FB

April 3, 2021 | 8:28

Covid-19 dhe dhimbja e qafës. Lidhja e mundshme me tiroiden subakute

Sëmundje, ethe, siklet dhe dhimbje në pjesën e përparme të qafës, e cila rritet kur gëlltitemi dhe përtypemi. Dhe në disa raste edhe dhimbje veshi, takikardi, djersitje, ankth dhe dridhje. Këto janë simptomat që pacientët pozitivë të Sars-CoV-2 duhet të shikojnë dhe për të cilat ata duhet të kërkojnë kujdes mjekësor për të zbuluar ndoshta praninë e tiroides subakute të lidhur me infeksionin. Ky është paralajmërimi i nisur nga ekspertët e Shoqatës së Endokrinologëve (AME-ETS), si pjesë e iniciativës së re “AME informon pacientët”, një takim dyjavor që synon të komunikojë dhe trajnojë shoqatat e pacientëve për probleme endokrinologjike.

“Botimet e fundit shkencore kanë treguar një lidhje midis covid-19 dhe sëmundjes së tiroides”, raporton Franco Grimaldi, president i AME-ETS. Në veçanti, një studim italian përshkroi rastin e parë të tiroides subakute te një grua me Sars-CoV -2. Tiroidja subakute është pezmatim i gjëndrës tiroide, e cila ndodh së bashku me një infeksion viral të traktit të sipërm respirator. Viruset që janë më shpesh përgjegjës përmenden: virusi i gripit, adenovirusët, viruset coxsackie dhe virusi i shytave”.

Prandaj është e mundur që virusi përgjegjës për Covid-19 mund të shkaktojë edhe inflamacion të gjëndrës tiroide, megjithëse në raste të rralla. “Demonstrimi që edhe virusi mund të sulmojë tiroiden – thotë Grimaldi – sigurisht që nuk duhet të frikësojë sepse deri më tani ka pasur raste të izoluara. Por është e nevojshme t’i kushtoni vëmendje disa simptomave të veçanta dhe të kontaktoni mjekun për praninë e tyre”.

Simptoma më karakteristike ka të bëjë me dhimbjen e qafës. “Dhimbja shpesh lokalizohet, rritet me prekjen e qafës dhe mund të prekë zona të ndryshme të qafës ose të përhapet drejt nofullës ose veshit”, specifikon Grimaldi. Lajmi i mirë është se të dhënat shkencore të disponueshme deri më tani janë qetësuese. “Duket se simptomat e tiroides subakute gjatë Covid-19 janë më të lehta sesa në format e tjera të tiroides”, specifikon presidenti i AME-ETS. “Procesi tipik inflamator i tiroides klasike subakute evoluon për një periudhë disa mujore. Trajtimi përfshin barna anti-inflamatore (kortizon ose jo) dhe në shumicën e rasteve – vazhdon ai – është i kufizuar në vetvete, me normalizimin e plotë të funksionit të tiroides. Faza fillestare e hipertireozës ndiqet pas disa javësh nga një hipotiroidizëm i lehtë, i cili përgjithësisht zhduket spontanisht”. Prandaj ekspertët bëjnë thirrje që të mos shqetësohen. “Është vetëm një ide e mirë që t’i kushtohet vëmendje dhe të kërkohet kujdes mjekësor në prani të simptomave karakteristike, të vlerësohet pa humbur kohë dhe të trajtohet nëse është e nevojshme”, përfundon Grimaldi.

 

Burimi / https://www.repubblica.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top