FB

January 30, 2023 | 9:16

Lodhja emocionale nuk duhet nënvlerësuar, ja disa nga simptomat që duhet t’i dini

Rraskapitja emocionale është një gjendje që, për fat të keq, mund të prekë lehtësisht këdo, veçanërisht nëse je një person që priret të akumulojë stres dhe nuk mund të skalitë momente shkarkimi: mund të themi se mund të jetë një djegie e vërtetë emocionale. Nëse për një kohë të gjatë keni ndier shumë parehati në përballimin e ditëve dhe duket se po luftoni gjithnjë e më shumë, faktikisht mund të jeni afër rraskapitjes emocionale.

ÇFARË ËSHTË RRASKAPITJA EMOCIONALE

Rraskapitja emocionale mund të jetë një nga shenjat e djegies. Kjo, nga ana e vet, është një sërë simptomash që vijnë nga një gjendje stresi kronik dhe këmbëngulës, që lidhet me kontekstin e punës. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë rraskapitja emocionale është një sindromë që vjen si pasojë e stresit kronik që lidhet me kontekstin e punës, i cili nuk arrin të menaxhohet mirë.

Njerëzit që vuajnë nga rraskapitja emocionale shpesh mendojnë se nuk kanë më fuqi ose kontroll mbi atë që ndodh në jetën e tyre. Gjithashtu, mund të ndihesh i mbërthyer ose i bllokuar në një situatë që është zhytur plotësisht dhe në të cilën mezi e ke kuptuar se ke marrë fund.

SIMPTOMAT E RRASKAPITJES EMOCIONALE

vështirësi për t’u përqendruar;

mungesa e motivimit;

ngadalësimi ose bllokimi i kapacitetit kreativ dhe projektues;

vështirësi në përmbushjen e afateve;

ndjenja e pamjaftueshmërisë;

paaftësinë e dukshme për të kryer aktivitete të zakonshme (të punës ose jetës suaj të përditshme)

pasojat në fizik si:

humbje/rritje e oreksit

lodhje e vazhdueshme

pagjumësia

probleme në lidhje me tretjen

palpitacione, takikardi

dhimbje koke

SI TË DALËSH PREJ SAJ?

Sado që mund të ndihesh i pashpresë, mos harro se rraskapitja emocionale është një gjendje e kurueshme. Thjesht, mënyra më e efektshme për ta trajtuar është të zhdukim stresin ose ngjarjet stresuese. Për shembull, nëse je i rraskapitur emocionalisht për shkak të punës, ji koha për të shqyrtuar ndryshimin e vendeve të punës ose, të paktën, të flasësh me shefin tënd.

Megjithatë, mund të mos jetë kaq e lehtë të kuptosh se cili është shkaku (ose shkaqet) e parehatisë suaj, kështu që mund të mendoni të shkoni te një terapist. Të kërkosh ndihmë është gjithmonë një lëvizje e drejtë dhe e guximshme, pasi do të thotë se dëshiron të bësh diçka për të përmirësuar jetën tënde.

STRATEGJI PËR TA SHMANGUR ATË

limito stresin

ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar;

eleminoni alkoolin, cigaret

flini në mënyrë të përshtatshme

ushtroni rregullisht

shoqërohuni me miq të besuar

merrni pushim

 

 

 

 

Burimi / ThWom.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top