FB

September 19, 2023 | 8:22

Cilat janë problemet më të zakonshme të shëndetit mendor tek gratë?

Çdokush në çdo fazë të jetës mund të kalojë nëpër sfida të vështira të cilat mund të kenë një ndikim negativ më shëndetin mendor, por ka disa kushte që shihen më shumë tek gratë për shkak të një kombinimi të faktorëve biologjikë, hormonalë, psikologjikë dhe socialë. Ja se cilat janë ato:

Çështjet ose çrregullimet e ankthit

Forma të ndryshme të ankthit janë parë më shumë tek gratë si çrregullimi i ankthit të përgjithësuar, çrregullimi i panikut, çrregullimi i ankthit social ose OCD (çrregullimi obsesiv-kompulsiv). Luhatjet hormonale dhe kushtëzimi si vajzë/grua që nga fëmijëria mund të kontribuojnë në rritjen e ankthit tek gratë.

Depresioni

Depresioni është më i zakonshëm tek femrat sesa tek meshkujt. Luhatjet hormonale, të tilla si ato gjatë menstruacioneve, shtatzënisë dhe menopauzës, mund të kontribuojnë në rritjen e ndjeshmërisë. Faktorët socialë, presionet shoqërore luajnë një rol më të madh.

Çrregullime të humorit gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes

Ne shohim gjithashtu shumë femra që përjetojnë çrregullime të humorit si depresioni pas lindjes dhe ankthi pas lindjes gjatë dhe pas shtatzënisë ose lindjes së fëmijës. Luhatjet hormonale, privimi i gjumit dhe sfidat e mëmësisë kontribuojnë në këto kushte.

Çrregullimet e të ngrënit

Pritja për t’u dukur gjithmonë e paraqitshme dhe në formë detyron gjithashtu kushte si anoreksia nervore, bulimia nervosa dhe çrregullimi i ngrënies së tepërt, të cilat në mënyrë sfiduese japin probleme të imazhit të trupit dhe mund të kontribuojnë në zhvillimin e këtyre çrregullimeve.

Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD)

Në një kulturë patriarkale si kjo e jona, gratë që në moshë shumë të re kanë më shumë gjasa të përjetojnë PTSD për shkak të një gjasash më të lartë të ekspozimit ndaj ngjarjeve traumatike, të tilla si neglizhenca emocionale, abuzimi, sulmet seksuale dhe dhuna në familje.

Çrregullimi i personalitetit kufitar (BPD)

Siç sugjeron emri, një individ është gjithmonë në kufi dhe lundrimi i emocioneve bëhet i vështirë. Ky çrregullim diagnostikohet më shpesh tek gratë. BPD karakterizohet nga disrregullim emocional, marrëdhënie të paqëndrueshme dhe një ndjenjë e shqetësimit të identitetit.

Vetëdëmtimi dhe vetëlëndimi jo-vetëvrasës

Gratë kanë më shumë gjasa të përfshihen në sjellje jo-vetëvrasëse vetëlënduese, të tilla si prerja ose djegia, si një mënyrë për të përballuar shqetësimin emocional. Të gjitha gjinitë kalojnë nëpër sfida të shëndetit emocional dhe mendor, por teksa po flasim për gratë, ato janë në rrezik më të lartë për shkak të stigmës që rrethon shëndetin mendor, kërkimit të ndihmës në kohë dhe presioneve shoqërore që kalojnë në çdo fazë të jetës.

 

 

 

 

/Psikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top