Në fokus

November 18, 2020 | 8:15

COVID-19 / Grupi i gjakut zero: aleat kundër virusit

Giorgio La Nasa, onkohematolog nga Cagliari: “Zhvillohet një infeksion më pak agresiv”

Giorgio La Nasa, onkohematolog nga Cagliari

Giorgio La Nasa, onkohematolog nga Cagliari

“Ka studime të shumta që tregojnë qartë një ndikim të grupit të gjakut në përgjigjen ndaj infeksionit Covid-19”. Giorgio La Nasa, drejtori i Shkencave Mjekësore dhe Departamenti i Shëndetit Publik i Universitetit të Cagliari-t dhe i strukturës komplekse të Hematologjisë së Kompanisë Brotzu, na shoqëron në një kufi që mund të jetë një ndihmë e madhe për të kuptuar më mirë një virus që ka tronditur botën.

classification-of-human-plateletsÇfarë kanë treguar këto studime?

Na thonë se grupi zero duket se shoqërohet me një kurs më të mirë të infeksionit nga koronavirusi. Sikur grupi zero të ishte mbrojtës i infeksionit.

Në ç’mënyrë mbrojtës?

Nuk garanton imunitet të plotë ndaj Covid.  Është e mundshme që me këtë grup gjaku të zhvillohet një infeksion më pak agresiv.

Po për grupin A çfarë ndodh?

Është një grup që në fakt duket se jep ndjeshmëri më të madhe, por kemi të dhëna kontradiktore. Disa studime na tregojnë se shoqërohet me një rrezik në rritje të vdekshmërisë. Të tjerët theksojnë se ky rrezik nuk është aq i lartë. Grupi zero është sigurisht më mbrojtës.

Si shpjegohet?

Ekziston një shpjegim biologjik. Kush ka grupin zero prodhon natyrshëm antitrupa, aglutinina ndaj grupeve të tjera të gjakut, A dhe B. Aglutininat anti A duket se kanë aftësinë të lidhen me receptorin Covid dhe pjesërisht të parandalojnë depërtimin e tij brenda qelizës.

A ka tipare të tjera gjenetike që mund të tregojnë rezistencë më të madhe ndaj këtij virusi?

Shumë studime synojnë receptorë të veçantë, antigjenet e histokompatibilitetit, të cilat gjenden në sipërfaqen e qelizave. Ato janë në gjendje të kujtojnë fragmente të virusit, të quajtur peptide, të cilat paraqiten në qelizat e sistemit imunitar. Nëse kemi receptorë që paraqesin fragmentin mirë viral në sistemin imunitar, do të jemi në gjendje të prodhojmë një përgjigje imune më efektive kundër virusit. Nëse receptorët nuk e marrin atë viral peptid dhe nuk e paraqesin në sistemin tonë imunitar, nuk do të jemi në gjendje t’i përgjigjemi siç  duhet infeksionit. Është një fakt që është provuar për shumë infeksione përfshirë Covid.

Sot, falë njohurive të mëdha dhe progresit shkencor, nuk duhet të presim që virusi të shuhet natyrshëm, siç ka ndodhur në shumë infeksione të së kaluarës. Kemi një aftësi më të mirë për të reaguar.

Njohuritë tona janë aq të larta sa për të shmangur efektet shkatërruese të së kaluarës, mendoni për epideminë spanjolle apo të tjera shkatërruese. Ne tashmë kemi terapi specifike dhe në muajt në vijim do të bëjmë vaksinën.

Gjenetika na ofron shumë të dhëna interesante edhe në frontin e Covid.

Shkenca ka evidentuar se në disa subjekte peptidi viral paraqitet i dobët dhe për këtë arsye ekziston një rrezik më i madh i vdekshmërisë. Në funksion të një fushate vaksinimi, këto të dhëna, të cilat rrjedhin veçanërisht nga imunogjenetika, mund të përdoren për të identifikuar popullatat në rrezik më të madh.

Studimet mbi sistemin imunitar a janë një mjet themelor për të mësuar më shumë dhe rrjedhimisht për Covid?

Molekulat që kemi në sipërfaqen e qelizave përgjegjëse për paraqitjen e fragmenteve të virusit janë një pjesë e sistemit tonë imunitar që quhet imunitet i fituar ose përshtatës. Është një imunitet shumë i sofistikuar, një përgjigje komplekse dhe e moduluar që na garanton mbrojtje nga shumica e infeksioneve.

Si funksionon në praktikë?

Një organizëm i huaj hyn në trupin tonë. Disa qeliza e kapin atë, e ndajnë në fragmente që janë të ekspozuara ndaj qelizave të sistemit imunitar, të cilat kanë një receptor specifik që vepron menjëherë për ta neutralizuar atë. Kur arrin një mikrob i panjohur, gjithçka është më e vështirë. Ne duhet t’i japim sistemit tonë imunitar kohë për t’u përgatitur.

A është vaksina një shpresë e vërtetë?

Më shumë se 150 vaksina janë duke u zgjedhur. Disa nga këto janë në proces. Atëherë do të jetë e nevojshme të identifikohen njerëzit më të rrezikuar. Është e qartë se nuk do të jetë e mundur të bëhet menjëherë një vaksinim për të gjithë.

Do të jetë një përgjigje efektive?

Kështu mendoj. Nëse e analizojmë ftohtë këtë emergjencë, arrijmë në përfundimin se kapaciteti ynë shkencor dhe teknologjik na vë në një pozicion që brenda një viti e gjysmë të kemi një pengesë të besueshme ndaj një virusi krejt të panjohur pas mbërritjes së tij. Më duket një përgjigje e fortë.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi unionesarda.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top