Dëshmi

December 17, 2022 | 8:45

Matias, historia e një gjeniu të vogël të izoluar dhe të pakënaqur

Historia e sotme flet për frikën dhe vetminë, për zemërimin dhe dëshpërimin, për pranimin, mirëkuptimin dhe gjithëpërfshirjen, por edhe për dashurinë dhe guximin, ajo e Matias, një gjeni i vogël i talentuar i shpëtuar nga burgu i pakënaqësisë falë dashurisë së familjes dhe mbështetjes nga një organizate jofitimprurëse romake.

x

Kush është Matias, do jua tregojmë duke përdorur fjalët e nënës së tij Laura, e cila ka zgjedhur të tregojë historinë e saj përmes fondacionit romak Fondazione Roma Litorale që e ka mbështetur dhe asistuar në këtë periudhë, e njëjta organizatë që është përfshirë prej vitesh në mbështetjen dhe promovimin e vlerave të barazi, liri, solidaritet dhe vëllazëri.

“Gjashtëmuajsh ecte, 18-muajsh ai bëri operacione matematikore shumë komplekse. Në moshën 3-vjeçare, ai lexonte dhe shkruante. Që ai kishte karakteristika të ndryshme nga fëmijët e tjerë e vumë re menjëherë. Por Matias ishte hiperaktiv, ta mbaje atë ishte një luftë. Diagnozat e para ishin konfuze: autizmi, ADHD, çrregullimi i të folurit dhe sjelljes.

m

Fakti që ai ishte i ndryshëm nga fëmijët e tjerë ishte e qartë për prindërit e Matias, të cilët e shihnin atë të zhvillohej me shpejtësi në aftësitë e tij ditë pas dite. Megjithatë, për ekspertët, ai shkëlqim u keqkuptua. “Fati ynë” – pranoi nëna Laura – “ishte të gjenim njerëz që na dërgonin në qendra të afta për të bërë një diagnozë të vërtetë”.

 

Matias, një fëmijë i talentuar

Ja kush është Matias, i burgosuri i vogël i një gjeniu të keqkuptuar, nga ai vetë dhe nga të tjerët. Edhe nëse aftësitë e tij nuk kanë të bëjnë fare me socializimin dhe marrëdhëniet, duke u ndjerë ndryshe ai automatikisht largohet në një botë vetmie.

Megjithatë, ai nuk është i vetmi, sepse me të ka shumë fëmijë të tjerë me një IQ të pazakontë që ndihen të përjashtuar, që ndihen ndryshe nga të tjerët. Ndryshe nga sa mund të mendohet, atëherë, fëmijët e talentuar nuk janë të parët në klasë, përkundrazi. Shpesh ato raportohen pikërisht sepse duken të painteresuar ose sepse janë të mërzitur gjatë orarit të shkollës.

Ajo e të talentuarve është një botë magjepsëse për ata që e shikojnë nga jashtë, është e vështirë të qëndrosh brenda. Por, siç thamë, ka shumë fëmijë që e gjejnë veten përballë këtij gjeniu të jashtëzakonshëm, i cili deri vonë ishte ende i panjohur për shumëkënd.

Pikërisht për këtë nënë Laura ka zgjedhur të tregojë me bujari dhe pa hezitim përvojën e saj, për të ndihmuar ata që sot gjenden në të njëjtën situatë. “Unë dhe partneri im u tronditëm nga ky fëmijë – tha ajo përmes fondacionit romak – “Ndiheshim të paaftë. Në shkollë, përballja me shokët e klasës dhe mësuesit, pavarësisht se është shumë e hapur, ka qenë gjithmonë e vështirë. Ai ishte i mërzitur dhe kjo e përforcoi hiperaktivitetin dhe zhgënjimin e tij”.

Gjithçka ndryshoi atëherë, kur Laura takoi profesionistët që bashkëpunojnë me Fondacionin Roma Litorale, të njëjtët që ndihmuan Matias të ndërgjegjësohej për aftësitë e tij dhe t’i shndërronte ato në diçka jashtëzakonisht të zakonshme dhe jo më diçka diskriminuese dhe izoluese.

 

Një jetë jashtë të zakonshmes

Rruga përpara për Matias dhe për fëmijët e tjerë të talentuar nuk është e lehtë. Edhe pse jetojmë në një shoqëri që e ka bërë fjalën gjithëpërfshirëse të sajën, ajo ende lufton për të gjetur zbatimin e saj maksimal në jetën e përditshme. Pra, këtu, kur gjendemi përballë dikujt jashtë të zakonshmes, priremi t’i lëmë mënjanë, t’i largojmë dhe t’i stigmatizojmë, thjesht sepse nuk janë si të tjerët. Thjesht sepse është ndryshe.

“Kjo rëndohet nga fakti se “diversiteti” i Matias nuk mund të shihet” – deklaroi Dr. Alba Sunshine Bettoschi, neuropsikiatre e fëmijëve, përgjegjëse për zonën “Mosha Evolucionare” e Fondacionit Roma Litorale. – “Në pamje të parë ai është një fëmijë si shumë të tjerë. Megjithatë, falë rezultateve të arritura, ne jemi më të qetë. Të gjithë thonë se ai është gjeni. Për ne e rëndësishme është që ai ta jetojë moshën e tij i qetë, si një fëmijë nëntëvjeçar. Nëse gjenialiteti i tij kanalizohet mirë më pas, shpresojmë që ai të realizojë ëndrrat e tij dhe t’i vërë në shërbim të të tjerëve”.

 

 

Burimi DiLei

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top