FB

August 6, 2022 | 9:41

Çfarë ndodh me trurin tuaj kur jeni të dashuruar me dikë?

Në një moment të jetës suaj, ndoshta keni pasur një nga ato dashuritë e idealizuara dhe të paarritshme që nuk janë realizuar kurrë. Të kesh një dashuri me dikë të bën të ndihesh i emocionuar dhe i motivuar, edhe kur nuk ka reciprocitet të dukshëm në marrëdhënie. Por pse ndodh? Çfarë ndodh në trurin tuaj kur jeni të dashuruar me dikë?

Idealizimi i dërrmimit

Një komponent themelor në një dërrmim është mungesa e reciprocitetit. Shpesh përfshin një person të famshëm që as nuk e di se ekzistoni ose dikush nga mjedisi juaj i afërt me të cilin mezi flisni. Fakti që ata zakonisht nuk e dinë që jeni të interesuar për ta do të thotë që ju keni pak mundësi për të bashkëvepruar. Për rrjedhojë, nuk keni mundësinë të kontrolloni nëse atributet që u keni caktuar janë vërtet të vërteta. Ju mund ta njihni personin, por jo aq sa për të prishur imazhin e idealizuar që keni krijuar për të, as për t’i bërë ata të mos i përshtaten më se si e imagjinoni.

Efekti i çlirimit të dopaminës

Pra, çfarë ndodh në tru kur jeni të dashuruar me dikë? Dihet se kjo lloj ‘dashurie’ gjeneron lirimin e dopaminës, një neurotransmetues që shkakton kënaqësi dhe që ju inkurajon të vazhdoni me dërrmimin. Në këtë gjendje, ju ndiheni sikur po lundroni. Ju heqni qafe çdo logjikë dhe objektivitet dhe dorëzoheni pas atyre ndjesive jashtëzakonisht të këndshme. Në fakt, është dopamina ajo që të ‘ndiz’ dhe të emocionon. Është e lidhur me dëshirën dhe ju bën të ‘varur’ nga personi tjetër.

 Kur jeni të dashuruar, mësoni mësime të vlefshme

Ndëshkimi nuk zgjat përgjithmonë. Në fakt, zakonisht nuk zgjat më shumë se një vit. Kjo sepse, përballë mungesës së reciprocitetit dhe përparimit, dëshira dhe interesi juaj priren të zhduken. Si rezultat, ju mësoni disa mësime të vështira, por të vlefshme. Truri juaj, kur jeni të dashuruar dhe nuk mund ta finalizoni marrëdhënien, mëson nga ajo që ndodhi. I shkaktuar nga ndjenja të pakëndshme dhimbjeje, zhgënjimi ose sikleti, ai analizon atë që ndodhi në mënyrë që të shmangë ato pasoja negative në të ardhmen. Përveç kësaj, këto ‘dashuri’ e para zakonisht ndodhin gjatë adoleshencës, një kohë kur gjithçka përjetohet me forcë dhe intensitet më të madh, ndaj të mësuarit është domethënës.

 

 

Përgatiti K.I /Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top