Marrëdhënie

September 19, 2020 | 8:02

Cili është sekreti që fshehin çiftet sociale…

Duket se jeni e vetmja nga miqtë tuaj që nuk poston kurrë asgjë në lidhje me marrëdhënien tuaj dhe mbase është e drejtë. Le të lëmë mënjanë fotot e përvjetorëve, darkave jashtë dhe rasteve të veçanta: rrjetet sociale përdoren gjithashtu për të festuar momentet më të mira të jetës sonë me miqtë.

Por ka nga ato çifte që ndajnë gjithçka në internet dhe duket se kanë një marrëdhënie perfekte. Çdo ditë, foto së bashku, pavarësisht nëse janë me pushime apo pazar jashtë shtëpisë: ndonjëherë ato na bëjnë të ndihemi të papërshtatshëm.

A është e drejtë ndarja e çdo momenti të marrëdhënies tuaj? Çiftet sociale dhe çiftet jo-sociale: cili është ndryshimi?

Ndoshta nuk e besoni por është e vërtetë: çiftet e lumtura nuk postojnë në internet. Sigurisht që kjo nuk do të thotë që e gjithë bota nuk duhet ta dijë që ju jeni së bashku ose që i dashuri juaj bën sikur nuk ju njeh kur përdorni rrjete sociale! Thjesht duket se çiftet më të lumtura janë ata që nuk tregojnë lidhjen e tyre. Nuk është një qëndrim i vetëdijshëm: ata që nuk postojnë shumë fotografi të marrëdhënies së tyre në internet nuk e bëjnë atë qëllimisht. Hyjnë në punë mekanizma automatikë që kanë të bëjnë me narcizmin dhe pasigurinë. Zilia sociale është një problem real dhe shpesh i nënvlerësuar, pasi ka të bëjë me përdorimin e pamatur të rrjeteve sociale dhe pasojat që këto mjete kanë në jetën tonë dhe të të vegjëlve.

Çiftet (dhe njerëzit) më të lumtur janë më të sigurt në vetvete: postimi i diçkaje ose dikujt në internet, shpesh dhe me dëshirë, është njësoj si të thuash “është e imja, mbaji duart larg!”. Por çiftet që kanë një themel të sigurt dhe që me të vërtetë e duan njëri-tjetrin nuk kanë nevojë t’i provojnë askujt asgjë dhe prandaj, shpesh pa e kuptuar, e kufizojnë përmbajtjen në internet që lidhet me historinë e tyre. Ata mendojnë, thjesht dhe me të drejtë, se nuk është punë e askujt tjetër përveç tyre. Dhe ata janë më të lumtur se të tjerët.

Çfarë sekreti fshehin çiftet që postojnë vazhdimisht në internet?

Arsyet që postojmë vazhdimisht foto janë të ndryshme dhe dukshëm ndryshojnë për secilin prej nesh (dhe për marrëdhëniet tona të cilat janë unike dhe të ndryshme.) Sidoqoftë, disa studime kanë treguar se çiftet që vendosin me ngulm postimin e historisë së tyre në internet janë përgjithësisht ato çifte që duan t’u japin të tjerëve një ide të saktë të jetës së tyre.

Kriza, nëse nuk jeni të kujdesshëm, është afër dhe mund të kthehet në një ndarje të qëndrueshme! Nëse keni frikë se mos e ekzagjeroni, këtu janë pesë këshilla për të kufizuar ndikimin e rrjeteve sociale në marrëdhënien tuaj. Problemi më serioz i çifteve sociale mund të jetë ai i ndjenjës së vërtetuar: sa më shumë që ekzistojnë në mediat sociale, aq më shumë ka “kuptim”marrëdhënia e tyre.

Për tu ndier të vlerësuar, ata kalojnë shumë kohë duke shpikur postime, fotografi dhe nëntituj që tregojnë një jetë përtej linjave dhe për t’u patur zili.

Ekzagjerimi, megjithatë, mbart me vete një sinjal alarmues: ne po kërkojmë atë lloj kënaqësie në botën virtuale që vjen nga dituria se të tjerët e vlerësojnë ose e kanë zili atë që kemi.

Në një marrëdhënie romantike këto janë emocione që nuk duhet të ekzistojnë: të jesh së bashku nuk shërben për t’i provuar dikujt diçka. Nuk është një hakmarrje ndaj shokëve të shkollës që na tallën sepse ishim të shëmtuar ose mënyra për t’i treguar ish-shokut që kemi ecur përpara dhe kemi vazhduar jetën tonë.

Një marrëdhënie është e vërtetë vetëm kur ka rëndësi për dy personat e përfshirë: ju të dy!

Miley Cyrus gjithashtu kritikoi ata që donin të flisnin në emër të saj për fundin e marrëdhënieve të saj. Ndoshta nuk është e gabuar të fillojmë të mbajmë fotot, momentet e këqija dhe qëllimet e marrëdhënies sonë për veten tonë. Ndarja e tyre në internet do të shërbente vetëm për të shtuar përmbajtje në profilin tonë, jo për hir të marrëdhënies sonë.

Diferenca në moshë luan një rol të rëndësishëm në marrëdhënie dhe gjithashtu mund të ndikojë në perceptimin se sa mirë është të ndash postimet në internet.

Më mirë të mos e teproj: kurrë nuk i dihet!

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top