Marrëdhënie

September 14, 2020 | 9:23

Marrëdhënia në çift, si t’i njohim dhe shmangim partnerët e gabuar

Zakonisht e kuptojmë shumë vonë, kur tashmë jemi të përfshirë në mënyrë romantike dhe të vendosim të ndahemi është e vështirë dhe e dhimbshme: të biesh në dashuri me një mashkull të gabuar është një fatkeqësi e vërtetë, por kjo mund të ndodhë me të gjithë të paktën një herë në jetë. Ka disa shenja treguese që, me pak paramendim dhe një frymë vëzhgimi, ne mund t’i njohim dhe t’i përdorim për t’u mbrojtur. Sepse nëse është e vërtetë që zemra nuk mund të kontrollohet, me pak intuitë dhe racionalitet mund të shmangim rënien në grackën e marrëdhënieve që mund të përfundojnë keq dhe pothuajse gjithmonë të na bëjnë të vuajmë.

Ja disa lloje nga të cilët duhet të keni kujdes.

Indiferenti – Ai duket se nuk vlerëson asgjë që bëjmë, edhe nëse janë gjeste të rëndësishme që na kanë kushtuar punë dhe përpjekje. Nuk është e lehtë ta njohësh, sidomos në ditët e para, por këto forma mosinteresimi duhen shmangur: ato zakonisht fshehin një karakter egocentrik, të cilit i takon gjithçka.

Mburraveci – Ai di të bëjë gjithçka, në format më serioze është një mburravec dhe gënjeshtar. Në shoqëri, nuk është qendra e bisedës, por nuk lë hapësirë për ndërhyrjet e të tjerëve. Përveç se është i padurueshëm, ajo shpesh kënaqet me sjellje mosrespektuese dhe mund t’i bëjë shumë dëm vetëvlerësimit tonë. Më mirë shmangini.

Super xhelozi – Marrëdhënia me dy persona duhet të bazohet në besimin e ndërsjellë. Fakti që një burrë kërkon të lexojë postën dhe mesazhet tona, ose të ngrihet në këmbë sa herë që flasim me një mik, është një pretendim i papranueshëm, të cilit duhet t’i japim fund me vendosmërinë më të madhe. Sjellja e këtij lloji mund të degjenerojë në ndjekje dhe madje edhe dhunë.

Poseduesi – ky lloj mashkulli është shumë i ngjashëm me atë më xheloz, aq sa të dy llojet shpesh mbivendosen. Ne duhet të largohemi sa më parë nga një mashkull që përpiqet të zëvendësojë miqtë tanë, interesat tona dhe, ndoshta, edhe anëtarët e familjes sonë. Në asnjë moment ai nuk do të jetë në gjendje të kthejë një marrëdhënie të lumtur në një familje plot harmoni.

Koprraci – Të kesh përkrah një dorështrënguar nuk është thjesht një fakt i pakëndshëm, por një tregues që nuk duhet të nënvlerësohet. Të debatosh për çdo qindarkë të shpenzuar, edhe kur situata ekonomike të lejon të plotësosh ndonjë dëshirë, është e lodhshme dhe në planin afatgjatë është poshtëruese. Nëse koprracia ndodh shumë kohë pas fillimit të marrëdhënies, mund të jetë një sinjal i një krize të mundshme që nuk duhet nënvlerësuar: nëse, përveç dhuratave të rëndësishme, zhduken edhe shpenzimet afatgjata ose për mallra të qëndrueshme, kjo është një këmban alarmi për marrëdhënien.

Ai që nuk angazhohet – Jo vetëm kur bëhet fjalë për martesë, por edhe thjesht për një projekt afatgjatë në lidhje me marrëdhënien: ai e shmang, shtyn, fshihet pas justifikimeve, më i zakonshmi është “Unë nuk jam akoma gati”: nëse kjo vazhdon për një kohë të gjatë është një shenjë që, sipas të gjitha gjasave, ai vendim nuk do të vijë kurrë. Është e kotë të mashtroni veten, më mirë largohuni.

Djali i mamit – Duket e pamundur, por edhe në Mijëvjeçarin e Tretë kjo lloj tipologjie është shumë e përhapur. Brenda kufijve të caktuar, çdo gjë është mëse normale, pasi në thelb çdo njeri mbetet pak fëmijë dhe nëna është gjithmonë nëna. Sidoqoftë, nëse marrëdhënia jeton nën hijen kërcënuese të një vjehrre tepër të pranishme, jeta mund të bëhet një ferr i vërtetë.

Joefektivi – Ai është një lloj tjetër mashkulli që mund të na bëjë të vuajmë vërtet, sepse paaftësia për të ndarë (madje edhe për të ndjerë) ndjenjat e vërteta është një problem për të cilin ka shumë pak mjete shërimi. Në fillim mund ta ngatërrojmë me konfidencialitetin ose ndrojtjen, por nuk është kjo, problemi është i vërtetë dhe do të dëmtojë shpirtin tonë sa herë që të kërkojmë mbështetje dhe ndjenjë.

Si përfundim, le të kujtojmë se nëse një burrë ka një nga këto defekte nuk është faji ynë. Por nëse e lëmë në jetën tonë deri në pikën që të na bëjë të vuajmë, kjo varet nga ne.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top