Në fokus

August 13, 2020 | 8:06

Esmeralda Birçaj: Kush janë kufijtë personalë që vendosim për të tjerët?

 

Kufijtë personalë që duhet të vendosim për të tjerët shpesh kategorizohen në 7 kategori. Po ju paraqes këto kategori, duke shtuar vërejtjet e mia.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Kufijtë natyrorë

I referohen respektit që të tjerët duhet të tregojnë për hapësirën tuaj personale. Ato shkelen kur dikush hyn në dhomën tuaj pa kërkuar lejen tuaj, përdor gjërat tuaja pa ju pyetur ose lexon shënimet tuaja personale si ditarin tuaj, madje edhe mesazhet në celularin tuaj në fshehtësi. Kufijtë fizikë përfshijnë, natyrisht, ato fizike, kur dikush ju prek ose ju lëndon fizikisht pa e dashur atë.

Kufijtë mendorë

I referohen respektit për idetë dhe mendimet tuaja. Ato shkelen kur dikush përpiqet të nënvlerësojë perceptimin tuaj duke thënë gjëra të tilla si: “Kjo është vetëm në imagjinatën tuaj” ose “Ju nuk mund ta besoni me të vërtetë këtë” etj.

1

Kufijtë emocionalë

Vazhdojnë me respekt për ndjenjat tuaja. Shkelen kur dikush përpiqet t’i anulojë ose t’i injorojë ato. Gjithashtu kur ju merr si të mirëqenë ose ju sulmon duke ju zvogëluar ose turpëruar.

Kufijtë shoqërorë

Ato kanë të bëjnë me respektin për zgjedhjet e kontakteve tuaja sociale. Ato shkelen kur dikush ju kritikon për këto zgjedhje. Por çfarë dreqin doni me të! Pse doni të shkoni të shihni filmin? Dhe gjithçka të ngjashme si këto…

Kufijtë seksualë

Përcaktojnë hapësirën tuaj private: Kë do të prekni dhe cilin dëshironi t’ju prek. Kështu që askush nuk mund të të prekë fizikisht. Disa nga shkeljet e këtyre kufijve janë aq të dukshme sa përdhunohen nga një i huaj ose i njohur. Por të tjerët, siç është pamja e këndshme, zhgënjyese me sytë dhe ngacmimet gjoja të pafajshme, janë më pak të dukshme dhe konfuze.

2

Kufijtë financiarë

Ato i referohen mënyrës tuaj të fitimit, shpenzimit dhe kursimit të parave tuaja, si dhe minimumit që ju duhet të ndjeheni të sigurt. Qëndrimet e ndryshme ndaj parasë mund të krijojnë probleme në marrëdhënie, veçanërisht nëse nuk ka respekt për stilin e jetës së personit tjetër.

Kufijtë kohorë

Kanë të bëjnë me respektimin e mënyrës se si trajtohen gjërat nga ne dhe të tjerët. Disa janë të saktë dhe i zgjidhin punët e tyre në kohë. Të tjerët janë ende në minutën e fundit dhe preferojnë të jetojnë me intensitetin e skadimit të një afati.

Fatkeqësisht, ajo që nuk është gjë tjetër veçse, kufijtë e paqartë personalë, shpesh keq interpretohet. Perceptohet si fyerje. Për shembull, nuk kam pasur një marrëdhënie të mirë me kohën. Gjithmonë shkoja vonë. Kjo ofendoi njerëzit që më prisnin. Dukej sikur nuk mund ta planifikoja kohën time. Unë planifikoja të bëja shumë gjëra para se të takoja dikë dhe kështu nuk kisha kohë të isha në kohë. Por kjo ishte arsyeja e qartë. Në fakt, pa e kuptuar atë, unë zgjodha të shkoja në takim më vonë se tjetri. Ishte sepse pritja ime ishte shumë stresuese. Unë po mendoja se ata kishin harruar që më kishin vendosur, isha i shqetësuar për refuzimin. Kështu që është më mirë për ata të më presin mua se sa unë të pres ata.

Konfuzioni i kufijve

Kufijtë janë një gardh rreth shtëpisë tuaj. Këto blloqe simbolike kanë tre qëllime.

-T’i mbajnë të tjerët larg hapësirës sonë.

-Të na mbajnë larg hapësirës së të tjerëve.

-Për të na dhënë një ndjenjë të tërësisë.

Një gardh i ulët lejon komunikimin midis fqinjëve. Nuk bllokon rrjedhën e energjisë (nga dhe tek). Sidoqoftë, ne e dimë se ku mbaron njëra dhe fillon tjetra. Por kur dikush ndërton një mur shumë të lartë, komunikimi ndalet. Njerëzit që ndërtojnë mure në vend që të vendosin kufijë, e bëjnë këtë sepse kanë nevojë për mbrojtje dhe siguri shtesë. Por, nëse do të dinin të vendosnin kufij të qartë, mund të mos kishin nevojë të mbylleshin në mure.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top