Marrëdhënie

May 29, 2020 | 8:04

Esmeralda Birçaj: Burri që e bën gruan e tij të buzëqeshë është i fortë! 

 

Lexova diku, disa ditë më parë, se forca e një burri matet nga madhësia e buzëqeshjes së gruas pranë tij dhe do doja që sot, të ndalemi pēr këtë për një moment. 

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Është thelbësore që burri të jetë në gjendje të mbështesë, të ngrejë dhe të përmirësojë gjendjen shpirtërore të gruas që ka pranë. 

Sigurisht, gruaja ka të njëjtat detyrime, por sot thamë që për ndryshim të flasim për burrat. 

Po ju referohem atyre marrëdhënieve ku admirimi, komplimentet dhe qëndrimi pozitiv i karakteristikave të partnerit janë ose të njëanshme ose joekzistente.

Ato të voglat e përditshme, që mund të mos sjellin një ndryshim të madh në marrëdhëniet në tërësi, por ato mund ta bëjnë partnerin tonë të lumtur në një minutë.

Fillimisht, shumë herë nevoja e një personi për t’u shprehur vetëm me komente negative dhe të shmangë çdo lloj komplimenti ka të bëjë me pasiguritë e tij dhe me uljen e vetëbesimit.

1Pra, kur një person është i pasigurt, ai përpiqet të gjejë faj te partneri i tij, në mënyrë që të mund t’i dëshmojë vetvetes se është i barabartë ose më i mirë se ai/ajo.

Kjo është arsyeja pse shumë burra në mënyrë të ndërgjegjshme ose edhe me vetëdije përpiqen t’i ulin partnerët e tyre, vetëm për të mbajtur dorën “e sipërme”.

Sidoqoftë, një grua që bëhet marrëse e komenteve negative të përditshme, përfundon duke humbur çdo gjurmë të vetëvlerësimit, të mbahet nga detaje dhe duke kërkuar arsyet më të çuditshme për t’u grindur dhe rastet më qesharake për grindje. 

Unë nuk mendoj se ai që pretendoni të doni është vazhdimisht në errësirë dhe i zhytur në mendime. Mund t’i konsideroni argumentet qesharake, por më lejoni t’ju kujtojë se në mendjen femër, gjithmonë ndodhin mijëra gjëra që nuk e lejojnë atë të qetësohet.

Komentet e ashpra për pamjen e saj i japin një ndjenjë inferioriteti, papërshtatshmërie në marrëdhëniet ndërnjerëzore dhe madje, edhe në vendin e punës.

Shumë gra do e kuptojnë arsyetimin pas sjelljeve të partnerëve të tyre dhe do të ikin. Mund të jenë vonë, mund të lëndohen, mund të shndërrohen në të gjitha ato që burrat i konsiderojnë farën më të keqe.

Përkundrazi, ne dëshirojmë që brezi i ri të rritet me gra të forta, të sigurta dhe të gatshme për t’u përballur me jetën. Është, natyrisht, e domosdoshme që duhet të kërkojnë fuqi brenda vetvetes. Sidoqoftë, faktorët ekzogjenë janë gjithmonë të rëndësishëm, e lëre më ndikimi i partnerit.

Pra, nëse, i dashur burrë, do të konsiderohesh një burrë i shekullit XXI, mos bjerë në kurthe egoiste. Mos harro t’i tregosh asaj sa e bukur është kur duhet, mos e li pas dore dëshirën tënde më të mirë pas suksesit të saj të fundit, kujtoji asaj sa beson në të dhe mbështete në ditët kur ajo humbet guximin dhe vetëbesimin.

Shpërbleje për të gjitha ato që lufton.

Trego veten tënde më të mirë dhe jepi asaj motivin për të bërë të njëjtën gjë.

Në fund të ditës, ndarja ia vlen vetëm nëse ekziston një dashuri e vërtetë. Nesër, bëje të buzëqeshë dhe dashurohu përsëri me të qeshurën e saj nga fillimi.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top