FB

February 19, 2021 | 8:55

Covid-19 dhe varianti anglez, çfarë ndodh tek fëmijët

Nuk kalon një ditë pa u shfaqur variante të reja të virusit Sars-CoV-2. Kohët e fundit është identifikuar një “mutacion” i ri viral, i gjetur në Itali, B.1.525. Ky variant u identifikua nga ekspertë të Institutit Pascale dhe Universiteti Federico II i Napolit tek një i rritur.

Identifikimi i një virusi “hibrid” në SH.B.A. duhet të lexohet gjithashtu në këtë linjë: ai është një “përzierje” midis varianteve angleze dhe kaliforniane, të identifikuar nga shkencëtarët nga Laboratori Kombëtar i Los Alamos në New Mexico. Sidoqoftë, nuk ka dyshim se për momentin, përveç këtyre raporteve sporadike, është varianti anglez që është shqetësues edhe sepse po zhvillohet me shpejtësi në vendin tonë.

Ka edhe nga ata që flasin për një virulencë të veçantë të këtij varianti midis fëmijëve, por për momentin nuk ka të dhëna për të justifikuar një rrezik të mundshëm të rritur. Ajo që është e sigurt është se transmetimi më i madh i variantit anglez, rrit përhapjen e virusit tek fëmijët dhe të rinjtë. Për këtë arsye është edhe më e rëndësishme të respektoni rregullat e distancimit, të vendosni maska dhe të lani shpesh duart, madje edhe fëmijët.

Sa më shumë infeksione, aq më e madhe është përhapja

Me pak fjalë nuk mund të thuhet se varianti anglez, do të ishte në gjendje të përcaktojë më shumë simptoma dhe momente më të rënda sesa Sars-CoV-2 “klasik”. Prandaj nuk mund të flasim për një “rrezik” specifik për të vegjlit. Sëmundja e lidhur me këtë transformim të virusit do të kishte të njëjtat karakteristika me atë klasik.

Siç raportohet nga Qendra Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), duhet të konsiderohet se në terma të përgjithshëm varianti anglez i Sars-CoV-2 duket se karakterizohet nga një kapacitet më i madh përhapjeje dhe për këtë arsye, një numri të lartë fëmijësh që mund të kontraktojnë infeksionin dhe për pasojë edhe mundësinë e shfaqjes së simptomave. Është e rëndësishme të kujtojmë se aftësia e variantit për t’u përhapur është më e madhe se virusi që kemi njohur muajt e fundit, edhe nëse nuk ka ndonjë “shënjestër” specifike në popullatën pediatrike.

Më në fund, mbi difuzionin e mundshëm më të madh në popullatën e foshnjave të gjetur në këtë periudhë të fundit, ekziston edhe një fakt tjetër që nuk duhet nënvlerësuar: krahasuar me valën e parë të epidemisë, numri i testeve të kryera është rritur shumë dhe bashkë me të edhe mundësia për të identifikuar virusin tek fëmijët, në sajë të një zgjerimi progresiv të aftësive diagnostike. Më në fund, ia vlen të vëzhgosh se çfarë po ndodh me vendet që tashmë kanë kryer një fushatë mbresëlënëse të vaksinimit, Izraelit: sipas asaj që raportohet në British Medical Journal, pikërisht për variantin anglez ka pasur një rritje të konsiderueshme infeksionesh te fëmijët nën dhjetë vjeç.

Çfarë ndodh nëse foshnja sëmuret

Për momentin nuk ka raporte të veçanta për raste klinike komplekse në shumicën dërrmuese të fëmijëve dhe nuk ka asnjë arsye për të menduar se përhapja e variantit anglez dhe varianteve të tjera mund të ndryshojë modelin e shfaqjes së sëmundjes. Për prindërit, gjëja e rëndësishme është të mbajnë lidhje me pediatrin e familjes për të trajtuar çdo simptomë dhe për të monitoruar situatën.

Në veçanti, megjithëse është një pasojë jashtëzakonisht e rrallë e infeksionit pediatrik, duhet patur kujdes në periudhën pas infeksionit për rreth 30-40 ditë. Në disa subjekte, ndoshta në bazë të një predispozite gjenetike, pas një kohe nga infeksioni, mund të zhvillohet një reagim i tepërt i sistemit imunitar.

Si shfaqet? Për shembull, me çrregullime të zorrëve, shfaqje të njollave në lëkurë, temperaturë të lartë. Në këto raste, duhet gjithmonë mendimi i pediatrit për të vlerësuar situatën. Për momentin nuk ka të dhëna që tregojnë se me variantet e reja simptomat janë më serioze. Ne duhet të përqendrohemi gjithmonë në parandalimin dhe sjelljen korrekte, arma më efektive që kemi për të mbajtur larg virusin Sars-CoV-2 në të gjitha format që po merr gradualisht dhe ato që do të ketë në të ardhmen.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top