FB

July 23, 2022 | 8:10

Këshillat më të mira për larjen e dhëmbëve, që ndoshta nuk i dinit

Në Suedi, një studim zbuloi se vetëm një në 10 njerëz praktikojnë teknikën më të mirë të larjes. Siguruesi shëndetësor britanik Bupa zbuloi se pothuajse gjysma e të anketuarve nuk dinin të lanin dhëmbët siç duhet në një anketë me 2000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar. Por, cila është mënyra më e mirë për të larë dhëmbët tuaj?

Sa gjatë duhet t’i lash dhëmbët?

Larja për të paktën dy minuta në të njëjtën kohë, dy herë në ditë është rekomandimi nga Shoqata Amerikane e Stomatologjisë, NHS. Problemi është se shumica prej nesh nuk mund të vlerësojnë se sa kohë janë në të vërtetë dy minuta. Sipas studimeve të ndryshme, kohëzgjatja mesatare për të cilën ne fshijmë në fakt ndryshon shumë, nga 33 sekonda, 45 sekonda, 46 sekonda, në 97 sekonda.

Sa shpesh?

Këshilla në vende të tilla si SHBA, Britania e Madhe dhe Australia është që të kryeni teknikën tuaj të larjes me kohë të kujdesshme, të ekzekutuar me zell, dy herë në ditë. Sidoqoftë, Shoqata Dentare Indiane këshillon që deri në tre herë (duke përfshirë një furçë pas drekës) mund të jetë e dobishme.

Para apo pas ushqimit?

A është më mirë të lani dhëmbët para apo pas mëngjesit? Nga prodhuesit e pastave të dhëmbëve tek spitalet dentare, shumë thonë se është më mirë të lani dhëmbët para mëngjesit sesa më pas. Por kjo është ende një fushë debati.

A duhet të përdorni fillin me fill?

Pavarësisht polemikave të herëpashershme në lidhje me mungesën e kërkimeve mbi përdorimin e fillit me fill, shumë organizata të shëndetit dentar mbeten përkrahës të vendosur të praktikës. “Nëse e mendoni secilën si një kub ku pesë sipërfaqe janë të ekspozuara ndaj mjedisit oral, të gjitha këto zona kanë biofilma që rriten mbi to dhe në të vërtetë nuk ka asnjë arsye pse të lini gjysmën e tyre”.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top