FB

June 14, 2024 | 7:19

Chronowork, përshtatja e ditës së punës me ritmin tuaj cirkadian

 

Orët tona biologjike duhet të përcaktojnë ndërrimet tona të punës, jo anasjelltas. Mësoni më shumë rreth kësaj dinamike pune që i jep përparësi ciklit cirkadian të çdo personi.

punetore-e-madhe

Perla performon më mirë pas orës gjashtë pasdite, por ajo punon nga ora 8 e mëngjesit deri në 5 pasdite Juli është një i lindur herët, megjithëse orari i tij i punës fillon në tre pasdite. Sofia ka nivelin e saj më të lartë të përqendrimit midis njëmbëdhjetë të mëngjesit dhe dy pasdite, pavarësisht nga fakti që dita e saj e punës përfundon në mesditë. A nuk është absurde? Ka shumë raste si këto në të cilat nuk zbatohet puna në kohë. Nëse e analizojmë, është humbje talenti të mos përshtatim oraret e punës me ritmet individuale biologjike. Si një zgjidhje e mundshme për këtë problem, lind një propozim interesant që kërkon të largohet nga oraret fikse dhe të përshtatë turnet e punës me ciklet cirkadiane të çdo personi. Le të thellohemi në të.

 

Çfarë është puna me kohë?

Gazetarja Ellen Scott, krijuese e blogut Working On Purpose dhe bashkë-prezantuese e podcast-it Eat, Sleep, Work, Repeat , formuloi termin “kronopunë” për t’iu referuar praktikës së përafrimit të ditës së punës me ritmin biologjik të individit. Ky koncept ngjall reflektim mbi një realitet që shpesh shpërfillet: ndërsa orari standard i punës nga 9 e mëngjesit deri në 5 pasdite është i përshtatshëm për disa, për të tjerët rezulton në një përvojë të lodhshme dhe të pakënaqshme.

Ne priremi t’i etiketojmë njerëzit që e kanë të vështirë të zgjohen herët si dembelë, të papërgjegjshëm ose të painteresuar për punën, pa marrë parasysh se bota e punës është krijuar në një mënyrë të kundërt me gjenetikën e tyre. Kështu, hapi i parë për të aplikuar timework si freelancer, ose për t’ia propozuar kompanisë në të cilën jeni pjesë, është të kuptoni nevojat e trupit tuaj.

 

Njihni kronotipin tuaj

Ritmi cirkadian rregullohet nga ora e brendshme biologjike, e vendosur në hipotalamus, dhe zakonisht sinkronizohet me ciklet e dritës dhe të errësirës. Megjithëse njerëzit janë zakonisht aktivë gjatë ditës dhe kanë nevojë të pushojnë kur perëndon dielli, ka ndryshime individuale. Pra, përpara se të ndiheni fajtorë që ecni si zombie deri në mesditë ose keni probleme me përqendrimin në mëngjes, është e rëndësishme të identifikoni se cili është kronotipi juaj. Kjo do të thotë, duke ditur se kur trupi juaj kërkon natyrshëm të pushojë ose të jetë më produktiv. Në përgjithësi, ekzistojnë tre kategori që do t’i detajojmë më poshtë.

 

Alondra: zgjohet herët – Nëse jeni nga ky grup jeni në një pozitë të privilegjuar. Ora juaj biologjike është funksionale me ritmin e jetës urbane, ku aktivitetet fillojnë shumë herët. Kjo do të thotë që është e lehtë të zgjoheni në mëngjes dhe kulmi juaj më i lartë i energjisë është gjatë orëve të para të ditës; vetëm ajo që i duhet botës së punës.

 

Hummingbird: interlude – Në këtë rast, niveli juaj i produktivitetit shpërndahet në mënyrë të barabartë gjatë gjithë ditës. Edhe pse mund të jetë pak e vështirë për ju të ngriheni herët, ju jeni në gjendje të ruani performancë të mirë si në mëngjes ashtu edhe në pasdite. Koha juaj optimale e pushimit është midis dymbëdhjetë të natës dhe tetë të mëngjesit. Rreth 50% e popullsisë janë kolibra.

 

Bufi: bufi i natës – Ashtu si bufat, ju jeni më produktiv gjatë natës. Energjia juaj arrin shkëlqimin maksimal pas gjashtë pasdite.  Zgjimi herët mund të jetë një sfidë për ju dhe tingulli i orës me zile është rivali juaj më i madh pasi ndërpret orën tuaj biologjike. Fakti që ju jeni një buf, por ndiqni jetën e një larku, do t’ju bënte të ndiheni sikur jeni në jet lag të vazhdueshëm , gjë që nga ana tjetër do të çonte në probleme me gjumin.

 

A keni ende dyshime për kronotipin tuaj? Ju mund të merrni Pyetësorin Mëngjes-Mbrëmje (MEQ) dhe t’u përgjigjeni disa pyetjeve të thjeshta në lidhje me stilin e jetës, zakonet dhe preferencat tuaja në situata hipotetike.

 

Përfitimet e kësaj pune dinamike

Që një punëtor e kalon orën e parë duke lëvizur miun pa qëllim, sepse nuk mund të përqendrohet, nuk i bën dobi askujt. Mbajtja e një orari të rreptë të punës mund të rezultojë në produktivitet të ulët dhe punonjës të pakënaqur. Nga ana tjetër, mundësia e ndryshimit të orarit ul me 20% probabilitetin e stresit në punë . Kështu, adoptimi i një qasjeje që vendos nevojat individuale në ballë do të sillte një sërë avantazhesh si për punonjësit ashtu edhe për kompanitë.

 

Për punëtorët – Është pa mend që të punosh gjatë pikut të pikut të energjisë përkthehet në produktivitet më të madh. Gjithashtu e bën ditën e punës më të këndshme, të durueshme dhe motivimi mbahet për periudha më të gjata. Por puna me kohë nuk prodhon vetëm pasoja pozitive në punë, por edhe personalisht. Ata që sinkronizojnë oraret e detyrimeve të tyre me oraret e tyre biologjike minimizojnë stresin duke mos pasur nevojë të merren me një organizim të pakëndshëm. Në këtë mënyrë, është e mundur të përmirësoni cilësinë e gjumit dhe të parandaloni problemet shëndetësore që lidhen me mospërputhjen midis ritmit tuaj biologjik dhe kërkesave të jashtme.

 

Për kompanitë – Nuk është lajm që punëtorët e lumtur performojnë më mirë në punën e tyre. Duke marrë parasysh këtë, lejimi i punonjësve për të menaxhuar kohën e tyre në mënyrë më autonome dhe duke marrë parasysh nevojat e tyre duket të jetë fitimprurëse. Të dyja palët fitojnë. Në të njëjtën kohë, kjo qasje çon në efekte të tjera pozitive që përforcojnë njëra-tjetrën: kënaqësi më të madhe në punë, qarkullim më të ulët të stafit, reduktim të mungesës ose vonesës në punë dhe përmirësim në mjedisin e punës . Të gjitha këto aspekte kontribuojnë në krijimin e një ambienti pune më produktiv dhe të shëndetshëm.

 

Sa e mundur është të zbatohet puna me kohë?

Fatkeqësisht, ky modalitet nuk është ende një praktikë që shumë kompani e konsiderojnë. Por disa prej tyre inkurajohen të ndërmarrin hapin, sepse janë të vetëdijshëm për përfitimet e mundshme. Marrja e një qasjeje të tillë do të përfshinte zbatimin e politikave që lejojnë punonjësit të kenë më shumë fleksibilitet mbi oraret e tyre, gjë që është një element kyç i punës së zgjuar. Disa mënyra për ta bërë këtë përfshijnë sa vijon:

Përcaktoni periudhat e zakonshme të punës, por duke lejuar njëfarë lirie për të rregulluar fillimin dhe fundin e ditës së punës.

Promovoni punën në distancë ose hibride, në mënyrë që secili punonjës të strukturojë ditën e tij të punës sipas ritmit të tij.

Nëse punoni në mënyrë të pavarur, ju keni mundësinë të miratoni orarin sipas lehtësisë suaj. Ndërsa mund të mos keni kontroll absolut mbi të, pasi mund të vareni nga furnitorët, klientët, orët e tregut ose faktorë të tjerë të jashtëm, ju keni ende liri më të madhe në krahasim me njerëzit që ofrojnë shërbimet e tyre për të tjerët.

Shfrytëzojeni mundësinë për të planifikuar ditën tuaj bazuar në kronotipin tuaj. Caktoni detyra që kërkojnë një nivel të lartë përqendrimi dhe përpjekje për momentet kur keni më shumë energji dhe lini aktivitete më pak kërkuese në momentet kur ndiheni më pak vigjilent.

 

Ne nuk funksionojmë të gjithë njësoj

Ashtu si jo të gjithë nxënësit kanë të njëjtat ritme ose kanë nevojë për të njëjtat stimuj për të mësuar, as të gjithë punëtorët nuk përshtaten në të njëjtat struktura pune . Megjithatë, shumë kompani ende operojnë me orare jo fleksibël që pengojnë produktivitetin. Për më tepër, ka përkthyes të pavarur që e detyrojnë veten të mbajnë ditë pune standarde, nga zakoni, besimet irracionale ose thjesht sepse nuk janë të vetëdijshëm për preferencat e tyre gjenetike. Në çdo rast, është thelbësore të konsiderojmë punën me kohë si një alternativë për të përmirësuar mirëqenien tonë të përgjithshme.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top