Këshilla & Arsye

December 5, 2017 | 11:48

Depresioni shkurton jetën

Hulumtuesit shqyrtuan gjashtë dekada të normave të shëndetit dhe vdekshmërisë së 3410 të rriturve, gjatë tri periudhave kohore: nga viti 1952 deri në vitin 1967, nga viti 1968 deri në vitin 1990 dhe nga viti 1991 deri në vitin 2011. Depresioni u shoqërua me një rrezik vdekje të parakohshme më të lartë te meshkujt në çdo dekadë të studimit, dhe që nga vitet ’90 për femrat.

1

Për një kohë të gjatë, depresioni ka qenë i lidhur me një mori problemesh shëndetësore, pjesërisht për shkak se mund të çojë në ndryshime fiziologjike në trup, por edhe për shkak se mund të kontribuojë në zakonet e sëmura të tilla si dieta e varfër, pasivitet, pirja e duhanit dhe konsumi i tepërt i alkoolit.

Në studimin e tanishëm, megjithatë, shkencëtarët kanë identifikuar një lidhje midis depresionit dhe vdekjes së parakohshme edhe pas sigurimit të shkaqeve të faktorëve të tillë si obeziteti, pirja e duhanit dhe zakonet e lidhura me konsumin e alkoolit.

“Ne e dimë se depresioni është i lidhur me një rritje të rrezikut të vdekjes nga sëmundjet e zemrës”, shpjegon Dr. Ralph Stewart, një studiues në Universitetin e Auckland në Zelandën e Re.

Hulumtuesit llogaritën jetëgjatësinë prej moshës 25 vjeç për gratë dhe burrat, me dhe pa depresion, në çdo fazë të studimit.

Në fazën e parë, jetëgjatësia me depresion ishte dhjetë dhe dymbëdhjetë vjet më e ulët, respektivisht për gratë dhe burrat, siç raportohet nga hulumtuesit e CMAJ. Ajo ishte shtatë vjet më e shkurtër për meshkujt që vuanin nga depresioni, në fazën e dytë, dhe 7 dhe 18 vjet më e ulët respektivisht për gratë dhe burrat që vuanin nga depresioni, në grupin e fundit.

Në fillim të studimit, njerëzit me depresion kishin pothuajse tre herë më shumë gjasa të vdisnin para kohe, por rreziku u zvogëlua në 52% deri në fund.

Megjithatë, për gratë, rreziku është rritur. Në fillim të studimit, gratë me depresion kishin 8% më shumë gjasa të vdisnin para kohe, dhe në fund të studimit rreziku i tyre ishte i ngjashëm me atë të meshkujve, në 51%.

Këto rezultate ripohojnë rëndësinë e diagnostikimit dhe trajtimit për depresionin

“Që rreziku i lidhur me depresionin të zvogëlohet me kalimin e kohës, ju keni nevojë për një angazhim më të madh për përmirësimin e kujdesit dhe për të parandaluar përsëritjen e episodeve depresive,” thonë studiuesit.

Trajtimi i depresionit mund të zvogëlojë simptomat, të përmirësojë cilësinë e jetës dhe potencialisht ta zgjasë atë.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com