Mirëqenie

June 19, 2020 | 8:09

Dostojevski: Njeri i mirë është ai që di të përqafojë një njeri tjetër

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Ai lindi në 11 nëntor 1821 në Moskë. Babai i tij ishte djali i një kleriku dhe ai nuk ishte aristokrat. Sipas traditës së kohës, ai gjithashtu duhet të bëhej klerik, por arriti të studiojë mjekësi, u bë mjek ushtarak dhe me këtë karrierë hyri në aristokraci trashëgimore. Pas një mësimi fillestar në shtëpi, Dostoevsky shkoi në dy shkolla në Moskë, njëra prej të cilave ishte frëngjisht. Sapo mbaroi shkollën, vazhdoi studimet në Shën Petersburg në një shkollë shtetërore të inxhinierisë ushtarake dhe për një kohë të shkurtër ushtroi këtë profesion. Më 1843, duke e lënë përgjithmonë këtë profesion, vendosi të ndiqte një karrierë në letërsi. Ky ishte vetëm rezultat i një udhëtimi të gjatë që filloi në vitet e shkollimit të tij: orientimi i tij drejt letërsisë ishte i qëndrueshëm.

 

d

Karriera e tij në botën e letërsisë ka prodhuar disa nga veprat më të mëdha të shkruara ndonjëherë. Ja disa nga thëniet më të famshme të shkrimtarit të famshëm rus:

1- Ju duhet ta doni jetën më shumë sesa vetë kuptimin e jetës.

2- Një hap i ri, një fjalë e re është ajo nga e cila njerëzit kanë frikë.

3- Ekzistojnë kufij në mendjen e secilit, përtej të cilave është e rrezikshme të kalosh. Pasi të kaloni vijën, është e pamundur të ktheheni mbrapa.

4- Lumturia nuk është në lumturi por në përpjekjen për të.

5- Kur ndaloni së lexuari libra, ju ndaloni së menduari.

6- Lumturia nuk është në kufizim por në kontrollin e vetvetes.

7- Lumturia nuk fitohet me pasuritë e lehta, por kur punoni shumë për ta marrë atë.

8- Në një zemër që vërtetë dashuron ose xhelozia do të vrasë dashurinë ose dashuria do të vrasë xhelozinë.

9- Nuk duhet shumë për të shkatërruar një person. E tëra çfarë ju duhet të bëni është ta bindni atë që puna që ai bën, plotësisht dhe pa diskutim, i mungon çdo dobie dhe kuptimi.

10- Heshtja është gjithmonë e bukur dhe personi i heshtur është gjithmonë më i bukur se sa ai që flet.

11- Një person mund të jetë i mençur, por të veprojë me mençuri, nuk është e mjaftueshme vetëm inteligjenca.

12- Ju kurrë nuk do të arrini destinacionin tuaj nëse ndaloni dhe hidhni gurë te çdo qen që leh.

13- Unë dua të flas për gjithçka me të paktën një person ndërsa flas për gjëra me veten time.

14- Është e pabesueshme se çfarë mund të bëjë një rreze dielli për shpirtin tuaj.

15- Njeriu duhet të flasë hapur me të tjerët në mënyrë që të zbulojë mendimet e dikujt përmes fytyrës së tij, gjë që tregon shqetësimin që fsheh zemra e tij. Një fjalë që thuhet me bindje, me sinqeritet absolut dhe pa asnjë hezitim, ndërsa të shikosh tjetrin në sy do të thotë shumë më tepër sesa shumë faqe të një libri.

16- Askush nuk ndjehet të mbytet pa një qëllim në jetë.

17- Shpirti shërohet kur jeni afër fëmijëve.

18- Edhe me duar të lidhura, dikush mund të bëjë mirë nëse e dëshiron.

19- Bukuria do të shpëtojë botën.

20- Njerëzit ndonjëherë flasin për të keqen e madhe/ligësinë e bishave por kjo është një padrejtësi e madhe ndaj bishave. Një bishë nuk mund të jetë kurrë aq e keqe sa njeriu, aq e keqe aftësisht.

21- Të rriturit nuk e dinë që një fëmijë mund të japë këshilla shumë të mira edhe në rastin më serioz.

22- Mos e mbushni kujtesën tuaj për të gjitha ato kohë që ju ndjeheni të ofenduar. Mund të arrini të mos keni vend për momentet e mrekullueshme që keni kaluar.

23- Një njeri që di të përqafojë një tjetër është një person i mirë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top