FB

November 18, 2021 | 8:55

Ja çfarë duhet të dini për pilulën kundër Covid-19…

Mbretëria e Bashkuar është bërë vendi i parë në botë që miratoi një pilulë antivirale orale, molnupiravir, për të trajtuar Covid-in. Atij iu dha miratimi nga Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor të Mbretërisë së Bashkuar (MHRA) dhe organi i pavarur këshillimor shkencor i qeverisë, Komisioni për Barnat Njerëzore.

Pse kjo është një punë e madhe?

Miratimi i pilulës – i njohur gjithashtu si Lagevrio – është përshëndetur nga sekretari i shëndetësisë Sajid Javid si një “ditë historike për vendin”, duke e shpallur ilaçin një “ndryshues të lojës”. Thuhet se pilula përgjysmon rrezikun e shtrimeve në spital ose vdekjes nga Covid. Është gjithashtu ilaçi i parë për Covid-in, i cili mund të merret si pilulë dhe jo si injeksion, që do të thotë se mund të administrohet jashtë një mjedisi spitalor përpara se infeksioni të përparojë dhe kështu mund të zvogëlojë dyndjen në spitale. Zhvilluesit Merck thanë se trajtimi duhet të jetë po aq efektiv edhe kundër varianteve të mundshme të ardhshme të Covid.

Çfarë bën në të vërtetë kjo pilulë?

Zvogëlon rrezikun e shtrimit në spital dhe vdekjes tek pacientët me Covid tek njerëzit me infeksione të lehta deri në mesatare, të cilët janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjes së rëndë.

Si funksionon?

Katër nga pilulat duhet të merren dy herë në ditë për pesë ditë. Ajo ndalon riprodhimin e virusit duke futur një gabim në kodin e tij gjenetik, që do të thotë se nivelet e Covid në trup mbeten të ulëta. Kjo parandalon përkeqësimin e një infeksioni të nivelit relativisht të ulët dhe kështu mund të zvogëlojë numrin e shtrimeve në spital.

MHRA shpjegoi: “Bazuar në të dhënat e provës klinike, Lagevrio është më efektiv kur merret gjatë fazave të hershme të infeksionit dhe kështu rekomandon përdorimin sa më shpejt të jetë e mundur pas një testi pozitiv për Covid-19 dhe brenda pesë ditëve nga fillimi i simptomave”.

Kush do të jetë në gjendje ta marrë atë?

Rregullatorët kanë vendosur që pilula mund të përdoret nga njerëzit që kanë Covid të lehtë deri të moderuar dhe të paktën një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të rënda si obeziteti, diabeti, sëmundjet e zemrës ose mbi 60 vjeç.

Pse Britania e Madhe është e para që e miraton atë?

Megjithëse pilula u zhvillua nga kompanitë amerikane të barnave – dhe fillimisht u krijua për të luftuar gripin – rregullatorët në SHBA dhe BE janë prapa Mbretërisë së Bashkuar në vlerësimet e tyre. Mbretëria e Bashkuar ka porositur tashmë 480,000 kurse të ilaçit që do të dorëzohen deri në fund të vitit, megjithëse Downing Street nuk ka zbuluar se sa do të kushtojë kjo.

Ajo gjithashtu ka porositur 250,000 kurse të një ilaçi të ri të ngjashëm të zhvilluar nga Pfizer, i cili ende nuk ka marrë miratimin zyrtar. Megjithatë, qeveritë anembanë botës – duke përfshirë Australinë, Singaporin dhe Korenë e Jugut – kanë porositur tashmë tufa të mëdha molnupiravir pasi u publikuan së fundmi rezultatet pozitive nga provat klinike të fazës 3.

SHBA ka bërë tashmë një blerje paraprake prej 1.7 milion kursesh, me rreth 700 dollarë ose 513 £ për çdo kurs, ndërsa komiteti këshillues i administrimit të ushqimit dhe ilaçeve është vendosur të vlerësojë të dhënat e sigurisë dhe efikasitetit të pilulës në fund të muajit nëntor.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top