FB

August 5, 2022 | 10:01

Nëna, ju lutemi kujdesuni për veten tuaj!

Si gra, ne mbajmë barrën e kujdesit ndaj fëmijëve, menaxhimit të shtëpisë, planifikimit të ngjarjeve dhe koordinimit social, shpesh duke mbajtur punë me kohë të plotë. Edhe pse ne mund të kemi partnerë që mbështesin dhe priren për shumë pjesë lëvizëse të jetës sonë të përditshme, listat kontrolluese mendore dhe energjinë që ne investojmë janë të mëdha.

Mama, është koha për t’u kujdesur për veten. Është koha për të bërë diçka të vogël çdo ditë që ju jep një pushim mendor, diçka që ju bën të lumtur, diçka që dëshironi. E di që nuk është e lehtë. E di që listat tona të detyrave janë të përjetshme dhe gjithmonë fitojnë vetëm “një gjë më shumë”. Ne e bëjmë jetën e fëmijëve tanë dhe të njerëzve përreth nesh magjike. Ne lulëzojmë duke i bërë të tjerët të lumtur. Por çfarë ndodh me ne? Po për ta bërë veten të lumtur, apo për t’i dhënë vetes pushimin që u themi shumë të tjerëve rreth nesh të bëjnë?

Koha

E di që kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por për të ruajtur mendjen tuaj të shëndoshë dhe për të minimizuar djegien kronike, duhet të gjeni kohë për veten tuaj. Synoni për një kohë të caktuar çdo natë, edhe nëse është një kohë e ndryshme çdo ditë, por caktoni orën, vendosni një alarm – shikoni një shfaqje, lexoni një libër, dëgjoni një podcast ose bëni një shëtitje. Çfarëdo qoftë ajo që relakson trupin tuaj dhe qetëson mendjen tuaj që nga dita. Nëse e gjeni veten të paaftë të qetësoheni çdo natë sepse mendimet tuaja janë jashtë kontrollit, ky është një sinjal për ju që nuk i keni dhënë kohë trupit dhe trurit tuaj për të përpunuar ditën dhe për ta përfunduar ditën. Ashtu siç planifikoni ngjarje, zbritje dhe marrje, lini të paktën 30 minuta çdo ditë për veten tuaj. Në fillim, mund të ndiheni të detyruar ose një pjesë të ditës që dëshironi ta mbushni me diçka tjetër. Megjithatë, sapo të bëhet pjesë e rutinës suaj, ju do ta vlerësoni dhe mbroni atë kohë.

Thuaj jo

Nëse je një nënë që dëshiron t’i bëjë të gjitha dhe të jetë e gjitha për familjen tënde, atëherë ka shumë mundësi që ta kesh të vështirë të thuash Jo kur të kërkohet të drejtosh këtë komitet për mbledhjen e fondeve ose të marrësh një detyrë. ose disa detyra, për hir të fëmijëve tuaj. E di, kam qenë atje. Me kalimin e viteve, kam kuptuar se ishte “i mirë për fëmijët e mi;” prandaj, ishte “i mirë edhe për mua”. Jo, jo, jo. Më dukej sikur lista ime tashmë intensive e gjërave për t’u trajtuar ishte mjaft e madhe dhe shtimi i disa gjërave të tjera nuk ishte diçka e madhe dhe se mund ta përballoj. Ju duken të njohura këto fraza? Ata më kanë udhëhequr drejt djegies, gjë që nuk është kënaqësi për askënd, veçanërisht për fëmijët e mi.

Mbani miqësi dhe marrëdhënie jashtë shtëpisë tuaj

Si nëna, ne mendojmë për nevojat e fëmijëve tanë përpara se të mendojmë për nevojat tona. Në fakt, ne mendojmë për nevojat e të gjithëve rreth nesh përpara se të mendojmë për nevojat tona. Deri në momentin që ne përfundojmë të gjitha llogaritjet dhe planifikimin, nuk ka mbetur shumë kohë për të krijuar plane për veten tuaj. Një gjë që e di me siguri është se kam nevojë për kohë me miqtë e mi. E vlerësoj, e kam mall dhe e pres me padurim. Është e rëndësishme për ju, si grua dhe nënë, të keni marrëdhënie që janë tuajat dhe jo domosdoshmërisht dhe gjithmonë të përqendruara rreth fëmijëve tuaj apo edhe të tjerëve tuaj të rëndësishëm. Vetëm për veten tuaj. Nëse keni fatin të keni një mik që është “koordinator” i planeve sociale, shkëlqyeshëm; pranoni ftesën, vendosni datën në kalendarin tuaj dhe konfiguroni kujdesin për fëmijët rreth asaj ngjarjeje. Nëse jo, atëherë koordinohu me këdo që dëshiron të shohësh dhe ku dëshiron të shkosh – darkë, shfaqje, film, fundjavë, çfarëdo që të funksionon.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top