FB

May 10, 2022 | 11:15

Lërini fëmijët të bëjnë pazar!

 

Këtë javë, pashë në Netflix Old Enough, një shfaqje japoneze 30-vjeçare që së shpejti u fut në dhjetë seritë më të ndjekura të platformës, në të cilat fëmijëve të moshës 2 deri në 6 vjeç u jepen misione të komplikuara edhe për mua, misione që përfshijnë rrugë për të kaluar, lista blerjesh për të mësuar përmendësh, kilometra për të shkuar përpjetë duke mbajtur ngarkesa dhe marrëdhënie intensive me tregtarët dhe kalimtarët.

Programi është i lezetshëm, edhe për pamjet që ofron nga fshatrat e vegjël, tregjet e mëdha të peshkut, tempujt ose kuzhinat e fshehura pas dyerve prej letre orizi. Kameramanët ndjekin në mënyrë diskrete fëmijët që rrënohen në asfalt, shpërqendrohen duke ndjekur qentë endacakë, ose kalojnë hektarë kopshte dhe zakonisht nuk i vënë re, por ndonjëherë i vërejnë dhe më pas i kërkojnë udhëzime ose ndihmë pa e vënë re kamera.

Në një nga episodet, që zgjat mesatarisht 10 minuta, dy fëmijë 4-vjeçarë, pasi kryen punë të tjera, ngjitin një shkallë prej 202 shkallësh për të arritur në një tempull shintos, ndërsa djali im, në moshën e tyre, ka ende portat me siguri që bllokon hyrjen në shkallët spirale. Në një episod tjetër, një vajzë e vogël më pak se pesë vjeç kalon tridhjetë minuta duke nxjerrë rrënjët e një lakre për ta shkëputur nga toka dhe për t’ia sjellë motrës së saj të sëmurë, ndërsa fëmijët e mi para adoleshencës, kur ne të rriturit ishim me Covid, nuk e kishin menduar kurrë që të dilnin për të bërë pazar.

Në Itali, formati (tani i përkthyer nga Netflix me nëntitullin ‘Një ditë si i rritur’) ishte provuar në 2007 me titullin Kushtojini vëmendje… ai nuk shkon në shtrat i qetë nëse nuk ka rifreskuar regjistrin elektronik për herë të fundit.

Titulli origjinal japonez, nga ana tjetër, është frymëzuar nga një libër i ilustruar i vitit 1976 për një vajzë të vogël që u dërgua për të marrë qumësht, një akt që në Itali nuk përfaqëson një detyrim, por një justifikim të poshtër për ta parë i dashuri. Titulli origjinal, po thosha, përmban fjalën Otsukai, pra komisioni i parë, i cili në kulturën japoneze përjetohet si një rit inicimi, ndërsa në Evropë, ku edhe vendet e tjera janë përpjekur të kopjojnë formatin, nga njëra anë hasi në frikën prindërore, nga ana tjetër në tonin ironik të dirigjentëve që e trajtuan aventurën vetëm si një aparat fotografik të çiltër. Në Japoni ekziston një kulturë e vërtetë e autonomisë së fëmijëve dhe është normale të takosh fëmijë gjashtëvjeçarë në metro duke kaluar rrugën për në shkollë dhe duke mbajtur gjithçka që u nevojitet për të kaluar ditën vetëm. Shkalla e krimit është e ulët, shoferët janë të sensibilizuar ndaj kalimit të grupeve të nxënësve të vegjël që shpesh, si në shfaqje, tundin flamuj të verdhë për të vënë në dukje praninë e tyre në rrugë. Ndjenja e komunitetit është e lartë tek vetë fëmijët, të cilët në të gjithë vendin qëndrojnë në shkollë pas orës së mësimit për të pastruar klasat (dhe sigurisht nuk janë të përjashtuar nga detyrat e shtëpisë, falë udhëzuesve të mësuesve alternativë).

Jam i sigurt se shumë prindër sot, të cilët i shtrëngojnë fëmijët mes kurseve të harpës dhe fundjavave intensive të skive, do ta kishin për turp t’i përdornin për pastrimin e shtëpisë dhe do të denonconin mësuesit që guxuan të vinin një fshesë në dorë. Prindi mesatar është një ndërthurje mes një menaxheri dhe një truproje hiperaktiv, i cili ndërhyn me ekuacionet e caktuara për shtëpinë, hap biseda kushtuar çdo përvoje bijore që i bie nga radari i tij dhe e sheh autonominë që u jepet fëmijëve si një formë fajtore për neglizhencë që rrezikon të shkaktojë aksidente fatale.

Në Perëndim sot kemi një mënyrë të çuditshme për t’u besuar fëmijëve. Për shembull, ka një tendencë për t’i përfshirë ata në të ashtuquajturën vendimmarrje: praktikë arkaike dhe e bezdisshme e zgjedhjeve të vazhdueshme dhe që sot e importojmë me këtë emër nga Shtetet e Bashkuara dhe e shtrijmë në pedagogjinë emocionale. Hedh gurë, por mëkatari i parë jam: Fëmijëve të mi u kam kërkuar gjithmonë miratim jo vetëm për festat, por edhe për zgjedhjen e mbulesës së tavolinës. Një herë nëna ime më tha, duke parë dikë në tramvaj që i jepte rrugën një foshnjeje: Unë isha fëmijë në një botë që respektonte të moshuarit dhe jam plakur në një botë që idhullon fëmijët. Në fakt, ideja jonë për t’u kërkuar fëmijëve tanë mendimin e tyre për një lëvizje mund t’i bëjë ata të ndihen të konsideruar si njerëz, por, nëse nuk balancohet nga një sërë përgjegjësish, përfundon duke i bërë ata despotikë. Prandaj, nuk mund t’i lë vetëm në shtëpi, duke rrezikuar të marrin zjarr.

Unë kam punuar dhe punoj me entuziazëm për kompanitë mediatike amerikane që synojnë fëmijët, progresive në përmbajtje dhe avangardë në modelin e biznesit, dhe e di që fëmijët duhet të trajtohen si qytetarë të së ardhmes dhe se aktivizmi që në moshë të vogël përforcon karakterin dhe e bën më kuptimplotë perceptimin e ekzistencës. Problemi është se këta fëmijë, me bluzën që thotë “Ëndërrimtari i së ardhmes” dhe celularin e mamasë gjithmonë në dorë, janë shumë të zënë duke bërë modifikimet dhe stërvitjet e tyre në TikTok, tepër të nderuar dhe individualist, kujdesen për shtëpinë, ushqimet, anëtarët e familjes së tyre ose problemet e mjera të jetës reale: kompani që nuk po performojnë shumë sipas standardeve të tyre të kënaqësisë së menjëhershme. Ata janë shumë të llastuar nga aplikacionet për të gjetur rrugën e tyre nëpër lagje dhe kanë shumë frikë nga sfidat për të dalë dhe për të mërzitur qenin e tyre.

Jemi ne që kontrollojmë llogaritë e tyre të Google kalimthi nga nën 13 vjeç, për t’u ndjerë më të qetë kur i shohim të ulur në dhomë, sesa në rrugë me patina apo top. Në thelb, ne ndihemi më të kontrolluar. Më pas ne japim lehtësisht një besim më delikat se leja për të dalë: atë të kohës së lidhjes. Dhe për të forcuar kontrollin mbi sigurinë e tyre fizike, ne humbasim kontrollin mbi gjuhën ndaj të cilës ata ekspozohen, pozat dhe idealet që thithin duke i mbajtur të mbyllur. Kështu, fëmijët e rritur në dhomat e tyre të gjumit nga reperët e rrugës, me kultin e tyre të parasë, gruas dhe nderit të tyre nuk janë të lirë të shkojnë në supermarket, të përgatisin një vezë apo të humbasin në rrugët e qytetit në perëndim të diellit.

 

 

Burimi / https://www.rivistastudio.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top