FB

September 16, 2021 | 8:25

Çfarë ndodh nëse bëni vaksinën e gripit dhe Covid-it në të njëjtën kohë?

Vitin e kaluar, ekspertët e shëndetit publik ishin thellësisht të shqetësuar për perspektivën e një gripi dhe një rritje të COVID-19. Por ajo që doli ishte se aktiviteti sezonal i gripit ishte jashtëzakonisht i ulët. Kjo ka të ngjarë të jetë për shkak të kombinimit të maskimit, urdhrave të qëndrimit në shtëpi, zvogëlimit të udhëtimit dhe njerëzve që i kushtojnë vëmendje të madhe gjërave si ajrosja e hapësirave të brendshme.

Askush nuk e di se çfarë do të sjellë sezoni i ardhshëm i gripit, veçanërisht me qasjet e ndryshme të shteteve për maskimin dhe distancimin shoqëror. Por një gjë është e qartë: Udhëzimet shëndetësore vazhdojnë të deklarojnë se kushdo nga mosha 6 muaj e lart duhet të marrë vaksinën vjetore të gripit. Dhe kjo do të thotë që miliona njerëz do të vaksinohen për gripin në të njëjtën kohë kur marrin një dozë vaksine për COVID-in.

A është e sigurt? A ka ndonjë gjë që njerëzit duhet të dinë për marrjen e dy vaksinave në të njëjtën kohë? Ja çfarë dimë ne.

Po, ju mund të bëni një vaksinë kundër gripit dhe një vaksinë COVID në të njëjtën kohë

Nëse keni të drejtë për një vaksinë COVID, mund ta bëni absolutisht në të njëjtën kohë kur merrni vaksinën e gripit, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

“Nuk ka asnjë arsye që ju nuk mund t’i merrni të dy menjëherë. Ato nuk kundërshtojnë njëra -tjetrën në asnjë mënyrë”, tha Karl Minges, dekan i Shkollës së Shkencave të Shëndetit në Universitetin e Neë Haven. “Vaksinat COVID po përdorin një mekanizëm shumë të ndryshëm për të vaksinuar një individ sesa ato të gripit.”

Në fakt, Moderna njoftoi se po punon për të zhvilluar një vaksinë të përbashkët gripi dhe COVID-i, duke kombinuar vaksinën e saj ekzistuese COVID me një vaksinë eksperimentale të gripit.

“Qasja dy në një është me të vërtetë tërheqëse, veçanërisht nëse kjo bëhet e disponueshme për njerëzit që kanë frikë nga gjilpërat ose nuk kanë kohë të shkojnë në zyrën e mjekut, klinikë ose farmaci për të marrë dy injeksione”, tha Minges.

Nëse i bëni të dyja vaksinat në të njëjtën kohë, efektet anësore mund të jenë më të këqija

Efektet anësore më të zakonshme të vaksinës së gripit përfshijnë dhimbje ose skuqje në vendin e injektimit, dhimbje koke, ethe, të përziera, dhimbje të muskujve dhe lodhje. Ato simptoma mbivendosen me efektet anësore më të zakonshme të vaksinës COVID.

Nëse i merrni të dyja në të njëjtën kohë ka të ngjarë të aplikohen në krahë të ndryshëm, kështu që ju nuk keni një vend që është vërtet i kuq dhe i butë.

“Reagimi i çdo personi është i ndryshëm, por pasojat nga çdo vaksinë janë të mundshme dhe nëse i bëni të dyja bashkë, mund të përjetoni pak më shumë nga ato pasoja, edhe pse ndryshon shumë nga personi në person”, tha Aaron Clark, një mjek i mjekësisë familjare në Qendrën Mjekësore të Shtetit Wexner të Ohajos dhe drejtor mjekësor i Organizatës së Kujdesit të Përgjegjshëm të Shëndetit të Ohajos.

Njerëzit që marrin të dy vaksinat në të njëjtën kohë mund të përjetojnë pak më shumë dhimbje ose të ndjejnë më shumë ethe, tha Clark. Por shumica e efekteve anësore të të dyja vaksinave janë të lehta dhe kalojnë brenda një ose dy ditësh. Clark shtoi se vaksina e gripit të sezonit 2021-22 sapo ka filluar të dalë në qarkullim, kështu që ende nuk ka shumë të dhëna për njerëzit që i bëjnë të dyja vaksinat menjëherë. Ai theksoi se përfundimi është se si vaksina e gripit ashtu edhe vaksinat COVID janë të sigurta dhe efektive.

“Administrimi i përbashkët i vaksinave është një taktikë shumë e zakonshme që ne bëjmë,” tha Clark.

Duhet të synoni që të bëni vaksinën kundër gripit në fillim të vjeshtës

Në përgjithësi, shtatori dhe tetori janë kohët ideale për të marrë një vaksinë kundër gripit. Ekspertët gjithmonë theksojnë se është akoma me vlerë të merret një vaksinë më vonë në vjeshtë ose dimër, sepse sezoni i gripit mund të arrijë kulmin në mars dhe të zgjasë deri në pranverë.

“Unë do të thoja se është gjithmonë më mirë të bëni vaksinën e gripit më herët, pavarësisht sezonit,” tha Minges. Ai shtoi se një nënprodukt i aktivitetit minimal të gripit në të gjithë botën vitin e kaluar është se ekspertët kanë më pak informacion se zakonisht për të vendosur se cilët viruse të veçantë të gripit të përfshijnë në vaksinën e këtij viti.

Por kjo nuk është një arsye për të shmangur marrjen e vaksinave të gripit. Dhe përveç kësaj, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se sa i keq do të jetë sezoni i gripit këtë vit.

“Mbrojtja më e mirë kundër gripit dhe COVID-19 është vaksinimi” tha Clark. “Distanca shoqërore, mbajtja e maskave, larja e shpeshtë e duarve, mosvajtja në shkollë apo punë kur jeni të sëmurë janë të gjitha gjërat që mund të vazhdojmë të bëjmë për të mbrojtur veten.”

 

 

Burimi / https://www.huffpost.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top