FB

August 3, 2022 | 10:22

Këto detyra të thjeshta mund të ulin rrezikun e demencës, zbulon studimi

Hulumtimi i ri po ofron disa hapa veprues që mund të ndërmarrim për të mbrojtur mendjet tona nga humbja e kujtesës.

Studimi afërsisht 11-vjeçar ndoqi 501,376 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar të cilët vetë-raportuan aktivitetet e tyre fizike dhe mendore në fillim të eksperimentit: sa shpesh vizitojnë miqtë, nivelin e tyre arsimor, sa shpesh ngjitin shkallët, si udhëtojnë për në punë., edhe më shumë.

Mbajtja e trurit tuaj të stimuluar është çelësi

Qoftë nëpërmjet aktivitetit fizik, aktivitetit social apo aktivitetit mendor, vënia në punë e trurit tuaj mund të ndihmojë në vonimin e shfaqjes së demencës ose në uljen e rrezikut krejtësisht. Punët dyfishohen si një aktivitet fizik dhe mendor (dhe madje ndonjëherë mund të konsiderohen ushtrime, vuri në dukje Turner). Vizitat me të dashurit janë një aktivitet social që kërkon gjithashtu stimulim mendor, dhe aktiviteti fizik kërkon gjithashtu përkushtim mendor.

Aktiviteti fizik ka një përfitim të dyfishtë kur bëhet fjalë për rrezikun e demencës

Një tjetër faktor rreziku për çmendurinë është diabeti, vuri në dukje Turner, dhe ka modele të jetesës që mund të ndiqni për të zvogëluar rrezikun e diabetit. Këto përfshijnë ushtrimin, ndjekjen e një diete të shëndetshme dhe mbajtjen e një peshe ideale trupore gjatë gjithë jetës suaj. Pra, jo vetëm që stërvitja ndihmon në uljen e rrezikut të demencës, por gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të diabetit, i cili, në vetvete, ju vë në rrezik për humbjen e kujtesës.

Nuk është kurrë vonë për të zbatuar këto ndryshime

Turner theksoi se pavarësisht nga mosha juaj, nuk është kurrë vonë për të filluar të ndiqni disa nga këto rekomandime për stilin e jetës. Dhe kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të bëni pak fshesë me korrent shtesë nëpër shtëpi ose të shkoni për një shëtitje me fqinjin tuaj, për shembull. “Unë rekomandoj të bëni sa më shumë që të jetë e mundur me ndryshimet e stilit të jetesës për të shmangur dhe parandaluar demencën,” tha ai. “Dhe, sigurisht, parandalimi është më i mirë se trajtimi.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top