FB

August 5, 2022 | 9:25

Këta adoleshentë me ngjyrë përjetuan racizëm në internet…Çfarë duhet të dinë prindërit?

Adoleshentët kaluan një kohë të paparë në internet në vitin 2020, pasi pandemia i zhvendosi të gjitha ndërveprimet e tyre sociale dhe akademike në hapësirat virtuale. Gjatë kësaj periudhe, vrasja e George Floyd në maj 2020 ndezi protesta historike dhe solli energji të përtërirë në llogaritjen kombëtare me racizmin.

Adoleshentët me ngjyrë raportojnë ndërveprime të shpeshta raciste në internet

Adoleshentët me ngjyrë raportuan një nivel alarmant të lartë të takimeve me racizmin në internet, me një në dy që përjetuan një ose më shumë incidente raciste në internet gjatë muajve që u krye studimi. Studiuesit gjithashtu gjurmuan shëndetin mendor të adoleshentëve gjatë gjithë studimit. Ata zbuluan se kur të rinjtë zezakë përjetuan racizëm në internet, ata kishin më shumë gjasa të raportonin një shëndet më të keq mendor ditën e incidentit dhe të nesërmen. Studiuesit nuk zbuluan se dëshmia e diskriminimit racor kishte ndonjë ndikim në shëndetin mendor të adoleshentëve të bardhë.

Ndikimi i racizmit dhe mikroagresioneve tek adoleshentët

Ndërsa studimi i Universitetit të Pitsburgut zbuloi një ndikim të menjëhershëm në shëndetin mendor të adoleshentëve pas një incidenti racizmi në internet, ekziston gjithashtu efekti kumulativ i përvojave të tilla në mirëqenien emocionale të të rinjve gjatë një faze kryesore të zhvillimit të tyre. Shpesh, fëmijët e lidhin internetin me lirinë, duke identifikuar hapësirat në internet ku mund të eksplorojnë, për shembull, identitetin e tyre seksual dhe gjinor nën sigurinë e ofruar nga anonimiteti. Por është pikërisht ky anonimitet që u jep të tjerëve mbulesë për të shprehur ide të urryera dhe të dëmshme pa frikë nga pasojat.

Çfarë mund të bëjnë familjet për të mbështetur fëmijët që përjetojnë racizëm në internet?

Hapi i parë është t’i bëni të ditur se jeni të hapur për të dëgjuar për përvojat e tyre në internet, të mira dhe të këqija. Kur ndodh një incident racist, prindërit gjithashtu mund t’i ndihmojnë fëmijët ta kuptojnë atë duke e vënë atë në kontekst. “Prindërit me ngjyrë shpesh janë shumë të mirë për t’u folur fëmijëve të tyre për historinë e tyre, duke i përgatitur ata për paragjykime racore,” tha Tynes. “Në këtë rast, unë mendoj se ata duhet të përpiqen t’i ndihmojnë fëmijët e tyre që t’i vendosin mesazhet në kontekstin historik, ose t’i ndihmojnë ata të shohin, ‘Oh, ne e kemi parë këtë më parë. Ata janë përpjekur të na përfaqësojnë si kafshë, janë përpjekur të thonë këto gjëra poshtëruese për ne kur kanë dashur të justifikojnë skllavërinë, ose kur kanë dashur të justifikojnë segregacionin.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top