FB

September 15, 2021 | 8:30

E gjithë rëndësia e heshtjes…

Shërben për të folur, për të kuptuar, për të dëgjuar dhe për të shkruar: me pak fjalë, heshtja shërben për të menduar. Dhe ka një histori të gjatë, filozofike dhe letrare, që heshtja e përshkruan dhe e lavdëron atë. Ja cila është ajo.

Tingulli i zbrazëtisë

“Çfarë është heshtja?” Gjithmonë e kam pasur këtë obsesion. Kjo pyetje përsëritet në mënyrë ciklike si një mantër në kokën time, çdo ditë. Shpesh janë pyetjet në dukje më të thjeshta, ato që fshehin enigma që përmbajnë mistere dhe pyetjet e reja i lëshojnë të tjerët në një matryoshka pafund eskatologjike, përgjigjja e së cilës përfundon gjithmonë me një pikëpyetje. Dhe pikëpyetja e përhershme, paradoksi i pashpjegueshëm dekurajon edhe kërkuesit më me përvojë. Të gjithë kanë pyetur veten për heshtjen, të paktën një herë në jetën e tyre. Çdokush që ka punuar me fjalën, domosdoshmërisht duhet ta pyesë se çfarë ishte heshtja.

Ndoshta një përgjigje nuk ekziston, ose përgjigja është vetë pyetja, ose është e pashprehshme në një formë tjetër nga ajo e vetë heshtjes. Në këtë, John Cage me siguri do të pajtohej që ai e bëri Heshtjen qendrën dhe hijen e muzikës së tij. Ne mund t’i kuptojmë format e tij racionale të perceptueshme duke lexuar një tekst brilant dhe interesant siç është ‘Mbi Heshtjen’. Ikja nga zhurma e botës së David Le Breton, në të cilën mund të kuptosh implikime të ndryshme sociologjike, shpirtërore dhe filozofike me rëndësi të madhe që përfshijnë të gjitha kulturat gjatë gjithë historisë së njerëzimit. Sidoqoftë, libri përfundon me një rrëfim të pamundësisë, nevojën për të marrë paradoksin e qenësishëm të heshtjes.

Le Breton vulos librin me një “uverturë” të prezantuar nga fjalia e mirënjohur shekspiriane e shqiptuar nga Hamleti para se të vdiste: “Pjesa tjetër është heshtje”. E gjithë pjesa tjetër është heshtje. Kjo pasohet nga një faqe e vetme, shumë intime dhe prekëse, në të cilën bëhet rrëfimi i qartë që përmenda, i mbyllur me një “Por heshtja gjithmonë ka fjalën e fundit”. Sikur të thuash se pavarësisht se sa mund të flasim për të, pavarësisht sa mund ta analizojmë, fjala përfundon gjithmonë në Heshtje – dhe për këtë arsye në zbrazëti. Heshtja është tingulli i zbrazëtisë. Nuk ka Heshtje, nuk mund të dëgjohet kurrë. Në natyrë nuk ekziston. Ndoshta Heshtja gjendet ekskluzivisht brenda nesh. Brenda nesh ne mund ta krijojmë atë, ne mund të bëjmë Heshtjen, Heshtjen e Përsosur.

Filozofitë lindore duket se janë të bindura për këtë. Tradita e madhe e mendimit budist dhe taoist dhe mendimit jogik në përgjithësi, si dhe disa të tjerëve të shpërndarë në të gjithë kontinentin e madh aziatik. Heshtja e përsosur haset vetëm në Boshllëkun e Shenjtë të meditimit. “Prandaj, Shenjtori i përmbahet praktikës së Mosveprimit dhe shpall një mësim pa fjalë,” thotë Tao te ching.

Edhe murgu Yongjia Xuanjue, “i ndriçuar nga një ditë në tjetrën”, do të shkruajë: “fjalimi im është heshtje, heshtja ime është fjalim”. Dhe ai sigurisht që është një fjalim i ndriçuar dhe ndriçues, Kënga e ndriçimit për të qenë të saktë.

E gjithë filozofia orientale, nga Zeni japonez në Vedantizmin tradicional, te mësimet e sufive të shkretëtirës, përqendrohet në konceptin e heshtjes dhe asaj që ne i referohemi si Heshtje e Përsosur. Edhe historia e mendimit perëndimor nuk është aspak e përjashtuar nga kalimi në vetmi dhe heshtje si simbole dhe përvoja të shenjta. Që nga i dashuri Plotin, në të cilin koncepti i hēsychía është qendror dhe aludon në gjendjen e nevojshme për të filluar kërkimin për një univers tjetër të padukshëm dhe të pafund. Është e qartë se gjithmonë duhet të keni parasysh Sokratin dhe neverinë e tij ndaj fjalës së shkruar. Si dhe Zanafilla biblike, në të cilën Zoti para së gjithash krijon qiellin dhe një tokë pa formë dhe të braktisur, të zhytur në errësirë dhe për këtë arsye, pashmangshmërisht, në heshtje, edhe para se të thoshte drita. Kjo rrugë nëntokësore e mendimit të heshtur ka përshkuar Perëndimin, nga origjina e tij në filozofinë e madhe evropiane të shekullit të XX-të, që me siguri mund ta gjurmojmë në idetë para-sokratike. Më kujtohet, midis shumë shprehjeve të kësaj linje gjaku, të kësaj tradite, si shembull, aforizmi i famshëm Ëittgeinsteinian “për atë që nuk mund të flasësh, duhet të heshtësh”, i cili mbyll dhe në të njëjtën kohë rihap – monumentale Tractatus.

Dikush mund të përmendë Cioran si Heiddeger, Nietzsche, Beckett dhe shumë e shumë të tjerë. Sidoqoftë, ky nuk është qëllimi im. Ajo që kam ndërmend është një eksplorim sistematik i heshtjes dhe heshtjeve derisa të arrij atë që jam përpjekur të identifikoj si Heshtje e Përsosur – domethënë gjendja e ndërgjegjes që mund të lejojë, në teori, por vetëm përmes praktikës, të arrijë ndriçimin.

Kompleksiteti dhe nevoja për heshtje absolute

Në këtë pikë është e nevojshme të vendosen shkallë të ndryshme të heshtjes. Le të përpiqemi të identifikojmë tre prej tyre: heshtjen, heshtjen absolute dhe heshtjen e përsosur. Heshtja është ajo që gjendet kudo rreth fjalës dhe këngës. Heshtja absolute është ajo që krijohet kur zgjedhim të mos prodhojmë asnjë tingull, kur e mbajmë fjalën. Heshtja e përsosur është një heshtje shpirtërore që ne krijojmë brenda vetes.

Giovanni Pozzi gjithashtu përcakton tre kategori “heshtje të lidhura me fjalën: të atyre që e formulojnë atë, të atyre që e dëgjojnë atë, të atyre që e mbajnë atë” të cilat do të korrespondonin me tre heshtjet e identifikuara, për të shprehur heshtjen në vetvete dhe jo në lidhje me gjuhën. Me kontradiktën e dukshme, të nxjerrë nga objekti paradoksal për të cilin po flasim, që duhet patjetër të përdorësh gjuhën si mjet, duke i lënë kështu lexuesit udhëzime për të dëgjuar, të cilat mbeten të pashpjegueshme dhe mund të dëgjohen në distancë vetëm duke u përkulur në kërkim të “pjesës tjetër”, në kërkim të zbrazëtisë.

Abati Dinouart thotë se “ekziston një heshtje e matur dhe një heshtje artificiale. Një heshtje e vetëkënaqur dhe një heshtje tallëse. Një heshtje shpirtërore dhe një heshtje budallaqe. Një heshtje duartrokitjesh dhe një heshtje përbuzëse. Një heshtje politike. Një heshtje e humorit dhe një heshtje trilli”, duke analizuar në secilën prej këtyre heshtjeve, aspektet më domethënëse, me një aftësi të madhe. Kjo mund të na japë masën e kompleksitetit të heshtjes, karakteristikën e misterit që e formon atë në kuti që përmbajnë kuti të tjera të mbushura – dhe bosh – të pyetjeve që më ndjekin dhe që na i kanë bërë gjithmonë të gjithëve.

Unë besoj se është thelbësore, urgjente dhe e nevojshme që gjithmonë të kthehemi në heshtje. Pra, për t’i dhënë, para së gjithash, rëndësi të vërtetë fjalëve. “Kur duhet të thuash diçka të rëndësishme, duhet të jesh veçanërisht i kujdesshëm: është një masë paraprake e mirë t’ia thuash fillimisht vetes dhe pastaj ta përsërisësh përsëri, në mënyrë që të mos pendohesh kur nuk mund ta parandalosh më përhapjen” sugjeron Dinouart. Për këtë arsye, kthimi shumëvjeçar në heshtje më duket vërtet i detyrueshëm.

Bërja e heshtjes perfekte

“Është mirë të flasësh vetëm kur duhet të thuash diçka që vlen më shumë se heshtja”, kështu fillon traktati i shkurtër dhe thelbësor i Abatit Dinouart. Një ftesë që e përsëris dhe ia përsëris vazhdimisht vetes. Duket pak si një nga ato mënyrat klasike për të thënë: “numëroni deri në dhjetë para se të thoni diçka” ose “mos flisni për atë që nuk e dini”. Më duket absolutisht e drejtë dhe e pranueshme, por fsheh një kuptim edhe më të thellë. Pengesa është domethënëse. Hapësira e krijuar në ato dhjetë sekonda është një eksplorim i frytshëm i mendimit. “Mos fol për atë që nuk e di” fsheh një “spirancë” midis “diçkaje që ti” dhe “nuk e di”. Do të thotë që ju filloni të dini atë që nuk e dini. Ti e di ku të shikosh, e di që ekziston. Dhe kjo është një hapësirë e madhe. Thjesht përpiquni ta zbatoni atë në shkrim, artin e përdorimit të fjalëve.

Dëgjoni heshtjen e përsosur

Gjendja e heshtjes absolute është ajo që më intereson më shumë. Është dimensioni i studimit, i zbulimit, i pritjes. Dhe “është pikërisht në momentin e heshtjes dhe studimit që duhet përgatitur për të shkruar”. Është momenti në të cilin shtjellohet një mendim, në të cilin kapet një intuitë, kuptohet diçka, eksplorohet zbrazëtia.

“Librat e parakohshëm janë si fruta të papjekura. Pra, pse po nxitoni kaq shumë? Pse nxitoni, të nxitur nga dëshira për të botuar? Prisni, kur të keni mësuar të heshtni dhe të reflektoni, do të jeni gati të shkruani” thotë Dinouart. Meqenëse kjo kohë e pritjes korrespondon me fjalën, ajo e krijon atë. Pikërisht aty krijohet fjala, para se të thuhet ose shkruhet. Në Mosveprimin, në bërjen e heshtjes lind dëgjimi i vërtetë, humusi vital i foljes së shenjtë. “Për të dëgjuar, duhet të heshtësh” na kujton Pozzi dhe specifikon me saktësi, “jo vetëm t’i përmbahemi një heshtjeje fizike që nuk ndërpret fjalimin e të tjerëve, por ne duhet të kërkojmë heshtje absolute, një heshtje e brendshme, domethënë një qëndrim që synon tërësisht të mirëpres fjalën e të tjerëve”.

Duke thënë heshtje të përsosur

“Ka një moment për të heshtur, ashtu siç ka një moment për të folur.” Pas asaj që është thënë, është e çuditshme të vërehet se urdhri i dytë i Abatit Dinouart tashmë na çon te Fjala. Siç e dimë – tani – fjala nuk është sidoqoftë ndonjë fjalë, është Fjala Unike, të folurit nuk është thjesht të folurit por “të flasësh drejt” ose “të mos flasësh”. Në fakt, parimi i mëposhtëm na kujton: “koha për të heshtur duhet të vijë gjithmonë e para: vetëm kur të keni mësuar të heshtni, mund të mësoni të flisni drejt”.

Vetëm pasi të kemi mësuar të dëgjojmë, të lexojmë, mund të fillojmë me të vërtetë të flasim, të shkruajmë.

Në të vërtetë, “do të ishte e paarsyeshme të mos miratosh faktin që një njeri gjenial shkruan”, vazhdon Dinouart, “por ai duhet të presë momentin e duhur për ta bërë këtë” vetëm pasi të ketë përjetuar heshtjen absolute deri në pikën e fundit: “domethënë kur ai do të ketë një bazë të mirë të erudicionit; kur do ta njohë në thellësi lëndën e zgjedhur; kur, duke iu përkushtuar edukimit të të tjerëve, ai do të arsimohet mirë”. Ne ende mbetemi në një sferë thjesht racionale, është e thjeshtë: ju duhet të studioni në mënyrë që të shkruani për diçka, të dini se çfarë po shkruani, pasi të shkruarit, si të folurit është ekuivalente me mësimdhënien. Ne të gjithë jemi mësues dhe studentë, edhe pse vetëm nga vetja jonë.

Heshtni: arti i heshtjes së përsosur

Ne kemi identifikuar tre shkallë, tre faza të heshtjes për të kaluar derisa të arrini në Heshtjen Perfekte. Sidoqoftë, mund të themi se heshtja korrespondon me një gjest të madh që është para, gjatë dhe pas veprimtarisë së shenjtë të të dëgjuarit dhe të folurit saktë, të Shkrimit dhe të Lexuarit. Në heshtje shprehet kuptimi i takimit, i cili është qëllimi përfundimtar i këtyre veprimeve dhe i vetë heshtjes. Takimi, në kuptimin e tij më të lartë, është shprehja më e thellë dhe më komplekse e heshtjes. Është Heshtja Perfekte.

 

 

Burimi / https://www.indiscreto.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top