FB

February 13, 2021 | 8:02

Dostojevski: Ai që gënjen veten dhe beson në gënjeshtrën e tij, nuk sheh asnjë të vërtetë as te vetja dhe as tek të tjerët

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Dashuria aktive është diçka shumë më e vështirë dhe më e tmerrshme se dashuria e kufizuar në ëndrra. Gjëja kryesore është të mos gënjeni veten. Ai që gënjen vetveten dhe beson në gënjeshtrën e tij, arrin deri në pikën që nuk sheh asnjë të vërtetë as te vetja e as te të tjerët.

1

Dhe kështu ai humbet çdo vlerësim për të tjerët dhe çdo vetëvlerësim. Duke mos vlerësuar askënd, ai pushon së dashuruari. Dhe duke mos pasur dashuri, ai fillon të rrëmbehet nga pasionet dhe lakmia për t’u mbajtur i zënë dhe për t’u argëtuar. Kështu ai arrin kafshërinë absolute dhe e gjithë kjo sepse vazhdimisht gënjen të tjerët dhe veten e tij.

Dashuria aktive është diçka shumë më e vështirë dhe më e tmerrshme se dashuria e kufizuar në ëndrra. Dashuria në ëndërr ka etje për arritje të shpejta, kërkon kënaqësi të shpejtë dhe admirim të përgjithshëm.

Në raste të tilla, disa madje përfundojnë duke sakrifikuar jetën e tyre, për sa kohë që nuk presin shumë, por ëndrra e tyre bëhet shpejt. Dhe të jetë si një shfaqje teatrore që të gjithë e shohin dhe e duartrokasin.

Por dashuria aktive kërkon punë dhe vetëkontroll të vazhdueshëm, dhe për disa është ndoshta një shkencë e tërë. Por ju tërheq vërejtjen se edhe në momentin që do të shihni me tmerr që me gjithë përpjekjet tuaja jo vetëm që nuk iu afruat qëllimit tuaj, por përkundrazi ju shpëtuat prej tij, pikërisht në atë moment, parashikoj, do ta keni arritur qëllimin.

 

(Pjesë nga libri i Fjodor Dostojevskit, Vëllezërit Karamazov).

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top