Këshilla & Arsye

January 9, 2021 | 8:05

Hipnoterapia klinike: 9 pyetje dhe përgjigje të shkurtra

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Hipnoterapia klinike

Hipnoza terapeutike është një metodë e shkurtër e trajtimit, e përshtatshme për sëmundjet mendore dhe patologjike. Në hipnozë ne anashkalojmë të vetëdijshmen dhe komunikojmë drejtpërdrejt me pavetëdijen në mënyrë që ta ripërcaktojmë ose drejtojmë atë.

2

Hipnoterapia klinike: 9 pyetje dhe përgjigje të shkurtra

Çfarë është hipnoterapia?

Le të sqarojmë se hipnoza nuk është gjumi, por më tepër një gjendje e vetëdijes së rritur. Hipnoterapia klinike moderne është një strategji trajtimi e shkurtër, sintetike që synon posaçërisht të gjejë një zgjidhje për një problem shpejt, në mënyrë të sigurt dhe sa më efektive të jetë e mundur. Problemet psikologjike ose psikosomatike me të cilat përballemi janë zakonisht thjesht rezultat i një kauze më të thellë, të fshehur mendore / emocionale. Hipnoterapia klinike synon pikërisht këtë nivel më të thellë në mënyrë që të ofrojë një zgjidhje.

Domethënë, a do të më kontrollojë hipnoterapisti?

Hipnoterapisti në asnjë mënyrë nuk e drejton pacientin, por sugjeron që të përjetojë përvoja të ndryshme. Është e rëndësishme të theksohet se pacienti mbetet zgjuar gjatë hipnoterapisë dhe nuk e humb kontrollin e sjelljes së tij, pasi kontrollon mendimet dhe veprimet e tij.

Si do të ndihem në kohën e hipnozës?

Shumica e atyre që kanë përjetuar hipnozë thonë se është një përvojë e këndshme e qetësisë dhe relaksimit, pasi vëmendja e tyre shpërqendrohet nga problemet që i mundojnë dhe ata përqendrohen në atë që ka vlerë terapeutike.

Po sikur të mos hipnotizohem?

Çdo trup reagon ndryshe ndaj hipnozës: Disa hipnotizohen shumë lehtë, disa me vështirësi dhe disa aspak. Në realitet, sidoqoftë, faktori më i rëndësishëm për suksesin e metodës është dëshira e personit që të hipnotizohet. Prandaj, shumica e njerëzve mund ta bëjnë këtë nëse vërtet duan.

Cilën metodë e hipnoterapisë duhet të zgjedh?

Ekzistojnë disa teknika, por hipnoterapisti është ai që do të zgjedhë atë që i përshtatet më së miri secilës dhe plotëson më mirë nevojat e tij ose të saj. Është mirë që hipnoterapisti të jetë i certifikuar dhe të ketë një trajnim të plotë dhe të gjerë në Hipnoterapinë Klinike dhe Psikoterapinë.

1

Atëherë nuk do të kujtoj asgjë?

Nuk ka humbje të vetëdijes gjatë hipnoterapisë, por nuk ka amnezi – përveç nëse ky është qëllimi i trajtimit. Pacienti, pra, do të jetë në gjendje të kujtojë gjithçka që ndodhi gjatë seancës.

Pse kam nevojë për një terapist? A nuk mund të më ndihmojë dikush nga njerëzit e mi?

Për shumë arsye. Së pari, njeriu ynë nuk ka marrë trajnimin e duhur për të qenë në gjendje të na hipnotizojë dhe të na ofrojë ndihmë të vërtetë. Së dyti, meqenëse ai është një person i afërt me ne, i lidhur emocionalisht me ne, ai mund të mos jetë në gjendje t’i shohë gjërat në distancë dhe me qetësi.

Si ndryshon hipnoza nga terapitë e tjera?

Hipnoterapia është një trajtim strategjik afatshkurtër që synon ekskluzivisht gjetjen e një zgjidhje për problemet që shqetësojnë pacientin në një mënyrë të shpejtë, të sigurt dhe efektive. Hipnoterapisti specialist ka aftësinë të përcaktojë, gjatë seancës, nëse keni nevojë të ktheheni pas në kohë për të gjetur rrënjën e problemit (kështu që duhet të ndiqni një formë të psikoterapisë). Përmes hipnoterapisë, personi do të jetë në gjendje të njohë veten më mirë dhe të fitojë më shumë kontroll mbi sjelljen e tij.

2

A mund t’i nënshtrohen edhe fëmijët hipnozës terapeutike?

Sigurisht që ata munden, për sa kohë që kanë mbushur moshën gjashtë vjeç dhe janë në gjendje të mbajnë vëmendjen e tyre të përqendruar.

Mos harroni se:

Hipnoterapia përdoret vetëm ose si shtesë si një mjet shtesë psikoterapeutik për një efekt më të madh dhe rritjen e një procesi më të gjerë psikoterapeutik.

Suksesi i saj varet nga aftësia e terapistit dhe aftësia e individit për t’u çlodhur dhe përqendruar të menduarit e tij.

Rekomandohet të bëhet nga psikiatër specialistë, psikologë dhe psikoterapistë që kanë trajnim të veçantë dhe të çertifikuar në këtë trajtim.

Shoqatat Mjekësore Britanike dhe Amerikane kanë aprovuar hipnozën si një metodë trajtimi përkatësisht që nga viti 1955 dhe 1958.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top