FB

August 5, 2022 | 10:10

Klima, alarmi i ekspertëve: “Përgatituni për skenarë katastrofikë për njerëzimin”

Ndryshimi i klimës mund të kthehet vërtet në një katastrofë për mbarë njerëzimin. Për këtë ne duhet të përgatisim skenarë të rasteve më të këqija si shkatërrimi i popullsisë apo edhe zhdukja e njeriut. Parashikimi i tmerrshëm vjen nga një grup ndërkombëtar ekspertësh, të udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit, i cili kreu një studim të botuar në revistën e Akademisë Amerikane të Shkencave (PNAS).

Çështjet thelbësoreNë funksion të skenarëve më të këqij, sipas studimit, është e nevojshme të fokusohen përpjekjet kërkimore në katër tema vendimtare: uria dhe kequshqyerja, ngjarjet ekstreme të motit, luftërat dhe sëmundjet e shkaktuara nga vektorët (si rriqrat dhe mushkonjat) . Studiuesit në veçanti i kërkojnë Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) që t’i kushtojë një raport pasojave të tyre ekstreme, për të nxitur komunitetin shkencor dhe për të informuar qytetarët.

Roli i konflikteve financiare dhe krizave “Ka shumë arsye për të besuar se ndryshimi i klimës mund të bëhet katastrofik, edhe në nivele modeste të ngrohjes,” thotë autori i parë i studimit, Luke Kemp nga Universiteti i Kembrixhit. “Ndryshimet klimatike kanë luajtur një rol në çdo ngjarje të zhdukjes masive. Ka favorizuar rënien e perandorive dhe ka formësuar historinë. Edhe bota moderne duket se është përshtatur me një kamare të veçantë klimatike. Fatkeqësia nuk vjen vetëm për shkak të pasojave të drejtpërdrejta të temperaturat, të tilla si ngjarjet ekstreme të motit. Efektet e valëzimit si krizat financiare, konfliktet dhe epidemitë e reja mund të shkaktojnë fatkeqësi të tjera dhe të parandalojnë rimëkëmbjen nga fatkeqësitë e mundshme si lufta bërthamore”, shton Kemp.

Nxehtësia ekstreme deri në vitin 2070 Modelet e përdorura nga ekspertët tregojnë se zonat me nxehtësi ekstreme (ato, pra ato me një temperaturë mesatare vjetore mbi 29 gradë, ku sot jetojnë rreth 30 milionë njerëz midis Saharasë dhe bregut të Gjirit) mund të shtrihet aq larg sa të prekë dy miliarda njerëz deri në vitin 2070.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top