FB

July 9, 2022 | 9:35

E vjetra, e reja dhe brazdat e mendimit

Çdo mendim të ri është si të ‘gdhendim’ diçka të re në mendjen tonë. Kjo shpjegon edhe konservatorizmin e tmerrshëm që vërejmë në natyrën njerëzore. Njeriut i pëlqen të lëvizë në brazda ekzistuese mendore sepse është më komode. Nëse mendojmë se mendja është si një gjilpërë dhe lënda/materia e trurit është një masë e butë, atëherë me çdo mendim që marrim, do të ‘gdhendet’ një ‘brazdë’ brenda trurit.  

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

Kjo brazdë do të mbyllej sërish, nëse nuk do të vinte lënda gri për ta investuar atë me një shtresë ndarëse. Nëse lënda gri nuk do të ekzistonte, nuk do të kishte memorie.  Kujtim do të thotë një shëtitje në këto rutina të vjetra, do të thotë, rigjurmimi i gjurmëve të lëna nga një mendim. Ju mund të keni vënë re se sa e lehtë është për blerësin i cili kombinon dhe rikombinon disa koncepte të njohura! Të gjithë e kuptojnë, sepse brazdat tashmë ekzistojnë në trurin e të gjithë dëgjuesve, mjafton t’u thërrasë atyre. Por kur lënda është e re, duhen gdhendur brazda të reja, prandaj nuk kuptohet menjëherë. Kjo shpjegon se si truri refuzon në mënyrë të pandërgjegjshme ndikimin e ideve të reja. Ai reziston…

Energjia përpiqet të krijojë brazda të reja dhe truri nuk e lejon atë. Ky është sekreti që shpjegon konservatorizmin. Sa më pak brazda të ketë një tru, pra sa më pak prerje të ketë pësuar, aq më konservator është dhe aq më shumë lufton kundër ideve të reja. Sa më i thellë të jetë një person, aq më komplekse do të jenë rrugët e trurit dhe aq më lehtë do t’i përshtatet ideve të reja dhe për rrjedhojë do t’i kuptojë ato. Kështu, me çdo ide të re, ne krijojmë një gjurmë të re në mendje dhe gdhendim brazda të reja në lëndën e trurit.

Pyetja është se cilën nga dy rrugët zgjedhim të ndjekim….

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top