FB

January 27, 2022 | 8:05

Dallimi midis një njeriu të sigurt dhe një egoist…

Ne të gjithë e kemi njohur atë person – të fiksuar pas statusit, kërkues të suksesit, i cili duket se nuk mund të fokusohet në asgjë përveç vetes. Ata janë të lehtë për t’u dalluar, pasi ata gjithmonë gjejnë mënyra për të mbështetur suksesin e tyre ose situatën e veçantë në një bisedë.

Shpesh është indinjuese dhe gjithmonë pak frustruese. Ju mund të supozoni se është një vetëvlerësim i pakrahasueshëm që e bën një person të ndërtojë një piedestal për veten e tij. Por egot e mëdha zakonisht kanë të bëjnë shumë më tepër me pasigurinë sesa me besimin. Meqenëse askush nuk dëshiron të jetë ai djalë, është mirë ta mbani veten nën kontroll.

Ndërsa ato mund të duken të ngjashme, vetëbesimi dhe egoizmi janë thelbësisht të ndryshëm dhe kjo gjë duhet të mbahet mend.

“Besimi do të thotë që je i sigurt dhe egoizmi do të thotë që nuk je”, thotë Nick Bognar, një terapist në Kaliforni. Nëse jeni vërtet të sigurt, jeni të sigurt se jeni një person i vlefshëm, pa marrë parasysh atë që mendojnë të tjerët. Egoizmi është e kundërta sepse sillet rreth të tjerëve dhe sipas Bognar, zakonisht i ka rrënjët në vetëvlerësimin e ulët. Nëse jeni egoist, përpiqeni të rritni vetëvlerësimin tuaj duke i vënë të gjithë të tjerët poshtë jush dhe duke bërë më të mirën për të ruajtur pozicionin tuaj në krye, edhe me koston e marrëdhënieve.

Po pyesni veten nëse mund të kaloni kufirin midis besimit dhe egoizmit? Ja çfarë duhet të dini për të identifikuar egoizmin tek vetja dhe të tjerët dhe si ta kapërceni atë, sipas terapistëve.

Shenjat e një personi egoist

Gjëja e parë që duhet të dini: Ata me ego të tepërt duken vetëm të sigurt, por akti është një vello e hollë mbi një pasiguri të rrënjosur thellë. Për të ruajtur vetë-imazhin e tyre të lëkundur, njerëzit egoistë varen nga të tjerët. Grace Dowd, një terapiste në Austin, TX, thotë se njerëzit egoistë ushqehen me vërtetimin e jashtëm dhe jetojnë për të dëgjuar nga të tjerët se sa të shkëlqyer janë. Për shkak se i gjithë identiteti i tyre fokusohet në ruajtjen e këtij ideali, njerëzit egoistë zakonisht nuk janë të gatshëm të dëgjojnë ose pranojnë ndonjë reagim negativ; ata mund të përgjigjen duke nxitur konfliktin, ose duke fajësuar personin tjetër ose duke e ulur atë.

Edhe kur mungon kritika e drejtpërdrejtë, Bognar thotë se njerëzit me ego të madhe e shohin suksesin e të tjerëve si një kërcënim. Ata nuk i përgëzojnë të tjerët për arritjet e tyre dhe as nuk e pranojnë suksesin e dikujt, sepse e shohin suksesin si një lojë me shumën zero – vetëm një person mund të jetë më i miri dhe do të jenë gjithmonë ata. Njerëzit egoistë gjithashtu veprojnë kryesisht me të drejtë. “Ata shohin suksesin e dikujt tjetër dhe mendojnë, ‘duhej të ishte i imi’”, thotë Bognar.

Marrëdhëniet e shëndetshme janë të vështira, nëse jo të pamundura, për sa kohë që dikush është egoist. “Nëse vazhdimisht keni nevojë të jeni mbi njerëzit e tjerë, atëherë do të jetë shumë e vështirë të lidheni dhe të pëlqeni”, thotë Bognar. Për shkak se njerëzit egoistë po përpiqen vazhdimisht për pozicionin më të mirë, është e vështirë të punosh me ta në një ekip, ata madje mund ta braktisin fare bashkëpunimin për ta bërë vetë.

Është gjithashtu e vështirë të lidhesh emocionalisht me një person egoist. Edhe nëse krijoni një dukje të një marrëdhënieje është e vështirë të ruani besimin kur dikush ju poshtëron vazhdimisht ose injoron komentet tuaja. Ata me ego të madhe, sipas Dowd, janë gjithashtu gazincues që fajësojnë të tjerët për gabime, të cilat gjithashtu mund të prishin marrëdhëniet personale dhe profesionale.

Si të kapërcejmë egoizmin

Nëse mendoni se mund të jeni duke ecur drejt egoizmit, filloni duke i bërë vetes disa nga pyetjet e mëposhtme (dhe jini të sinqertë në përgjigjet tuaja).

  • A e vëreni veten duke djegur ura me njerëzit, apo se është e vështirë të mbash marrëdhënie afatgjata?
  • A është e vështirë për ju të pranoni përgjegjësinë për veprimet tuaja dhe a shmangeni shpesh nga njerëzit e tjerë?
  • A e shihni suksesin si një lojë me shumën zero dhe ndjek arritjet dhe njohjen mbi të gjitha?

Nëse përgjigja juaj është po për ndonjë nga këto pyetje, Dowd thotë se është një kohë e mirë për të filluar të bëni disa ndryshime në të menduarit dhe veprimet tuaja. Kendall Phillips, një terapiste në Deer Park, TX, sugjeron të punoni për t’u ndjerë më rehat me pranimin e dobësive tuaja.

“Të pranosh dobësitë nuk do të thotë se je me të meta, por se ka fusha të vetes që do të donit të punoni”, thotë ajo. “Përdorni forcat tuaja për të përmirësuar ato fusha”.

Është gjithashtu një ide e mirë të punoni për të gjetur dhe shprehur gjëra që ju pëlqejnë tek njerëzit e tjerë, thotë Bognar dhe të ndihmoni njerëzit që ndoshta nuk do t’ju falënderojnë ose nuk do t’ju njohin për këtë. Ndërsa bëni këto ndryshime, kushtojini vëmendje mënyrës se si ato ndikojnë në marrëdhëniet tuaja – momenti pozitiv mund t’ju motivojë të vazhdoni të rriteni.

Meqenëse egoizmi shpesh është i rrënjosur në vetëvlerësimin e ulët, Dowd thotë se është e dobishme të punosh me një terapist për të arritur në rrënjën e pasigurisë suaj dhe për t’u marrë me çështjen më të thellë. Terapia gjithashtu ndihmon në zbulimin e asaj që nxit sjelljen egoiste dhe si të arrijmë në përgjigje më të shëndetshme.

“Ndryshimi nuk ndodh brenda natës”, thotë Dowd. “Por me mbështetje dhe përpjekje, ju mund të kaloni nga egoizmi në besimin e vërtetë, i cili vetëm do të përfitojë nga marrëdhëniet tuaja”.

 

Burimi / https://www.fatherly.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top