Në fokus

May 11, 2020 | 8:04

Esmeralda Birçaj: Mos gjykoni asnjë prej imazhit nëse nuk dini apo jeni të vetëdijshëm për cilat beteja po luftojnë

Para se të gjykoni dikë bëni një ndalesë në shenjtëroren e shpirtit të tij. Kalo nëpër rrugicat e zemrës së tij. Ecni në të kaluarën e tij. Afrohuni tek e tashmja. Dhe ndiq rrugën e tij hap pas hapi.

Para se të shpërndani helmin tuaj, mendoni se sa kafshë ka luftuar dhe sa beteja ka duruar.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Sa frikëra të përditshme ai përpiqet të eliminojë. Sa pasiguri lufton të qetësohet? Sa dhe cilat monstra të egra përgjojnë jetën e tij…

Merrni parasysh sa shumë i kanë “ngrënë” mishin dhe eshtrat e tij.

Si arrin të qëndrojë trimërisht pas çdo plagosje. Mësoni si i reziston frikacakëve dhe mosmirënjohjes.

Si të merret me keqdashjen dhe shpirtvogëlsinë. Sa herë ka “shkrirë” përballë gënjeshtrës dhe hipokrizisë. Dhe si varet nga një fije, të mbetet i qëndrueshëm në çdo fillim dhe vlerë.

Mos kritikoni asnjë prej imazhit nëse nuk jeni të vetëdijshëm për thelbin e tij. Nëse nuk e dini se cilat përvoja kanë formuar karakterin e tij. Cilat përvoja dhe kujtime kanë formuar rrugën e tij. Dhe çfarë jete e vështirë e përditshme stigmatizon personalitetin e tij.

1

Para se të akuzoni dikë, hyni në arenën e tij dhe vazhdoni rrugën e tij. Hyni në ekzistencën e tij dhe zbrazeni. Ai ka përjetuar përvojat e tij të këqija. Shko në shtigjet e errëta të mendimeve të tij. Lëre errësirën që lufton të të mposhtë. Tmerret që e bëjnë atë të mos ju shqetësojë. Vuajtjet e tij për t’ju shënuar. Shikoni se si ai mbledh çdo herë thërrimet e shpirtit të tij. Si i bashkon pjesët e ekzistencës së tij një e nga një. Si e gjen forcën për të arritur në fund dhe për të filluar nga fillimi. Si e fsheh vetminë e tij nën turma dhe si përballet me braktisjen dhe tradhtinë. Shtriji dorën që të arrish të prekësh plagët e tij. Ndje në gishta gjakun e tij të ngrohtë. Lëri lotët e tij të nxehtë të rrokullisen në fytyrën tënde. I fshini ato me faljen tuaj. Ndjeni dhimbjen e tij për të copëtuar jetën tuaj. Ndjenjat e tij t’ju trondisin. Ndjenjat e tij t’ju shokojnë. Dhe mos nxitoni të hidheni në përfundime të pabaza nga portreti nëse nuk e keni parë ballë për ballë të vërtetën e tij.

Sepse magjia nuk është për të fajësuar, gjykuar dhe kritikuar. Por, keni forcën dhe guximin ta bëni atë duke e parë njëri-tjetrin në sy. Mos shiko poshtë në çdo kategori që do t’i atribuohet. Mos kini turp për çdo karakterizim që do shqiptoni. Mos u largo nga përgjegjësia që do t’i atribuosh atij. Dhe mbi të gjitha, të jeni i sigurtë, që jeni më i denjë, më i aftë dhe më i mirë se ai.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com