Mirëqenie

May 15, 2020 | 8:06

Janë të shumtë ata që do t’i mbijetojnë covid-19, por do të vdesin nga brenda

Pandemia e covid-19 e ka kthyer botën përmbys, duke bërë që sistemet ekonomike dhe shëndetësore të ndryshojnë, duke ekspozuar pabarazinë shoqërore që ekziston, duke ekspozuar fytyrën e vërtetë të njerëzve, qeverive dhe feve.

Asgjë nuk do të jetë si më parë, askush nuk do të jetë në gjendje ta shohë veten me të njëjtin vështrim. Në entuziazmin për të gjetur përgjigje dhe shkaqe që i japin një logjikë gjithë kësaj, ekzistojnë teori konspirative, legjenda urbane, fantazma të komunizmit, grushta të dyshuara politike, ndër hipoteza të tjera pa një bazë të kënaqshme.

Sidoqoftë, vështirë se dikush është i vetëdijshëm për neglizhencën njerëzore të natyrës dhe nevojat themelore të qytetarëve, e cila ka zgjatur me shekuj. Me kalimin e kohës, ne jemi larguar nga shpirtërorja, feja, vlerësimi i asaj që përbën thelbin tonë dhe që nuk mund të blihet. Ne e vendosim konsumin dhe materialitetin në qendër të gjithçkaje, të qeverisur nga diktatet ekonomike, edhe me koston e pabarazive gjithnjë e më serioze.

Ne po largoheshim nga natyra dhe kafshët, nga nevojat dhe kërkesat e tyre, ndërsa ishim të lumtur me kopshtet e dimrit dhe kafshët shtëpiake. Ne jemi larguar nga vetë-njohja, përmes së cilës duhet të shikojmë njëri-tjetrin. Në fakt, tjetri është bërë më pak i rëndësishëm sesa plotësimi i dëshirave tona, pasi shumë janë në flluskën e rehatisë.

E gjithë kjo i lë njerëzit të ftohtë, të paaftë të preken nga mjerimi i askujt. Empatia zero. Kjo pengon që qeniet njerëzore të shohin pasojat e tmerrshme të neglizhencës së tij ndaj mjedisit, faunës dhe florës. Gjithashtu pengon që njeriu të kuptojë se sa i dëmton njerëzit, sa të dëmshëm mund të jenë qëndrimet e tij, në përgjithësi, për disa, vetëm vetja ka rëndësi.

Duke gjykuar se cila jetë ka pak a shumë vlerë, është një shenjë se njerëzimi po shkon keq. Asgjë nuk do të jetë si më parë. Kushdo që nuk përmirësohet pas gjithë kësaj nuk do të përmirësohet më kurrë. Janë të shumtë ata që do t’i mbijetojnë covid-19, por do të mbeten të vdekur nga brenda. Dhe më e keqe është se asnjë test mjekësor nuk mund ta diagnostikojë këtë.

 

Burimi / https://vibee.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com