FB

December 13, 2021 | 8:20

Covid-19 / Ecdc: Festat mund ta përkeqësojnë situatën

“Jemi në një situatë shumë të rëndë me nivele të larta të transmetimit të Covid. Sezoni i ardhshëm i festave, kur kontaktet mes grupeve të njerëzve rriten, mund t’i përkeqësojë gjërat. Me zgjerimin e mëtejshëm që presim nga varianti Omicron, situata mund të shkojë keq e më keq, ndaj paralelisht me zgjerimin e vaksinimit duhet të merren masa të tjera parandaluese”, ka thënë Andrea Ammon, drejtori i Agjencisë Evropiane për Parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve (Ecdc), në një seancë publike të Këshillit Shëndetësor të BE-së.

Vaksinat: Ema-Ecdc dritë jeshile për përzierje të tyre

“Qasja e përzierjes së vaksinave mund të përdoret si për ciklin e parë ashtu edhe për përforcuesit”. Kjo është ajo që lexohet në një rekomandim të përbashkët të EMA dhe ECDC. “Dëshmitë nga studimet heterologjike të vaksinimit sugjerojnë se kombinimi i vaksinave siguron prodhim të lartë të antitrupave kundër virusit Covid-19 dhe një përgjigje më të lartë të qelizave T. Regjimet heterologjike në përgjithësi janë toleruar mirë”, shpjegon ai. Ndërsa përdorimi i një vaksine të vektorit viral si një dozë e dytë në skemat e vaksinimit parësor, ose e dy vaksinave të ndryshme mRNA, është më pak e studiuar”.

“Ndërsa kërkimi është në zhvillim e sipër për të ofruar më shumë prova mbi sigurinë afatgjatë, kohëzgjatjen e imunitetit dhe efikasitetin, përdorimi i programeve heterologe mund të ofrojë fleksibilitet në drejtim të opsioneve të vaksinimit, veçanërisht për të zvogëluar rastet e mosvaksinimit, në rast se një vaksinë nuk disponohet”, shpjegojnë Ema dhe Ecdc në rekomandimin, plot detaje teknike.

Në veçanti, për sa i përket ciklit primar, shpjegohet se “provat aktualisht të disponueshme tregojnë vazhdimisht tolerueshmëri të pranueshme dhe përgjigje imune të përmirësuara me regjimin e vaksinës heterologe, krahasuar me regjimin e vaksinës me vektor homolog”. Megjithatë, “duhen më shumë kërkime për të hetuar përdorimin e regjimeve heterologjike në individë të imunosupresionuar”.

Për sa i përket përforcuesve, thuhet se provat e disponueshme deri më tani me lloje të ndryshme vaksinash të licencuara tregojnë se një përforcues heterolog duket i mirë ose më i mirë për sa i përket përgjigjeve imune sesa një përforcues homolog. Për më tepër, profili i sigurisë së kombinimeve të përforcuesve heterologë dhe homologë mbetet i krahasueshëm në bazë të të dhënave të disponueshme”. Për këtë arsye, Ema dhe Ecdc shkruajnë se një strategji heterologe përforcuese vaksinimi mund të konsiderohet si një alternativë, për të lejuar fleksibilitet më të madh në rast të problemeve me furnizimin ose disponueshmërinë e vaksinave”.

 

 

Burimi / https://www.ansa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top