FB

September 19, 2023 | 7:12

Dorëzimi nuk është një veprim frikacaku, por një veprim guximtari

Ndonjëherë të heqësh dorë nuk është një veprim frikacaku, por një veprim i guximshëm.

Frikacak është ai që e lë veten të rrëmbyer nga frika, ai që nuk dëshiron të rrezikojë, ai që dëgjon “unin” e tij të brendshëm dhe që e mohon atë, ai që konsideron se trishtimi është çmimi që do të paguaj për të qëndruar në zonën e rehatisë, etj. Frikacak, megjithatë, nuk është ai që tërhiqet, pret ose heq dorë në një moment të jetës së tij, sepse e konsideron atë një përgjigje inteligjente për mirëqenien e tyre.

Prandaj, ndonjëherë, braktisja është një veprim kujdesi: atëherë do të mendonim për rreziqet e mundshme të vazhdimit në këtë mënyrë dhe do të vepronim në këtë mënyrë për të mos vuajtur më shumë se ç’duhet. Plus, ndryshimi kur diçka shkon keq është i guximshëm.

Dallimi midis heqjes dorë dhe “mjaft është mjaft”

Mund të ndodhë që vetëm ndryshimi mund të na bëjë të hedhim poshtë dhe të vendosim të marrim një rrugë tjetër. Kjo ndodh sepse ekziston një kufi i hollë midis heqjes dorë dhe njohjes se në një moment mjafton: nëse tashmë keni dhënë gjithçka, por nuk shihni rezultate, është më mirë të tërhiqeni dhe të filloni nga e para.

Nuk mund të detyrosh diçka që nuk funksionon, ashtu siç nuk ke të drejtë të detyrosh dikë të ndiejë diçka që nuk e ndjen. Qëllimet, ndonjëherë, vijnë në kohën e gabuar ose janë të pamundura: fakti që diçka nuk funksionon është gjithashtu pjesë e misterit të jetës.

Nëse u përpoqëm, luftuam, por nuk jemi të vetëdijshëm se tani nuk ka kuptim të vazhdojmë, pse të këmbëngulim? Për të gjitha këto arsye, braktisja është një akt i konsideratës besnike dhe fisnike ku njeriu merr parasysh “veten” më intime.

Mos harroni se heqja dorë nuk është negative, përkundrazi: është gjithmonë një opsion i pranueshëm dhe, shpesh, inteligjent, që ju largon nga dështimi.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top