Dëshmi

April 29, 2022 | 9:28

Cilat janë vlerat e tua seksuale dhe pse janë kaq të rëndësishme?

Së fundi, më bënë një pyetje që më zuri plotësisht në befasi: “Cilat janë vlerat tuaja seksuale?” Në mënyrë zhgënjyese, e gjeta veten të paaftë të përgjigjem; të paktën jo pa e menduar mirë fillimisht…

gettyimages-1301387714

Personi që bëri pyetjen ishte Cindy Gallop, krijuesja e MakeLoveNotPorn; një faqe interneti që platformon video të seksit të vërtetë, autentik, në krahasim me skenat joreale dhe mizogjene të portretizuara shpesh në pornografinë kryesore. “Unë ua bëj rregullisht njerëzve këtë pyetje,” më thotë ajo. “Dhe askush nuk mund të përgjigjet, sepse ne nuk jemi mësuar të mendojmë kështu.” Ishte një bisedë ndriçuese që zbuloi se koncepti i vlerave tona seksuale nuk është diçka që ne e trajtojmë sa duhet, ose, në shumë raste, fare. Por, të kesh këto biseda mund të ndihmojë me pëlqimin, kënaqësinë dhe pajtueshmërinë. Ka të bëjë me mënyrën se si duam të trajtohemi dhe si duam t’i trajtojmë të tjerët.

Pra, pse të mos flasim, ose të paktën të mendojmë, më shumë për to?

“Vlerat seksuale sjellin një sistem të bazuar në vlera për mënyrën se si ne e operojmë seksualitetin dhe jetën tonë seksuale në të njëjtën mënyrë si në çdo fushë tjetër të jetës,” shpjegon Gallop. “Sepse ndërsa prindërit tanë na edukojnë të kemi sjellje të mira, një etikë pune, një ndjenjë përgjegjësie dhe llogaridhënieje, askush nuk na edukon kurrë që të sillemi mirë në shtrat.” Vlerat seksuale janë të lidhura me ndjenjat tona personale për atë që është sjellje e pranueshme dhe e dëshirueshme. Ashtu si sistemet tona të tjera të besimit, këto janë formuar nga përvojat tona të jetës, shoqëria në të cilën jetojmë, edukimi dhe marrëdhëniet tona.

Si të zbuloni vlerat tuaja seksuale?

Nëse nuk keni menduar kurrë për vlerat tuaja seksuale, nuk është kurrë vonë për të filluar. “Hidhni një vështrim të gjatë në veten tuaj dhe identifikoni atë që përfaqësoni,” sugjeron Gallop. “Në çfarë beson? Çfarë vlerësoni? Për çfarë jeni ju?” “Mendoni se si dëshironi të trajtoheni në shtrat dhe si rrjedhim si dëshironi të silleni ndaj njerëzve të tjerë në shtrat.”

Cilatdo qofshin vlerat tuaja dhe çfarëdo që të duket e drejtë për ju, është e rëndësishme që ato të kenë origjinën nga një vend autenticiteti, vetënjohjeje dhe vetëpranimi. “Kjo do të thotë se ata do të jenë të shëndetshëm,” shpjegon ajo. “Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se vlerat tuaja seksuale ju përkasin juve,” shton ajo. “Nuk i takon askujt tjetër t’ju tregojë se çfarë duhet të jenë.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.stylist.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top