Këshilla & Arsye

September 7, 2020 | 8:17

Këshilla për prindërit/ Bebet do të flenë më mirë gjatë natës nëse i lini të qajnë

 

Është një nga çështjet më të vështira për prindërit, por të qarat e kontrolluara mund të jenë të dobishme për të gjithë familjen. Për çdo vendim që ndërmerrni si prind, ka gjithmonë një kundër-argument ose lëvizje.

2

Pavarësisht nëse duhet ta lini foshnjën tuaj për të “qajë” natën, mbetet një nga temat më të mprehta. Shumë nëna dhe baballarë betohen për të, të tjerët kurrë nuk do të ëndërronin pa shkuar dhe ngushëlluar beben e tyre gjatë natës.

Në debat hyn Emily Oster, një profesoreshë ekonome dhe mamaja e dy fëmijëve.

Një avokate e të qarit të kontrolluar, Emily ka shkruar një libër të quajtur Cribsheet i cili shqyrton përfitimet e lënies së foshnjës tuaj të qajë, i cili nga ana tjetër bazohet në “mijëra letra të literaturës akademike”, raporton The Sun.

“Nuk duket se ka ndonjë dobësi afatgjatë”, shpjegon Emily.

“Kjo nuk do të thotë se është zgjedhja e duhur për të gjithë, por për ata që duan ta bëjnë këtë, ka një pamje qetësuese nga të dhënat.”

Sigurisht, të qarat e kontrolluara nuk janë e njëjta gjë, thjesht e keni lënë foshnjën tuaj të qajë pa iu përkushtuar pas.

1

Si funksionon, a e lënë prindërit të voglin e tyre të qajë për një kohë të shkurtër, duke vendosur një kohë para se të ndërhyjnë për t’i qetësuar?

Një mbështetje tjetër vjen nga Monique Robinson, hetuese kryesor në Institutin Telethon për Kërkime të Shëndetit të Fëmijëve në Universitetin e Australisë Perëndimore.

Në një pjesë të The Conversation ajo shkroi se në një studim që përfshinte nënat dhe foshnjat e moshës midis gjashtë dhe 12 muajsh, “jo vetëm që kishte një përmirësim të ndjeshëm në gjumin e foshnjave, por gjithashtu kishte një ulje të ndjeshme të simptomave depresive të nënës krahasuar me kontrollet” .

“Ekipi hulumtues i ndoqi këto nëna dhe foshnje në moshën gjashtë vjeç dhe nuk gjeti asnjë ndryshim në problemet emocionale ose të sjelljes, problemet e gjumit, lidhjen, stilet e prindërimit ose shëndetin mendor të nënës midis grupeve të ndërhyrjes dhe kontrollit.”

Ajo gjithashtu mban dhimbje për të theksuar se e qara e kontrolluar është e ndryshme nga metoda “shuarje” (ku foshnjat lihen të qajnë vetë). Qarja e kontrolluar do të thotë që ju mund të kontrolloni beben tuaj.

Profesoresha Oster gjithashtu tha për Mail: “Në studimet ku prindërit u inkurajuan të përdorin këtë teknikë dhe të tjerët jo, ata zbuluan – mesatarisht – pas trajnimit të gjumit, se foshnjat flenë më mirë.

“Shumë studime zbuluan se prindërit raportuan se foshnjat e tyre janë më të lumtura pas trajnimit të gjumit sesa më parë.

“Për më tepër, duket se ka disa përfitime për prindërit, duke përfshirë më pak depresionin e nënës dhe një kënaqësi më të mirë martesore.”

 

Përgatiti Orjona Tresa / Marrë nga mirror.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top