FB

May 31, 2022 | 11:48

Kondicioneri… truket për të shmangur ndezjen e tij, të paktën tani për tani

Nevoja për të mbajtur nën kontroll faturën e energjisë elektrike dhe për të kontrolluar konsumin e energjisë në këtë moment të vështirë ndërkombëtar na detyron të racionalizojmë përdorimin e kondicionerëve. Këto pajisje janë jashtëzakonisht të dobishme në ditët e nxehta, për të ruajtur një klimë të këndshme në shtëpi dhe zyrë, por në të njëjtën kohë janë fajtorë për shpenzimin e sasive të mëdha të energjisë elektrike. Vapa erdhi shumë herët këtë vit: kështu që le të shohim se si mund të ruajmë pak freski rreth nesh pa iu drejtuar menjëherë ftohjes artificiale dhe të shtrenjtë.

Alternativat e kondicionerit – Për të mos iu dorëzuar menjëherë tundimit për të vënë dorën në telekomandën e kondicionerit, le të përpiqemi të përdorim strategjitë e atyre që heqin dorë nga përdorimi që në fillim sepse nuk u pëlqen klima që prodhon. Ne duhet të përpiqemi të hapim dritaret në mënyrë që ajri të qarkullojë sa më shumë në orët më të freskëta të ditës: në vend të kësaj, është më mirë të ulni grilat dhe perdet kur dielli i godet plotësisht. Tendat në ballkone janë gjithashtu të dobishme, por duhet të jemi të kujdesshëm për të ruajtur një farë shkëmbimi ajri: nën tendë ajri tenton të mbinxehet në një “efekt serë” të pakëndshëm që transmetohet edhe në dhomat ngjitur.

Pajisje të tjera të shtëpisë – Televizorët, ekranet e PC-ve dhe madje edhe dritat e ndezura ngrohin mjedisin. Pra, le të shmangim lënien e tyre të ndezura për orë të tëra nëse nuk i përdorim. Në kuzhinë duhet të kufizojmë përdorimin e furrës, sobës, hekurit që e mbinxehë kuzhinën derisa të bëhet e pajetueshme. Nëse vërtet nuk mundemi pa to, le t’i përdorim në mëngjes, kur ajri është më i freskët. Nga ana tjetër duhet të përpiqemi t’i palosim me kujdes rrobat për të mos i hekurosur, të zgjedhim ushqime që kërkojnë gatim të shkurtër, të shfrytëzojmë potencialin e furrës me mikrovalë. Gjithashtu të shmangim sa më shumë përdorimin e tharëses së flokëve, duke i lënë flokët të thahen në ajër, për një pamje më natyrale.

Uji – Le të kujtojmë se kur është vapë duhet të pini shumë. Uji do të na freskojë dhe nëpërmjet djersës, do të na ndihmojë të mbajmë temperaturën e duhur. Në vend të kësaj, ne duhet të kufizojmë konsumimin e pijeve shumë të ëmbla, të cilat shtojnë ndjenjën e etjes dhe pijeve alkoolike, të cilat na bëjnë të kemi më shumë nxehtë. Në mënyrë paradoksale, një nga pijet më freskuese është çaji ose një çaj i nxehtë bimor: siç e dinë popujt e shkretëtirës, ai lë pas një ndjenjë freskie që mund të jetë befasuese. Nga ana tjetër, pijet me akull duhen shmangur: përveçse do të na bëjnë të rrezikojmë një bllokim të pakëndshëm, do të na bëjnë të ndihemi edhe më të nxehtë kur të kemi mbaruar gotën. E njëjta gjë vlen edhe për dushin: uji i ngrohtë është shumë më freskues se uji i ftohtë

Bimët dhe gjelbërimi – Nëse kemi një hapësirë të jashtme, për shembull një ballkon të vogël, le ta mobilojmë me bimë dhe hardhi: ato krijojnë hije, pastrojnë ajrin dhe janë të dobishme për të thithur të paktën një pjesë të lagështirës në ajër. Ngjyra e tyre e bukur jeshile ndihmon gjithashtu për të përcjellë një ndjenjë freskie.

Dhe nëse nuk mund të rezistojmë… – Epo nëse vapa duket e padurueshme, le të ndezim kondicionerin tonë të dashur. Megjithatë, le të përpiqemi ta përdorim taktikisht, për të kufizuar sa më shumë konsumin. Le të shqyrtojmë funksionin e heqjes së lagështirës: tashmë mund të jetë e mjaftueshme për të dhënë lehtësim dhe konsumon më pak energji sesa ftohja. Thelbësore është largpamësia në mbajtjen e dyerve dhe dritareve të mbyllura fort në dhomën ku përdorim pajisjen për të mos shpërndarë freskinë. Së fundi, le të kujtojmë se për t’u ndjerë mirë mjafton të ulni temperaturën me nja dy gradë në krahasim me atë të jashtme; Prandaj është e kotë ta vendosni pajisjen në 18 gradë nëse jashtë është 30, pasi do të rrezikonim një ftohje dhe në fund të muajit, një faturë shumë të lartë.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top