Këshilla & Arsye

September 8, 2020 | 8:04

Letra nga ekspertët: “Pse duhet të miratohen menjëherë testet e shpejta të koronavirusit”

Është e kotë ta fshehësh, një nga problemet më të mëdha që lidhen me kontrollin e infeksioneve Covid-19 lidhet me kompleksitetin e sistemit diagnostik të bazuar në tamponët klasikë. Testi kërkon personel të përkushtuar dhe të shfrytëzuar në mënyrë adekuate për të mbrojtur veten, futjen e një shkopi në pjesën e poshtme të hundës, një procedurë që përveçse është e bezdisshme, varet absolutisht nga operatori, në kuptimin që në varësi të mënyrës se si bëhet marrja e mostrave mund të keni një rezultat pak a shumë të besueshëm dhe së fundmi, ekzekutimi i testit në laborator.

Në kushtet e kërkesës së lartë diagnostike, siç do të jetë në mënyrë të pashmangshme gjatë qarkullimit të virusit të gripit në sezonin vjeshtë-dimër, ndërsa disa laboratorë do të pajisen për të trajtuar një numër të madh, shumica e territorit italian do të jetë në vështirësi dhe nuk do të jetë në gjendje të prodhojë raportet në kohë (24 orë).

Sigurisht, sistemi i tamponëve është ai që ka bërë një ndryshim në muajt e kaluar, i cili na ka lejuar të identifikojmë pozitivët, simptomatikët dhe të tjerët, dhe të bëjmë atë gjurmim që ka qenë një sukses i qartë në menaxhimin strategjik të pandemisë. Por muajt e fundit, shumë kompani dhe studiues kanë vendosur të punojnë për të krijuar një metodë diagnostikimi më të lehtë dhe më të shpejtë. Tani, me rihapjen e shkollave dhe universiteteve, është koha për t’i përdorur ato.

Hapi i parë drejt një thjeshtimi përfaqësohet nga testi molekular në pështymë, tashmë i vërtetuar dhe aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (Fda) e SHBA, e cila ju lejon të kaloni të gjithë procedurën në lidhje me marrjen e mostrave. Subjektet që do të analizohen thjesht u kërkohet që të mbledhin pështymën në një enë: pa operator, më pak invazivitet, pa radhë për mbledhje. Madje, edhe fazat pasuese, falë ndryshimeve në protokollin e analizës molekulare, janë më të shpejta dhe shumë më të lira, një faktor tjetër që duhet marrë parasysh në menaxhimin e një pandemie.

Kostoja e ulët e testit, e vlerësuar në më pak se 10 dollarë, pra disa euro, do të lejonte një përdorim të gjerë në shkolla dhe universitete, duke lejuar që të merret shpejt monitorimi shëndetësor që mësuesit dhe familjet presin.

Hapi i dytë bazohet në përdorimin e testeve të shpejta që në vend që të njohin ARN-n e virusit të identifikojnë proteinat e tij, të ashtuquajturat “teste antigjenike” (antigjeni është pjesa e proteinave ose përbërësi tjetër viral i njohur nga një antitrup) .

Aktualisht, FDA ka aprovuar 4 teste, të gjitha bazuar në tamponin e hundës. Këto teste kanë avantazhin e përgjigjes së shpejtë (disa minuta), por disavantazhin e mbledhjes së mostrës. Në Itali, testi i shpejtë i antigjenit i përdorur në Fiumicino, duket me rezultate të kënaqshme dhe nuk është e qartë pse një test i përshtatshëm për identifikimin e potencialeve pozitive në aeroport nuk mund të jetë i mirë për të monitoruar studentët dhe stafin e shkollës ose universitetit me kalimin e kohës.

Por hapi i fundit, përfundimtar për diagnostikimin e shpejtë të SARS-CoV2 do të jetë një provë antigjenike e pështymës me kosto të ulët që është mjaft e ndjeshme dhe specifike për t’u përsëritur në mënyrë periodike, me shqetësime minimale për individin dhe pa kërkuar personel të specializuar. Testet për identifikimin e proteinave në pështymë kanë treguar ndjeshmëri të mirë e cila, megjithatë, është më e ulët se ajo e tamponëve klasik “molekular”.

Ndjeshmëria më e ulët nuk mund t’i identifikojë si pozitivë subjektet me ngarkesë të ulët virale dhe për këtë arsye i bën ata t’i shpëtojnë sistemit të identifikimit. Sidoqoftë, duke pasur parasysh koston modeste të këtyre testeve, shpejtësinë e përgjigjes dhe përsëritshmërinë e tyre për një periudhë të shkurtër kohe (për shembull, një herë në javë), ne besojmë se ka ardhur koha që t’i marrim seriozisht këto teste të reja të lira dhe shpejtë për të jetuar me virusin SARS-Cov2 gjatë rihapjes së shkollave dhe universiteteve dhe të jemi të përgatitur për mbërritjen e epidemisë së gripit.

 

 

Burimi / https://www.repubblica.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top