FB

February 16, 2021 | 8:50

Marrëdhëniet shoqërore mbrojnë trurin tuaj

Njerëzit janë kafshë shoqërore. Në fakt, marrëdhëniet shoqërore janë përgjegjëse për të gjithë përparimin që kanë bërë njerëzit deri më sot. Kjo ka të bëjë me kulturën, civilizimet, gjenerimin e njohurive, etj. Sidoqoftë, ju keni gjithashtu nevojë për këto marrëdhënie shoqërore në një nivel më themelor.

Ju krijoni personalitetin tuaj në marrëdhëniet shoqërore. Për më tepër, ju i përmbushni qëllimet tuaja personale përmes marrëdhënieve shoqërore. Ato ushqejnë nevojat tuaja themelore. Keni nevojë për kontakt fizik, intimitet dhe ndjenjën e përkatësisë në një grup. Kjo ju jep siguri.  Mbështetja sociale ju mbron nga të gjitha llojet e çrregullimeve.

Në të vërtetë, mungesa e marrëdhënieve shoqërore ose izolimi shoqëror është i lidhur ngushtë me shqetësimin psikologjik dhe disa sëmundje. Prandaj, ju keni nevojë për marrëdhënie shoqërore për zhvillimin tuaj. Në fakt, përfitimet që merr truri juaj janë të jashtëzakonshme, në të vërtetë ato vonojnë fillimin e rënies njohëse.

Rezerva njohëse

Truri juaj është plastik. Ka aftësinë të modifikojë veten në mënyrë që të punojë më mirë. Për më tepër, ai ka aftësinë për tu përshtatur me rrethanat e reja, të tilla si dëmtimi i trurit. Rezerva njohëse lidhet me këtë koncept të neuroplasticitetit.

Rezerva njohëse ka të bëjë me aftësinë e trurit tuaj për të toleruar ose vonuar shfaqjen e simptomave të caktuara patologjike. Këto mund të jenë për shkak të moshës ose ndonjë sëmundje të veçantë siç është sëmundja e Alzheimerit. Në të vërtetë, me rezervë më të madhe njohëse, këto simptoma të veçanta do të shfaqen më vonë ose më gradualisht.

Aktivitetet, si përfshirja në hobi stimulues, zotërimi i dy ose më shumë gjuhëve, marrja e njohurive të reja dhe loja sportive, ndihmojnë në mbajtjen aktive të trurit tuaj. Në fakt, të gjitha këto aktivitete përmirësojnë aftësinë tuaj për rezervë njohëse.

Marrëdhëniet shoqërore

Pasja e ndërveprimeve shoqërore dhe mbajtja e një rrjeti miqsh lidhet me faktorë të shumtë shëndetësorë. Për shembull, njerëzit që janë socialë vuajnë nga një shkallë më e ulët e depresionit dhe incidencës së sëmundjes. Përveç kësaj, sistemi i tyre imunitar punon më mirë dhe ata kanë një rrezik më të ulët për një sulm në zemër. Duket se marrëdhëniet tuaja shoqërore pasurojnë gjithashtu jetën tuaj intelektualisht. Për më tepër, të kesh një jetë të pasur shoqërore të sfidon nga ana njohëse. Për shembull, kur flisni me të tjerët. Kjo është për shkak se ju duhet të merrni kujdes për ato që personi tjetër po ju thotë, si dhe të mbani mend informacione të tjera.

Për më tepër, të kesh marrëdhënie me të tjerët do të thotë gjithashtu se mund të bësh konflikt me të tjerët. Kjo përmirëson aftësitë tuaja për zgjidhjen e problemeve. Për më tepër, bërja e planeve, vendosja e qëllimeve dhe parashikimi i reagimeve nga të tjerët ju jep mundësinë për të përmirësuar funksionet tuaja ekzekutive.

Mbrojtja e trurit

Është argumentuar se marrëdhëniet shoqërore kontribuojnë në një rritje të rezervës suaj njohëse. Disa studime e kanë provuar këtë. Për shembull, Bennet et al zbuloi se madhësia e rrjetit tuaj shoqëror modulon lidhjen midis performancës suaj njohëse dhe sëmundjes Alzheimer. Në fakt, u zbulua se të sëmurët me Alzheimer me më shumë kontakte shoqërore përjetuan më pak përkeqësim.

Marrëdhëniet shoqërore sjellin edhe përfitime të tjera që në mënyrë indirekte mbrojnë trurin tuaj. Ne e dimë që stresi mund të jetë i rrezikshëm si për trupin ashtu edhe për trurin tuaj. Sidoqoftë, marrëdhëniet shoqërore ju ofrojnë perspektiva të reja, mbështetje emocionale dhe mundësinë e bërjes së planeve. Prandaj, ato janë një ndihmë e jashtëzakonshme në trajtimin e stresit. Për shembull, kush nuk ndihet më mirë pasi kaloi një pasdite me një mik të mirë?

Në mënyrë të ngjashme, sasia dhe cilësia e marrëdhënieve shoqërore janë të lidhura me një nivel më të ulët të depresionit. Në të vërtetë, depresioni shoqërohet me shfaqje më të këqija njohëse dhe rrezikun e çmendurisë.

Përveç gjithçkaje që përmendëm, marrëdhëniet shoqërore ju ndihmojnë të mbani një mënyrë jetese më aktive dhe të shëndetshme. Në fakt, një studim sugjeron që, kur bashkëveproni me të tjerët, ju prireni të përshtateni me normat shoqërore. Për më tepër, ju merreni me aktivitete më të shëndetshme. Prandaj, kuptohet se si truri juaj, ashtu edhe aftësitë tuaja njohëse përfitojnë kur keni një mënyrë jetese të shëndetshme.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top