FB

July 17, 2021 | 8:20

Iluzioni optik që ju lejon të shihni ngjyrën blu të kaltër në ekran

Një iluzion optik që është bërë viral në internet, ku falë të cilit sytë tanë do të jenë në gjendje të perceptojnë ngjyrën e vërtetë. Ngjyra primare subraktive që mund ta shohim në realitet, por që në telefonat, TV dhe monitorët e kompjuterëve vështirë se mund të shfaqet në formën e saj të pastër. Dhe kjo në kodimin RGB, arrihet duke kombinuar blu dhe jeshile.

Iluzioni optik u bë viral pasi u postua në TikTok nga Kate Bacon.

Por si funksionon? Duhet të shikoni pikën e bardhë të pozicionuar në qendër të rrethit të kuq për të gjithë kohëzgjatjen e një pjese muzikore. Duke ndjekur udhëzimet, në fund mund të arrini të shihni një sferë të ndritshme blu që korrespondon me ngjyrën blu të vërtetë.

Pasojat do të ishin rezultat i aktivitetit të mbetjeve të qelizave nervore në pjesën e prapme të syrit, siç shpjegon IFL Science, duke deklaruar se “shumica e njerëzve perceptojnë ngjyrën përmes tre llojeve të qelizave konike në retinë, secila prej të cilave përgjigjet në gjatësi vale të ndryshme të dritës. Nëse vështroni një ngjyrë të ndritshme (e kuqe, për shembull) për një kohë, qelizat konike përgjegjëse për mbledhjen e të kuqes do të stimulohen, varfërohen dhe desensibilizohen. Kur shikoni larg, qelizat e konit më pak të rraskapitura mbeten “plotësisht të ngarkuara” dhe mbivlerësohen për qelizën e konit të rraskapitur, duke rezultuar në perceptimin e një imazhi me ngjyra të përmbysura krahasuar me origjinalin.”

Për fenomenin e “imazheve të mbetura”, Ajay Kuriyan, një okulist në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Rochester, tha për IFL Science:

“Nëse vështroni një ngjyrë për një kohë, qelizat konike që i përgjigjen asaj ngjyre bëhen rezistente për një periudhë të shkurtër kohe në mënyrë që kone të tjera me ngjyrë të stimulohen. Ky është parimi që udhëheq imazhin”.

Thjesht duhet të provoni!

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top