Këshilla & Arsye

July 18, 2020 | 8:03

Esmeralda Birçaj: Ne mund të falim dikë, por kjo nuk do të thotë që i duam përsëri në jetën tonë

Unë me të vërtetë besoj se falja është shëruese. Kjo falje është shlyerje, e ngre dhe e mbështet shpirtin tuaj, pavarësisht nëse e merrni atë ose e ofroni atë. Unë mendoj se ka diçka të mahnitshme në lehtësimin e dhimbjes në këtë mënyrë – duke e ditur që dikush ju ka dhënë një shans të dytë ose që ata kanë vendosur të pranojnë faljen tuaj.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Falja është e fortë. Por ndonjëherë në dashuri dhe marrëdhënie, ne falim njerëzit e gabuar. Ndonjëherë, ne kapemi pas njerëzve që po na lëndojnë, dhe besojmë se duhet t’i falim ata për të ecur përpara, për të shpëtuar një marrëdhënie, për të korrigjuar atë që ka shkuar keq, për t’i dhënë fund asaj.

Në përvojën time, falja më ka ndryshuar vërtetë jetën. Unë u kam kërkuar falje njerëzve që më kanë shkatërruar, i kam falur edhe ata që nuk më kanë pyetur – kam vazhduar më tej – dhe kjo më ka shëruar zemrën time në mënyra që kurrë nuk i kisha imagjinuar. Por nuk ishte e lehtë. Dhe jo të gjitha tregimet janë të njëjta. Falja është e vështirë, sepse ndonjëherë dhemb shumë.

Por unë ende besoj se ekziston një fuqi e jashtëzakonshme e fshehur në falje sepse na ndihmon të çlirohemi nga kafazet tona, nga hidhërimi dhe dhimbja. Por thjesht sepse falim dikë nuk do të thotë se ne i lejojmë ata të hyjnë përsëri në zemrat tona. Nuk do të thotë që ne rihapim dyert e jetës sonë ose t’u ofrojmë atyre çelësin.

image

Falja nuk do të thotë që ne duam ta mbajmë këtë person në jetën tonë. Mund të falësh dikë sepse të ka mashtruar. Mund ta falni atë për thyerjen e zemrës suaj, sepse ju ka lënë në një moment nevoje, sepse nuk ke qenë përparësia e tij në atë kohë, sepse ju ka lënë të shkoni.

Por kjo nuk do të thotë që i besoni përsëri atij personi. Falja nuk do të thotë që ju duhet të qëndroni në një lidhje ose martesë me dikë që ka shkatërruar themelet e asaj që keni ndërtuar.

Falja nuk do të thotë që vazhdoni të jeni miq me personin që ju tradhtoi ose që ende dëshironi të shoqëroheni me anëtarët e familjes të cilët kanë provuar se mund t’ju refuzojnë pa pushim. Falja do të thotë të pranosh dëmin që ju kanë bërë juve, të qetësoni zemrën tuaj dhe të filloni përsëri – me ose pa këtë person…, kjo është zgjedhja juaj.

forgiveness-teaching-kids-1

Dhe duhet të mbani mend diçka: nuk është e gabuar ta falni dhe lini këtë person në të kaluarën tuaj. Mos u bëni presion për të qëndruar në një lidhje me dikë që ju ka “thyer”. Mos u ndjeni sikur duhet të vazhdoni me një njeri që ka shkatërruar thelbin e tij.

Mos harroni se falja nuk ju bën të dobët, por ju jep forcë. Forcë të mjaftueshme për të ecur përpara dhe për të hequr dorë nga ai që ju lëndoi në të kaluarën.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top