FB

February 1, 2023 | 8:17

Dietat me proteina të larta mund të çojnë në rritjen e rrezikut të sëmundjeve të rënda

Njerëzit që shkojnë rregullisht në palestër, i duan proteinat dhe madje u pëlqen të flasin për to. Proteina është një makronutrient thelbësor i një diete të shëndetshme. Nga ndërtimi dhe riparimi i muskujve, organeve dhe kockave, proteinat kanë përfitime të panumërta. Por dietat e pasura me proteina janë shoqëruar gjithashtu me rreziqe të caktuara – arsyeja pse nutricionistët janë gjithmonë kundër tejkalimit të marrjes së rekomanduar ditore.

Konsumimi i sasive të larta të proteinave të larta për një periudhë të gjatë mund të shkaktojë një rrezik të shtuar të disa sëmundjeve.

 Disa nga të metat e të pasurit një dietë të lartë proteinike janë:

Shtim në peshë – Konsumi i lartë i proteinave mund të shkaktojë shtim në peshë dhe të prishë rrugën tuaj për të humbur peshë. Sipas një studimi të vitit 2016, shtimi në peshë ishte i lidhur ngushtë me dietat ku proteinat zëvendësonin karbohidratet dhe jo anasjelltas.

Era e keqe e gojës – Ngrënia e shumë proteinave mund të çojë në erë të keqe nëse kufizoni marrjen e karbohidrateve. Kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të kalimit të trupit në ketozë, e cila prodhon kimikate që shkaktojnë erën e pakëndshme të frutave.

Kapsllëk – Në një studim lidhur me marrjen e lartë të proteinave, 44 pjesëmarrës raportuan kapsllëk. Kjo për shkak se këto lloj dietash lidhen me marrjen e ulët të fibrave.

Diarreja – Ndërsa kapsllëku është një nga efektet anësore, një tjetër është saktësisht e kundërta e tij, diarreja. Ngrënia e tepërt e qumështit ose e ushqimeve të përpunuara me vlerë të lartë të proteinave, së bashku me mungesën e fibrave, mund të shkaktojë diarre.

Dëmtimi i veshkave – Marrja e lartë e proteinave mund të çojë në dëmtim të veshkave tek individët e shëndetshëm dhe ata me sëmundje të veshkave paraekzistuese.

Rritja e rrezikut të kancerit Studimet kanë treguar se disa dieta të pasura me proteina, përfshirë proteinat me bazë mishi të kuq janë të lidhura me rritjen e rrezikut të kancerit dhe çështjeve të tjera shëndetësore.

Sëmundjet e zemrës – Ngrënia e tepërt e mishit të kuq dhe ushqimeve të qumështit me yndyrë të plotë mund të shkaktojë sëmundje të zemrës. Kjo mund të jetë rezultat i një marrjeje më të lartë të yndyrave të ngopura dhe kolesterolit si pjesë e një diete të pasur me proteina.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top