FB

September 19, 2023 | 8:14

Studim / Këto 8 zakone mund të shtojnë 20 vite më shumë në jetën tuaj

Sipas një studimi të ri, ekzistojnë tetë faktorë të stilit të jetesës ku duhet të përqendroheni për të shtuar jetëgjatësinë tonë.

Në studim u morën 719,147 njerëz nga Programi Milion Veteran, të cilët varionin nga mosha 40 deri në 99 vjeç. Të dhënat e përdorura ishin nga pyetësorët dhe të dhënat mjekësore nga 2011 deri në 2019. Këtu janë tetë faktorët që zbuloi studimi:

Duke ushtruar

Marrëdhënie të mira shoqërore

Higjienë e mirë e gjumit

Jo pirja e tepërt

Duke ndjekur një dietë të shëndetshme

Nuk ka histori të pirjes së duhanit

Ruajtja e stresit minimal

Mos zhvillimi i varësisë ndaj opioideve

Studimi zbuloi se njerëzit me të tetë nga këto sjellje në moshën 40 vjeçare panë një rritje të konsiderueshme në jetëgjatësinë e tyre krahasuar me ata që nuk kishin adoptuar asnjë nga këto zakone. Gratë që ndoqën të tetë praktikat kishin një rritje afërsisht 21-vjeçare, ndërsa burrat kishin një rritje afërsisht 24-vjeçare.

Përveç kësaj, njerëzit që ndoqën të tetë kishin një reduktim prej 13% të vdekjes gjatë afatit kohor të studimit në krahasim me ata që nuk ndoqën asnjë nga këto praktika. Ju nuk duhet të ndiqni të tetë për të parë përfitimet. Dhe mund të filloni më së shumti pas të 40-tave.

Megjithëse fitimi më i madh i jetëgjatësisë u pa tek ata që ndoqën të tetë faktorët, ata që pretenduan vetëm disa – dhe madje një nga këta – panë gjithashtu përfitime, sipas një njoftimi për lajmet në lidhje me studimin. Për më tepër, publikimi vuri në dukje se është gjithashtu e dobishme të adoptohen zakone të tilla edhe pas të 40-ave. Por, si me shumë gjëra që lidhen me shëndetin më të mirë, sa më herët të filloni aq më mirë.

Ndërsa të tetë praktikat janë të rëndësishme për jetëgjatësinë, disa rezultuan në një rrezik më të lartë të vdekjes, sipas njoftimit të lajmeve: Një histori e pirjes së duhanit, përdorimi i opioideve dhe mos ushtrimi i mjaftueshëm u lidh me një rritje prej 30% deri në 45% në rrezikun e një vdekjeje të hershme, sipas studimit. Me fjalë të tjera, është dyfish e rëndësishme që ju t’i jepni përparësi këtyre praktikave.

“Njerëzit shpesh ndihen më mirë pasi kanë ushtruar dhe kështu që kjo është ndoshta gjëja e vetme më e madhe që u rekomandoj të rriturve më të moshuar që shoh, janë aktivitetet e rregullta fizike. Ju mund ta ndani përgjithësisht ushtrimin në stërvitje me rezistencë, që është ushtrim për forcimin e muskujve; ushtrime aerobike, ku po rritni rrahjet e zemrës; dhe më pas ekuilibër dhe fleksibilitet, të cilat unë do t’i vendosja në të njëjtën kategori, “thanë ekspertët.

Vendi ku jetoni, të ardhurat tuaja dhe madje edhe kultura juaj mund të ndikojnë në atë që keni akses kur bëhet fjalë për shumë nga këta faktorë, duke përfshirë ushqimin, stërvitjen dhe shërbimet komunitare.

 

 

 

 

 

/Psikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top