FB

September 13, 2021 | 8:37

Kanceri, miratohet në Itali ilaçi i parë “jolly”

 

Agjencia Italiane e Barnave (Aifa) ka miratuar terapinë e parë të kancerit që do të përshkruhet bazuar në praninë e një mutacioni, dhe jo bazuar në llojin e tumorit. Ilaçi në fjalë është larotrectinib, për pacientët që kanë një mutacion të quajtur shkrirja NTRK. Drita jeshile vjen dy vjet pas miratimit evropian. Bëhet fjalë për kurën ndaj pacientëve me tumore të avancuara, të cilët nuk i përgjigjen terapive të tjera dhe që shfaqin bashkimin e gjeneve NTRK dhe që do të kenë më shumë mundësi trajtimi shtesë.

 

4

Çfarë është bashkimi i NTKR

Bashkimi i gjeneve NTRK (receptori neurotrofik i tirozinës) me gjene të tjera është një anomali gjenetike që shkakton prodhimin e një proteine të dëmtuar (e quajtur proteina e bashkimit TRK). Kur proteina e ndryshuar TRK bëhet aktive ose e tepërt, ajo nxit rritjen dhe përhapjen e tumoreve, pavarësisht se nga e kanë origjinën.

 

Kura bëhet (gjithashtu) “agnostike”

Zgjedhja e trajtimit më të përshtatshëm në bazë të karakteristikave molekulare (mutacionit) në vend të organit të prekur është ndoshta një nga risitë më të mëdha të 10 viteve të fundit në botën e onkologjisë dhe përfaqëson një revolucion kulturor. “Terapitë që përdoren zakonisht për trajtimin e pacientëve me tumore të karakterizuara nga shkrirja e gjeneve NTRK, të tilla si kimioterapia ose imunoterapia, nuk kanë rezultuar gjithmonë efektive”, nënvizon Saverio Cinieri, Drejtor i Onkologjisë Mjekësore dhe Njësisë së Gjirit në Spitalin ‘Perrinò në Brindisi dhe Presidenti i zgjedhur i Aiom (Shoqata Italiane e Onkologjisë Mjekësore): “Larotrectinib, i pari në klasën e frenuesve oral të TRK, tregoi përgjigje të shpejta, me një përfitim klinik domethënës dhe të qëndrueshëm me kalimin e kohës, pavarësisht nga mosha e pacientit dhe vendndodhja e tumorit”.

5Studimet klinike të kryera në këtë terapi “agnostike” tregojnë rezultate të rëndësishme, veçanërisht për pacientët pediatrikë, ku janë vërejtur rezultatet më të mira. Ata përfshinin të rriturit dhe fëmijët tashmë shumë të para-trajtuar: ilaçi i ri mori një përgjigje të shpejtë dhe të qëndrueshme globale në 75% të rasteve, me një përmirësim të ndjeshëm në cilësinë e jetës. Studimet kanë treguar efikasitet në tumoret parësore të sistemit nervor qendror, si dhe në pacientët me metastaza në tru, të moshave të ndryshme dhe me histologji tumorale. Pacientët paraqitën, për shembull, mushkëri, tiroide, melanoma, tumore stromale gastrointestinale, kancer të zorrës së trashë, sarkoma të indeve të buta, tumore të gjëndrave të pështymës dhe fibrosarkoma të fëmijërisë.

 

Për kë është ilaçi i ri?

Le ta themi qartë, megjithatë, se ky nuk është një ilaç për të gjithë pacientët. “Ekzistojnë në thelb tre situata në të cilat mund të shkojmë për të kërkuar bashkimin e NTRK”, shpjegon Carmine Pinto, Drejtoreshë e Qendrës Gjithëpërfshirëse të Kancerit Mjekësor Onkologjik AUSL-IRCCS në Reggio Emilia dhe Presidente e FICOG (Federata e Grupeve të Onkologjisë Bashkëpunuese Italiane): “Kur gjendemi përballë tumoreve shumë të rralla, siç është fibrosarkoma foshnjore ose nefroma mesoblastike e lindur ose karcinoma sekretore e gjirit, ku ka një shans 80-90% për të gjetur këtë ndryshim molekular: në këta pacientë duhet të kërkohet si parazgjedhje. Ne kemi një numër tumoresh në të cilat duhet të kërkohet bashkimi i gjeneve NTRK së bashku me ndryshimet e tjera për të cilat tashmë kemi synuar ilaçe. Unë i referohem, për shembull, adenokarcinomës së mushkërive ose kancerit kolorektal me paqëndrueshmëri të lartë mikrosatelite (një ‘veçori tjetër molekulare’), sepse ne e dimë që edhe në këto raste ka një probabilitet të lartë për ta gjetur atë. Së fundi, ka situata të tjera në të cilat është e nevojshme të vlerësohet pacienti nëse ekziston mundësia, qoftë edhe e ulët, për të gjetur këtë mutacion. Ne nuk duhet të bëjmë gabimin duke menduar se mund të jetë e dobishme për të gjithë: do të ishte të jepnim iluzion për pacientët nga njëra anë dhe një humbje të kotë të burimeve nga ana tjetër. “Për këtë arsye AIOM po punon së bashku me shoqëri të tjera shkencore dhe ka botuar ‘Rekomandimet mbi Barnat Agnostike’.

6

Të dhënat për larotrectinib

Të dhënat e përditësuara mbi larotrectinib u prezantuan në Kongresin e fundit Amerikan të Onkologjisë Mjekësore (ASCO). Ato vijnë nga tre studime që përfshijnë një total prej 206 pacientësh të rritur dhe pediatër me tumore të bashkimit NTRK në mbi 20 organe. Një përqindje e përgjithshme e përgjigjes prej 75% u vu re tek këta pacientë, me 22% përgjigje të plota. Kohëzgjatja mesatare e përgjigjeve të tumorit ishte mbi 4 vjet (49.3 muaj) dhe në 3 vjet 77% e pacientëve ishin ende gjallë. “E gjithë kjo me tolerancë të shkëlqyeshme – vazhdon Pinto:” Këto rezultate kanë një rëndësi klinike përkatëse, edhe sepse shumica e pacientëve paraqitën një gjendje të avancuar të sëmundjes dhe tashmë kishin kaluar terapi të mëparshme”.

 

Të sigurosh përshtatshmërinë e testeve dhe aftësinë për t’i kryer ato

“Rezultatet e këtyre studimeve përfaqësojnë një arsyetim të qartë për nënshtrimin e pacientëve me kancer në një test gjenomik gjithëpërfshirës që përfshin kërkimin e shkrirjeve të gjeneve NTRK, për të kuptuar më mirë atë që” nxitësi “i tumorit gjenin dhe shoqërimi i tij me trajtimin e duhur”, shpjegon Anna Sapino nga Universiteti i Torinos dhe presidente e Shoqërisë Italiane të Anatomisë Patologjike dhe Citopatologjisë Diagnostike (SIAPEC-IAP).

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi repubblica.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top