FB

August 3, 2022 | 9:50

Fuqia e fjalëve: Si mund t’ju mbrojë ose dëmtojë dialogu i brendshëm

Përditshmëria juaj është e mbushur me kërkesa të jashtme, por edhe të vetë-imponuara. Në fakt, nëse do të numëronit numrin e herëve që mendoni për atë që ‘duhet’ të bëni gjatë ditës, do të habiteni se sa janë. “Duhet të zgjohem herët, duhet të ushtrohem, të ushqehem shëndetshëm, duhet të kem një punë të mirë dhe të fitoj para”, vazhdon lista.

Fuqia e fjalëve

Thënë fjalë për fjalë, fjalët mund t’ju shpëtojnë jetën. Duke bërtitur “Ndihmë!” mund të bëjë që një i huaj t’ju ndihmojë në një situatë të rrezikshme. Duke thënë “Kujdes!” ju mund të parandaloni një aksident. Fjalët janë të rëndësishme. Ne të gjithë kujtojmë disa fraza që mbeten të gdhendura në kujtimet tona përgjithmonë. Një “Unë nuk të dua më” mund të të thyejë zemrën, ndërsa një “Unë jam këtu me ty” mund t’i zhdukë shqetësimet tuaja ose, sigurisht, t’i bëjë ato të duken më të lehta. Është si të gjesh një strehë malore në mes të një stuhie.

Është një rrugë e gjatë nga domosdoshmëria te dëshira

Rezulton se “duhet” dhe “duhet” janë disa nga fjalët më të rrezikshme të përdorura shpesh. Kjo sepse pas tyre fshihet një hiper-kërkesë nga e cila duket e pamundur të shpëtosh. Filozofi korean, Byung-Chul Han thotë se njerëzit sot i bëjnë presion vetes që të jenë tepër produktivë në mënyrë që të kenë më shumë para dhe kështu të jenë më të lumtur. Ai gjithashtu shpjegon pse sindroma e djegies nuk është më një risi në shoqërinë e sotme.

Zgjidhni fjalë që veprojnë në favorin tuaj

Siç mund ta shihni, fjalët kanë fuqinë t’ju shkatërrojnë ose t’ju mbrojnë. Ata mund t’ju fuqizojnë ose kufizojnë. Të thuash “duhet” është një imperativ që nuk lejon asnjë përjashtim dhe nuk përshtatet në një ekosistem që është plot me variabla përtej kontrollit tuaj. Prandaj, çfarë thua për të zëvendësuar “duhet” me “do të doja”? Kaloni nga ngurtësia në fleksibilitet. Nga imponimi në vullnet. Ketu jane disa shembuj:

“Duhet të kem një dietë të shëndetshme.” ➜ “Unë do të doja të kisha një dietë të shëndetshme.”

“Duhet të gjej një punë që më jep shumë para.” ➜ “Do të doja të gjeja një punë që më jep shumë para.”

“Duhet të diplomohem sa më shpejt që të jetë e mundur.” ➜ “Unë do të doja të diplomohem sa më shpejt të jetë e mundur.”

“Unë duhet të udhëtoj.” ➜ “Do të doja të udhëtoja.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top