Mirëqenie

November 18, 2020 | 8:34

Covid: ideja e shkëlqyer e një shkencëtari gjerman për të përmbajtur infeksionin në klasë

Mbajtja e dritareve të hapura në dimër për të ventiluar ambientet dhe për të përmbajtur përhapjen e koronavirusit është më lehtë të thuhet sesa të bëhet. Por një shkollë e mesme në Mainz, Gjermani, beson se ka gjetur një zgjidhje të thjeshtë dhe të lirë: një sistem ventilimi DIY i krijuar nga një shkencëtar, profesori i IGS Mainz-Bretzenheim.

Frank Helleis, shkencëtar, profesor i IGS Mainz-Bretzenheim Gjermani

Frank Helleis, shkencëtar, profesor i IGS Mainz-Bretzenheim Gjermani

Funksionon si një kapak kuzhine: një gyp i pastër plastik varet mbi çdo banak, i bashkangjitur në një tub mjaft të ngushtë. Tubat e ndryshëm nga ana e tyre janë të lidhur me një më të madh, i cili çon në një ventilator, i cili drejton ajrin jashtë, përmes një dritareje të pjerrët.

“Nxënësit ulen nën kapuçin e aspirimit”, shpjegon Frank Helleis, shpikësi. “Fryma e tyre e nxehtë ngrihet në majë, së bashku me aerosolët. Aerosolet mblidhen nga kapuçi, kalojnë në tubin e madh dhe pastaj fryhen nga ventilatori.”

1

Ekonomik dhe i lehtë për t’u ndërtuar

Testet e kryera nga Instituti prestigjioz Max Planck për Kimi, ku punon Helleis, kanë treguar se sistemi është në gjendje të largojë mbi 90% të aerosoleve nga dhoma, në të njëjtin nivel me njësitë më të përparuara të filtrimit të ajrit në treg. Dallimi nga këto sisteme të teknologjisë së lartë është çmimi dhe disponueshmëria e materialeve për ta ndërtuar atë. Në fakt, kushton vetëm 200 euro dhe materialet mund të gjenden në të gjitha dyqanet DIY.

Dhe vlerësohet gjithashtu nga studentët: “Nuk është aq ftohtë në klasë. Nuk ka shumë dritare të hapura dhe për këtë arsye është më e këndshme të jesh këtu sesa në klasat e tjera”, thotë një student.

Disa vullnetarë, duke ndjekur udhëzimet e shkencëtarit, ndërtuan sistemin në vetëm gjysmë dite. Instituti Maks Plank për Kimi ka ndarë udhëzimet e asamblesë në internet, për këdo që dëshiron të kopjojë idenë.

“Gjendja shpirtërore në shkollat gjermane është gjithnjë e më e pasigurt. Numri i rasteve po rritet, madje edhe në institucionet arsimore”, thotë drejtori i shkollës, Roland Wollowski. “Kjo është arsyeja pse do të ishim të lumtur që këto sisteme ventilimi të ishin në dispozicion së shpejti kudo, kështu që ne thjesht mund të përqendrohemi në mësimdhënie”.

Shkurtimisht, një sistem i lirë, i lehtë për t’u instaluar, i sigurt dhe mbi të gjitha i lejon studentët të vazhdojnë të mësojnë në klasë.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi it.euronews.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top