Në fokus

November 16, 2020 | 8:12

Dimri tjetër do të jetë normal, BioNTech shpreson të shpërndajë 300 milion doza të vaksinës deri në muajin prill

Qëllimi: një shkallë e lartë e vaksinimit që duhet të arrihet deri në vjeshtë. Këtë e shpjegojnë zhvilluesit gjermanë të serumit të prodhuar nga kompania farmaceutike amerikane Pfizer: “Efektet anësore? Nuk janë serioze”

1Dimri i vitit 2021 do të jetë një dimër “normal”. Këtë e siguron Ugur Sahin, CEO i BioNTech, kompanisë gjermane të bioteknologjisë që po zhvillon një vaksinë për koronavirusin me kompaninë farmaceutike amerikane Pfizer. “Mund të kemi një dimër normal vitin e ardhshëm nëse arrihet një vaksinim i lartë deri në vjeshtë,” tha Sahin për BBC, në një intervistë në të cilën ai foli gjithashtu për efektet anësore të vaksinës.

Ugur Sahin, CEO i BioNTech

Ugur Sahin, CEO i BioNTech

“Efektet e regjistruara anësore të vaksinës deri më tani nuk janë serioze: dhimbje e lehtë deri mesatare për disa ditë në vendin e injektimit, ndërsa disa nga vullnetarët e injektuar përjetuan një periudhë të ngjashme të etheve, të lehta deri të moderuara”.

Ugur Sahin, 55 vjeç, i lindur në Turqi, është CEO i kompanisë gjermane të bioteknologjisë BioNTech, bashkë-themeluar me gruan e tij.

BioNTech dhe partneri i saj amerikan Pfizer njoftuan se vaksina e tyre ka treguar se është e aftë për mbrojtje imune në 90% të njerëzve të cilët e kanë provuar, sipas rezultateve të para të studimeve të fazës 3. Të gjithë përdorin molekulat e ARN-së dërguese (mARN), për të shkaktuar prodhimin e proteinave të caktuara dhe për të trajnuar sistemin imunitar për të sulmuar virusin.

BioNTech shpreson të shpërndajë 300 milion doza të vaksinës deri në muajin prill: për Ugur Sahin ky do të jetë momenti më i rëndësishëm në luftën kundër Covid-19 verën e ardhshme.

 

Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top