të tjerët.

Por a mund të ndjeheni mirë me veten tuaj?

Sigurisht që mundeni dhe me të vërtetë duhet! Ju duhet të lini gjithçka që rëndon në shpirtin tuaj dhe të rizbuloni thelbin tuaj të vërtetë. Grekët e lashtë tashmë e konsideronin “njohjen e vetvetes” si rrugën e lartë për të kapërcyer vështirësitë e jetës.

Nëse doni të dini kush jeni, duhet të dëgjoni zemërimin dhe zhgënjimin tuaj në mënyrë që të mund të përballeni dhe ta menaxhoni atë. Ju duhet të lidheni me fëmijën tuaj të brendshëm dhe ta dëgjoni atë për të kuptuar se nga vijnë vuajtjet ose shqetësimet tuaja. Bërja e kësaj do t’ju ndihmojë të lironi një hapësirë brenda jush që tani është errësirë dhe ju merr energjinë, për të krijuar një hapësirë boshe (e cila kurrë nuk është bosh… por plot dridhje), një faqe bosh për të shkruar, një kanavacë mbi të cilën do të pikturoni me një mijë ngjyra jetën që dëshiron të jetosh dhe personin që dëshiron të bëhesh.

Kjo nuk do të thotë të mohosh kush je sot dhe çfarë ke ndërtuar, do të thotë të bëhesh i vetëdijshëm për të tashmen tënde, për personin që je në sytë e fëmijës që ishe dhe që kishte ëndrra të mëdha për të realizuar dhe i cili shikonte me habi të ardhmen. Sigurisht, jo gjithçka shkon saktësisht siç keni planifikuar, por shpesh nga e paplanifikuara lindin mundësitë e mëdha. Mos u trishtoni nga vështirësitë, por merrni përsipër sfidat dhe mësoni se ndryshimi i shtigjeve çon gjithmonë në peizazhe të mrekullueshme.

Është e nevojshme të “njohim dhe pranojmë njëri-tjetrin”, por gjithashtu të jemi të vetëdijshëm për të patur besim te vetja

Imagjinata jonë është e pamasë dhe ne arrijmë të shpikim shumë justifikime për të mos u ndjerë mirë me veten. Shumicën e kohës arsyeja për shqetësimin tonë është se nuk ndihemi të barabartë. Vetëvlerësimi ynë është i brishtë dhe ne mendojmë se të tjerët janë më të aftë, më të shkëlqyeshëm, më të bukur, më inteligjentë etj. Sidoqoftë, ndonjëherë, ne nuk jemi në gjendje të ndihemi rehat me veten, sepse kemi vepruar kundër parimeve tona dhe nuk mund t’i japim më vetes paqe.

Shpesh ne projektohemi totalisht nga vetja dhe i lëmë të tjerët të diktojnë se çfarë të bëjnë, si të reagojnë dhe çfarë të mendojnë. Në  vend të kësaj, të jesh i qetë me veten nënkupton një nivel të caktuar të vetëdijes, pjekurisë dhe ekuilibrit për të njohur dhe kuptuar nevojat dhe dëshirat e dikujt. Kjo arrihet vetëm me kalimin e kohës.

Të jesh i qetë me veten do të thotë jo vetëm të njohësh veten, por edhe të kesh një qëllim. Ndonjëherë nuk ndihemi mirë me veten, sepse nuk dimë se për çfarë ia vlen të angazhohemi. Në fakt, asnjë strategji nuk do të jetë e suksesshme nëse nuk i hapemi mirënjohjes për të gjitha të bukurat dhe të mirat që marrim. Kjo do të thotë, nëse nuk e kuptojmë se jemi të dashur. Vetëm kjo vetëdije na lejon të kuptojmë se sa të çmuar jemi dhe për këtë arsye të mësojmë ta duam njëri-tjetrin dhe të ndihemi mirë me veten tonë.

Rregullat e arta për t’u ndjerë mirë me veten

Të ndjehesh vërtet mirë me veten do të thotë të duash atë që je, brenda dhe jashtë. Duhet punë e vështirë dhe disa rregulla të rëndësishme për të mësuar të pranosh veten. Nëse dëshironi të ndiheni mirë me veten tuaj, filloni duke ndryshuar mendimet, emocionet dhe sjelljet që mund t’ju pengojnë nga ky proces, atëherë mund të punoni në krijimin e një stili jetese që ju bën të ndiheni të plotësuar, të dashur dhe të kënaqur.

  1. Gjeni shkaqet e pakënaqësisë suaj

Diçka të bën të palumtur. Për çfarë bëhet fjalë? Dëgjoni veten, lexoni në intimitetin tuaj, gjurmoni shkaqet e pakënaqësisë tuaj dhe ndryshoni qëndrimin tuaj. Nëse diçka nuk të bën të lumtur, ajo ka nevojë për një revolucion. A ju trembin ndryshimet dhe pasiguria? Shikojini nga një këndvështrim tjetër: e reja do t’ju japë qetësinë, të cilën aq shumë e dëshironi dhe meritoni.

  1. Pranoni gabimet tuaja dhe bëni paqe me të kaluarën tuaj

Cili është përfitimi i ndjenjës së fajit? Vetëkritika duhet të jetë gjithnjë konstruktive, asnjëherë destruktive. Pranoni gabimet tuaja, bëni paqe me të kaluarën dhe mos kini frikë të bëni gabime (përsëri). Jini të lumtur dhe krenar për atë që keni përjetuar dhe ecni përpara me besim. Momentet e errëta ekzistojnë për të gjithë, ato janë natyrore dhe fiziologjike, do të shihni se kapërcimi i tyre do t’ju bëjë edhe më të fortë dhe kokëfortë.

  1. Lëshoni ato që nuk ju duhen

Njerëzit që ju tërheq në jetën tuaj janë ata që “dridhen” në frekuencën tuaj, me të cilën ju rezononi dhe që “keni nevojë” në atë kohë. Por asgjë nuk është përgjithmonë, kështu ndodh edhe me njerëzit që hyjnë dhe dalin nga jeta jonë. Kur kjo të ndodhë, ju mund të lini njerëz ose situata që nuk mund të jenë më pjesë e jetës tuaj, pa faj dhe vuajtje. Kur ndryshoni, njerëzit dhe situatat përreth jush gjithashtu ndryshojnë. Le të jetë kështu, mos u lidhni me asgjë, as me gjërat dhe as me njerëzit.

  1. Braktis gjykimin

Braktisja e gjykimit ndaj të tjerëve dhe ndaj vetes është thelbësore, kur gjykoni se nuk bëni asgjë tjetër përveç se ankoheni për diçka që, për ju, nuk është e mirë. Mundohuni të pranoni gjërat që nuk mund t’i ndryshoni dhe përqendrohuni në ndryshimin tuaj të brendshëm. Nëse nuk ju pëlqen një situatë dhe nuk mund ta ndryshoni, mos e mallkoni shpirtin tuaj me kokëfortësi dhe tërbim, por përpiquni të kuptoni pse ajo situatë ka hyrë në jetën tuaj dhe punoni për ato që ndodhin brenda.

  1. Pranoni individualitetin tuaj

Mundohuni të mos e krahasoni veten me të tjerët dhe të pranoni individualitetin tuaj, përndryshe nuk do të jeni rehat me veten tuaj, pasi jeni ndryshe nga çdo person tjetër. Nuk është askush në botë si ju, që është rritur me përvojat tuaja dhe që ka talentet tuaja. Nëse përpiqeni të krahasoni veten me të tjerët, vetëvlerësimi juaj nuk do të përfitojë, sepse gjithmonë do të gjeni dikë më të fortë, më të zgjuar ose më të bukur se ju. Në vend të kësaj, përqendrohuni në të qenit personi që dëshironi të bëheni, pa imituar askënd. Pasi të jeni në gjendje të përcaktoni rrugën tuaj drejt suksesit, do të jeni në gjendje të ecni në të. Mund të keni përshtypjen se të tjerët jetojnë në një situatë më të mirë se e juaja. Sidoqoftë, ju ndoshta i keni harruar të gjitha pikat tuaja të forta. Ju madje mund të mos i kuptoni shumë gjëra që ndodhin në jetën tuaj që njerëzit e tjerë do të donin të ishin si ju.

Filloni transformimin tuaj mendor sot… Mësoni të krijoni hapësirë rreth jush dhe brenda jush, atë hapësirë që ju lejon të shihni, të dëgjoni atë që mbani brenda jush dhe që vendosni të mos e nxirrni nga frika, nga mbrojtja.

 

 

Burimi / https://psicoadvisor.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top