FB

October 22, 2021 | 8:11

Cili është roli i babait në familje?

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Roli i burrit në familje ka ndryshuar me kalimin e viteve. Edhe pse standardet patriarkale, të cilat mbështesin një baba që është aktiv në sigurimin e të mirave materiale të familjes, por mungon në zhvillimin emocional të fëmijëve dhe mbështetjen emocionale të gruas, nga e kaluara jo aq e largët, modeli i babait po merr ngadalë-ngadalë një kuptim të ri.

04

Roli i gruas – nënës në epokën moderne po ndryshon vazhdimisht. Gruaja moderne ka arritur të sigurojë zgjedhjen për mëmësinë, duke pretenduar një karrierë dhe ekuilibrin e roleve brenda shtëpisë së familjes. Por diçka që mbetet e paqartë dhe ndoshta e panjohur për shkak të mbetjeve patriarkale është roli i burrit kur ai bëhet baba.

Nga ana bibliografike, për shumë vite studimet u bazuan në rolin e nënës, marrëdhënien e saj me foshnjën dhe injoruan ndikimin e rolit të babait brenda kontekstit familjar. Gjatë dekadave, mjaft dritë ka rënë mbi ndikimin që ka prania e tij në zhvillimin e fëmijës.

Kërkimet po rriten dhe njëzëri konfirmojnë se roli i babait në familje është i rëndësishëm dhe madje po aq vendimtar sa ai i nënës.

Një rol unik, i cili përmes ndërveprimit të tij të ndryshëm me fëmijën, përfshirja dhe komunikimi i tij aktiv mund të ndikojë si në shëndetin mendor të fëmijës ashtu edhe në zhvillimin e personalitetit të tij.

Një fëmijë ka nevojë për një ndërveprim të balancuar me të dy prindërit që të jetë në gjendje të evoluojë dhe të rritet. Prania e të dyve duhet të jetë aktive dhe të plotësojnë njëri-tjetrin.

Babai gjatë shtatzënisë

Është padyshim periudha kur foshnja merr të gjithë vëmendjen e gruas shtatzënë. Ne shpesh priremi të harrojmë se ekziston edhe babai, i cili gjithashtu ndan shqetësimet dhe ankthet për anëtarin e ri të familjes. Mund të mos ketë marrëdhënien e drejtpërdrejtë që ka nëna me fetusin, por ai gjithashtu duhet të ndihet i rëndësishëm dhe sesi dikush mbështetet tek ai.

Ndahen në mënyrë indirekte ndjenjat, vështirësitë dhe pasiguritë e nënës në një mënyrë tjetër. Prandaj është e rëndësishme që mamatë e ardhshme dhe mjedisi të mos ta harrojnë atë. Mos e dekurajoni dhe mos e distanconi babain.

01

Prania aktive e babait, tashmë nga periudha e shtatzënisë, mund të forcojë marrëdhënien me foshnjën dhe sigurisht që do të forcojë marrëdhënien midis çiftit, duke krijuar kushtet e duhura që prindërit e rinj të ruajnë rolet e tyre si çift në kushtet e reja të jetës së tyre.

Nëse çifti ka themele të forta, komunikim dhe respekt reciprok, ata do të vendosin themelet për formimin e marrëdhënies së tyre si prindër tani me fëmijën e tyre.

Sa i rëndësishëm është roli i babait në foshnjëri?

Kur prindërit e rinj mbajnë fëmijën e tyre në krahë, atëherë ekuilibrat ndryshojnë dhe ata përgatiten të përshtaten me këtë realitet të ri. Shpesh ndodh që nënat duket se janë më të lidhura me foshnjën dhe e kanë të vështirë të ndahen me të dhe t’i besojnë babait. Ashtu si shumë baballarë ata duket se distancohen. Sikur ky rol të jetë ekskluzivisht i nënës.

Kjo vjen si rezultat i një besimi arkaik që babai dëshiron të jetë plotësues i kujdesit për foshnjën, ose pasigurisë emocionale – papërshtatshmërisë që burri mund të përjetojë përballë një fëmije. Sigurisht, ka shumë raste kur baballarët gjithashtu kalojnë Depresionin Postpartum. Se marrëdhënia me partneren e tyre nuk ka baza të forta dhe nuk mund të jetë e pranishme mendërisht. Ata mund të mos e kenë kuptuar plotësisht kuptimin e rolit të tyre të ri si rezultat i një zgjedhjeje të pavetëdijshme. Dhe shumë arsye të tjera, që nëse nuk hetohet dhe në shumë raste çifti nuk kërkon ndihmën e një specialisti, fatkeqësisht do të privojnë fëmijën nga një baba aktiv, ndihmës emocional dhe mund të çojnë në një strukturë jofunksionale të familjes.

00

A është roli i babait i rëndësishëm vetëm për zhvillimin e fëmijës?

Tani është pranuar zakonisht se fëmijët që kishin baballarë që ishin aktivë në edukimin dhe arsimimin e tyre kanë shumë më shumë gjasa të zhvillojnë një imazh më të mirë për veten, më shumë vetëbesim. Atyre u jepet më shumë hapësirë për të eksploruar ndjenjat e tyre, mjedisin e tyre dhe për të zhvilluar marrëdhënie më të mira ndërpersonale.

Por një baba aktiv nuk është i kufizuar në nevojat e fëmijës. Familja është një organizëm i gjallë, anëtarët e të cilit ndërveprojnë me njëri -tjetrin, energjitë ndahen dhe sistemi prek të gjithë anëtarët.

Pra, ajo që e bën një baba aktiv është marrëdhënia me partnerin e tij. Kalimi i shëndetshëm dhe i ndërgjegjshëm nga roli i tyre si çift në rolin e tyre si prindër. Respekt reciprok, komunikim i hapur, mirëkuptim, ndihmë dhe mbështetje.

Nëna mund të mbajë fizikisht shumë më tepër pesha, por mendërisht duhet të ketë një ekuilibër. Një ekuilibër që ndërtohet mbi njëri -tjetrin para ardhjes së një fëmije.

Kështu që baballarët janë po aq të rëndësishëm dhe të aftë sa nënat. Secili ka kontributin e tij dhe së bashku ata janë një model i marrëdhënieve të shëndetshme ndërpersonale dhe respektit reciprok për fëmijën e tyre.

Edhe nëse rrugët e tyre ndahen fatalisht si çift, roli i tyre si prindër mbetet atje me të njëjtën vlerë dhe të njëjtin respekt. Gjithmonë të udhëhequr nga formimi i shëndetshëm i personalitetit të fëmijës.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top