FB

June 20, 2022 | 10:00

Kur i thoni fëmijës tuaj se është i zgjuar, po e mësoni atë të jetë një dështim

“Një vajzë që e kam ndjekur për disa kohë në rrugën e rritjes personale ishte e dëshpëruar sepse të gjithë rreth saj e dinin se çfarë të bënin me jetën e tyre dhe ajo nuk e bëri. Të gjithë kishin një ëndërr në sirtar, por ajo, kur u pyet “çfarë do të doje të bëje në jetë”, pa vetëm një vrimë të zezë…”

Pse disa njerëz janë të suksesshëm dhe të tjerët jo?

Është një profesoreshë psikologjie në Universitetin e Stanfordit, Carol Dweck, e cila i ka kushtuar gjithë jetën e saj studimit pse disa njerëz janë të suksesshëm dhe të tjerë jo, për të kuptuar se cilët janë elementët që e bëjnë një person të ketë sukses në arritjen e qëllimeve tuaja, ndërsa të tjerët jo. Kohët e fundit ai kreu një studim në të cilin u kërkoi disa 10-vjeçarëve të zgjidhnin një problem që ishte paksa i vështirë për moshën e tyre: ajo zbuloi se disa u përpoqën më shumë përballë vështirësisë, duke thënë gjëra të tilla si “Më pëlqejnë sfidat”. “, të tjerët u dekurajuan, duke thënë se herën tjetër do të mashtronin në vend që të studionin më shumë dhe të kërkonin dikë që kishte bërë më keq për t’u ndjerë më mirë. Këto dy qëndrime të ndryshme quhen mentaliteti i rritjes dhe mentaliteti i fiksuar.

Si të zhvillohet një mentalitet i rritjes?

Pikologjia nuk është vetëm ajo në libra apo në studime, por mbi të gjitha ajo që zbatohet çdo ditë, në jetën e përditshme. Le ta zbatojmë atë kur u drejtohemi fëmijëve dhe do të bëjë vërtet ndryshim. Vetëm dje po lexoja për një shkollë të mesme në Çikago ku nxënësit që dështojnë në një test nuk marrin një notë negative por një “jo ende”. Kjo strategji ka dhënë rezultate të shkëlqyera, mesatarja e gjithë shkollës është rritur dhe intervistat me nxënësit tregojnë se kjo NUK u ka dhënë ende mundësinë të ndihen brenda një kurbe mësimi, për serialin “nuk ka ende por e di që jam duke punuar për të arritur atje”. Ka edhe mënyra të tjera për t’i drejtuar fëmijët drejt një rruge të rritjes dhe zhvillimit të aftësive të tyre. Për shembull, shkencëtarët kanë krijuar një lojë matematikore që shpërblen strategjinë dhe përparimin. Zakonisht në vend të kësaj në lojërat e matematikës shpërblejmë rezultatet e marra atje dhe më pas, nëse e zgjidhni problemin, merrni pikë, përndryshe jo. Në këtë lojë, gjyqi shpërblehet. Duke përdorur këtë lojë në disa studime, studiuesit kanë fituar më shumë përkushtim dhe më shumë strategji për periudha më të gjata kohore dhe më shumë këmbëngulje në probleme të vështira. Të gjitha këto studime që po dalin janë fantastike sepse tregojnë dy gjëra shumë të rëndësishme.

Prindërit dhe mësuesit mund t’i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë menjëherë një mentalitet të rritjes, i cili është dëshmuar të jetë i shkëlqyeshëm jo vetëm për arritjet akademike, por edhe në të ardhmen, si një parashikues i një jete të mirëqenies dhe shëndetit (dhe çfarë mund të dëshirojë një prind nëse jo që fëmija juaj të rritet i shëndetshëm dhe i lumtur?) Edhe aty ku tashmë ka një mentalitet të fiksuar, mund të ndërhyhet me një ndryshim kursi dhe të ndryshojë këtë mentalitet, falë plasticitetit të trurit dhe fuqisë së besimit të thjeshtë se ne mund ta bëjmë atë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top