FB

July 28, 2022 | 10:30

Cikli menstrual dhe pagjumësia: një problem për t’u përballur

Mestrusomnia është një fjalë që lidh ciklin menstrual me pagjumësinë, një fenomen shumë i përhapur, i cili tashmë bëhet protagonist i një fushate të re. Në fakt, është pak e debatuar tema për të cilën Essity, një kompani shumëkombëshe suedeze lider në sektorin e higjienës dhe shëndetësisë, me markën e sajNuvenia, ka vendosur të hedhë pak dritë.

Duket e pamundur të besohet, por gjatë gjithë jetës së tyre, gratë humbasin pesë muaj gjumë për shkak të periodave. Nga ana tjetër, ashtu si ka një hendek të pagave, të kundërta në dhimbje dhe madje të kundërta në kënaqësi, fatkeqësisht ka edhe një pabarazi të konsiderueshme kur bëhet fjalë për gjumin midis grave: shumë prej tyre eksperimentojnë cilësinë dhe sasinë e gjumit të përgjithshëm gjatë periudhës së menstruacioneve.

 #Mestrusomniais emri i fushatës së re bazohet në hulumtimin e porositur nga Essity në 2022 për të hetuar fenomenin dhe studiuar se si menstruacionet ndikojnë në zakonet e ditës së grave. Hetimi kishte si synim që të hetonte si menstruacionet të ndikojë në ciklet e gjumit dhe zakonet e natës të grave dhe u krye në 10,871 njerëz të anketuar midis atyre me menstruacione në MB, Itali, Francë, Suedi, Kinë, Argjentinë, Australi, Kolumbi, Rusi, Malajzi dhe Jordani nga 24 dhjetor 2021 deri më 24 janar 2022.

Të dhënat e kërkimit, të cilat eksplorojnë pabarazinë e gjumit midis menstruacioneve dhe jo-menstruacioneve, theksojnë se gratë përjetojnë cilësi dhe sasi përgjithësisht më të ulët të gjumit kur janë me menstruacione. Në veçanti, 62% e grave deklarojnë mungesën e gjumit gjatë ciklit menstrual dhe në këtë mënyrë humbja është mesatarisht pesë muaj gjumë – ose 3802.5 orë ose 158 ditë – gjatë jetës.

 Numrat e hulumtimit tregojnë se një e treta e të anketuarve (33%) kanë vështirësi për të fjetur gjatë menstruacioneve për shkak të ankthit rreth njollosjes së çarçafëve përmes humbjeve, dëshmi e stigmës së rrënjosur thellë që ekziston ende rreth gjakut menstrual. Bëhet fjalë për një turp që për fat të keq parandalon që shumë gra të jetojnë plotësisht jetën tuaj: shumica dërrmuese e tyre (62%) preferojnë të mos ndalen në shtëpitë e njerëzve të tjerë dhe as të shkojnë me pushime gjatë menstruacioneve, ndërsa 18% do të preferonin të hiqnin dorë nga një takim në vend që të përballeshin me pamjen e një pizhame apo çarçafë spont.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top