FB

May 14, 2022 | 11:01

“Kultura e pastërtisë” në jetën seksuale, ja pse është toksike

Nëse udhëtojmë pas në kohë në dekadën e viteve ’90, grupet dhe mitingjet rinore do të diskutojnë një fushatë të re të orientuar drejt pastërtisë seksuale. Kjo fushatë quhet “True Love Waits” dhe synimi i saj është të krijojë një valë të rinjsh dhe të rejash që zgjedhin të mos bëjnë seks para martesës.

7507-young-woman-covering-face-sad-unsplash-emilia

Ku diskutohet kultura e pastërtisë në Bibël?

Kultura e pastërtisë është një term që ne kemi krijuar bazuar në udhëzimet e shkrimeve të shenjta, si ai i 1 Thesalonikasve 4:3-8. Apostulli Pal po i flet kishës në Selanik. Ai i udhëzon ata të bëjnë një jetë të këndshme për Perëndinë dhe për ta bërë këtë, ata duhet të përmbahen nga imoraliteti seksual.

Si është toksike kultura e pastërtisë?

1. Papastërtia bëhet diçka nga e cila nuk mund të ktheheni

Të rinjtë janë mbresëlënës. Kur dikush që i drejtohet, si pastori i tyre, i thotë se nëse je i krishterë, do të abstenosh nga seksi deri në martesë, ata e besojnë atë. Kjo është një rrugë e frikshme për të zbritur, sepse të çon në besimin se duhet të bësh diçka për të fituar shpëtimin tënd.

2. Gratë bëhen përgjegjëse për pastërtinë seksuale të burrave

Mesazhi i kulturës së pastërtisë tregtohet pothuajse vetëm për vajzat dhe gratë. Fjalë të tilla si “dëlirësi” dhe “virgjëri” janë hedhur përreth dhe janë vajzat ato që duhet të ruhen nga të këqijat seksuale të botës. Na thuhet se vetëm virgjëreshat veshin një fustan të bardhë në ditën e dasmës. Ne jemi mësuar se nëse veshim gjëra të caktuara ose sillemi në një mënyrë të caktuar, ne po provokojmë epshin tek burrat.

3. Kultura e pastërtisë përjetëson frikën dhe stigmat negative

Kultura e pastërtisë ka ardhur në kuptimin që që dikush të jetë i pastër, duhet të jetë i virgjër. Pra, unë pyes, ku është hiri, mëshira dhe falja? Nëse një i ri përjeton një akt seksual përpara martesës, a është ai përgjithmonë i distancuar nga Zoti?

4. Etika biblike e seksit është e humbur

Kur vendosim të gjithë energjinë tonë për të mësuar pastërtinë, ne priremi të harrojmë të mësojmë projektin e Perëndisë për seksin. Ne e kalojmë gjithë kohën duke u thënë të rinjve tanë se ata nuk duhet të bëjnë seks paramartesor, kur duhet t’u themi pse Zoti e krijoi seksin dhe si përshtatet seksi brenda një martese.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.crosswalk.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top