FB

June 6, 2022 | 8:35

Ja mënyrat më të mira për t’i bërë njerëzit të bashkëpunojnë me ju

Veprimi kolektiv është shpesh çelësi për krijimin e ndryshimeve dramatike sociale ose mjedisore, qoftë reduktimi i ndotjes dhe mbeturinave, zvogëlimi i mbipeshkimit duke gjetur alternativa, ose për të bërë më shumë shkencëtarë të ndajnë hapur të dhënat e tyre me të tjerët.

Megjithatë, veprimi kolektiv mund të përfshijë dilema sociale. Kjo për shkak se zgjedhja për të vepruar në mënyrë altruiste mund të vijë me një kosto personale. Për t’u përballur me probleme të tilla, bashkëpunimi dhe komunikimi janë thelbësore. Në botën e ekonomisë, vendimet për bashkëpunimin studiohen shpesh në lojëra laboratorike si dilema e të burgosurit ose loja e të mirave publike. Loja e të mirave publike është një nga shembujt më të mirë të një organizimi kooperativash: pjesëmarrësit duhet të zgjedhin fshehurazi se sa nga argumentet e tyre private do të vendosin në një tenxhere publike, nga e cila mund të përfitojë të gjithë.

Pra, çfarë bëjnë njerëzit zakonisht në situata të tilla? Varet nga faktorët e tjerë që njerëzit marrin parasysh, për shembull statusi social që ata kanë në grup, si dhe lloji i burimeve që po heqin dorë. Në realitet, vendime të këtij lloji shpesh merren në situata që përfshijnë diskutime me të tjerët. Aspekti i komunikimit këtu mund të jetë vendimtar. Komunikimi i ndihmon anëtarët e grupit të përcaktojnë qëllimet e të tjerëve dhe u jep atyre një shans për të bindur bashkëmoshatarët e tyre që të veprojnë në mënyrë bashkëpunuese.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.sciencealert.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top